Textiellab Tilburg design contest

De DIY Diva gaat graag de competitie aan. Eind oktober voltooide ik maar liefst 3 projecten voor een prijsvraag. Het Textiellab, verbonden aan het Textielmuseum en gevestigd in Tilburg had als thema reinventing textiles genomen. Voor deze refashionista een leuke uitdaging om weer eens in de fikse stapel versleten jeans te duiken!

Competitief ingesteld…

Dit voorjaar was ik druk bezig met Knipster, dé modewedstrijd van het tijdschrift KnipMode. Ik was één van de zeven uitgekozen deelneemsters en ben 5 geweldige outfits en een ervaring rijker! Ik heb de smaak te pakken, want vóór het einde van oktober deed ik mee aan twee wedstrijden. Bij onze bakker kon je een jaar lang gratis brood winnen. Dus maakte ik van een leeg doosje van petitfours een soort diorama van een bakkersinterieur, met achterop de vereiste afgemaakte slagzin.

Bij het Textiellab ging het niet om een gewone wedstrijd, maar zelfs een design contest 😉 Deelname stond open voor studenten, professionals en amateurs ouder dan 16 jaar. Laat ik nou met gemak in die laatste categorie passen… Je kon inzenden tot eind oktober 2017, dus ik kan met een gerust hart mijn ontwerpen laten zien! De uitslag is (D.V.) op 26 november. Of ik win of niet: het deelnemen was al zo ontzettend leuk, dat ik daar mijn voldoening uithaal.

Spijkerjak

Al een tijdje ben ik bezig met de vouwtechniek om een Zeeuws (Walchers) jak te maken. Na een proefmodel en een zwart rood geruit jak van zijde was het nu tijd voor een spijker-jak! Ik maakte van verschillende oude versleten jeans één lap. Door de vouwtechniek wordt de hele lap stof bijna zonder restafval gebruikt en bovendien is het nadien mogelijk om vouwen uit te leggen, wanneer jouw figuur daarom vraagt.Stoewer naaimachine leeuw diydivaDe link naar Zeeland is het golvende patroon van repen uit verschillende broeken die aan elkaar zijn gestikt. Daar zijn golven op gequilt met mijn honderdjarige handnaaimachine, om zo ook de vouwrepen binnenin vast te zetten. De grote golf van Kanagawa van de Japanse kunstenaar Kathushika Hokusaide symboliseert dé Ramp van 1953 en is gemaakt met een applicatie en textielverf (inclusief beperkt Staphorster stipwerk voor de waterdruppels).Walchers jak klederdracht zelf maken spijkerjak diydiva

Mouwen en sluiting vormen het enige modernisme. In plaats van haakjes en oogjes gebruikte ik een gulp uit een versleten broek van mijn man. De mouwen liet ik zo, om de blauwe Zeeuwse lucht die op de schouders drukt beter te laten uitkomen…

Oma’s Kintsugi sokken

Hier staan ze nog mooi op de foto, maar intussen zijn ze door het vele dragen gesleten:

sokken motief oma diydiva

de sokken die de oma van manlief breidde.

In onze cultuur koop je dan nieuwe sokken, of soms probeer je ze zo onzichtbaar mogelijk te repareren. Het idee achter het Japanse “kintsugi” verschilt hemelsbreed hiervan. Deze kunstvorm uit de vijftiende eeuw repareert gebroken porselein met gouden lijm. Zodoende zijn reparaties duidelijk zichtbaar en gaan ze bij de geschiedenis van het voorwerp horen.

kintsugi borduren gouddraad diydivaDaarom repareerde ik oma’s sokken niet met stopwol, maar met gouddraad. Dat deed ik op de ouderwetse manier, met de eeuwenoude gouddraad-borduur techniek. Al eerder volgde ik een workshop gouddraad borduren. Ik vond het leuk om daar weer eens mee aan de slag te gaan. Het gouddraad kocht ik online bij Myrville en dat beviel prima.

Sokken met gouddraad, waarmee verlies een gouden herinnering wordt…

Uitslag

Op 8 november is de (eerste) jurering, waarna alle deelnemers horen wie tot de top 20 behoren. Spannend! Ik hou jullie op de hoogte.

Love, de DIY Diva.

4 Replies to “Textiellab Tilburg design contest”

  1. Wat een mooi werkstuk leverde je in voor die design wedstrijd! En jammer dat je niks laat zien van dat diorama.
    Ja, en dan de sokken. Wat prachtig! Ik kende het niet, maar ’t is een interessante methode!
    Groetjes,
    Akkelien

  2. Ik was een beetje nieuwsgierig hoe het je verging na KNIPster 2017. Leuk dat je alweer een nieuwe wedstrijd uitdaging hebt gevonden van het Textiellab. Succes. En ja de Japanse ‘kintsugi’ is geweldig. Wat een mooi en uniek resultaat levert deze techniek iedere keer weer op. Ik heb dit ooit laten doen met een gebroken steen in een ring.

Hoi, wat vind jij hiervan?