Over de diy bruiloft

Voordelig trouwen: zelf je trouwjurk maken

  Als kind zat ik al achter de naaimachine van mijn moeder, dus voor mij stond het vast: als ik ooit ging trouwen, zou ik zelf mijn eigen bruidsjurk naaien. Niet alleen vanwege het feit dat ik dan helemaal mijn eigen ontwerp kon maken, maar ook vanwege de kosten. Een jurk van enkele honderden of zelfs duizend Euro's, die je slechts één dag draagt, dat wilde ik niet.

De bruiloft liet even op zich wachten. De Knipmode met hét model (en bijbehorend patroon, niet zo’n apart bestelpatroon) bewaarde ik al sinds mei 1997, maar dé dag kwam pas in november 2008. In die elf jaar kwamen ook twee schattige dochters, die natuurlijk een zelfgemaakt bruidsmeisjesjurkje zouden dragen. Ook naaide ik mijn sluier en nepbont jasje. Mijn schoenen bekleedde en versierde ik zelf. Werk genoeg dus! Het papieren bruidsboeket maakte mijn kleinste op de crèche.

Vooropgesteld: ik ben geen coupeuse. In de afgelopen jaren naaide ik regelmatig kleding voor mijzelf, maar een echte professional zal ik nooit worden. Maar ik denk dat iedereen wel haar eigen bruidsjurk naaien kan, als je een beetje ervaring hebt en niet alleen het allersimpelste hebt genaaid, maar ook weleens een blazer of iets dergelijks.

Jouw ervaring, gecombineerd met deze tips van de DIY Diva, maakt dat je een prachtige en unieke bruidsjurk zelf kan naaien!

 
bruidsjurken Barneveld diydiva

ABOUT

De
DIY Diva

sluier bovenkant diydiva

Welkom op hét gezelligste Nederlandse DIY blog, met een voorliefde voor fashion. Deze Diva zonder sterallures houdt van naaien, haken, breien, kralen rijgen, kortom: alles voor een unieke outfit! Iedere maandag vind je hier een nieuw snufje creatieve lifestyle, flink wat optimisme en tutorials

Volg de DIY Diva achter de schermen op Instagram, bekijk haar creatieve ideeen op Pinterest. Je vindt haar ook op Facebook, Bloglovin en YouTube.


ringkussen diydiva

DIY bruidsjurk tips & tricks

Ervaring

Het is geweldig om een dag lang prinses te zijn in je zelfgemaakte trouwjurk! Als je zelf je bruidskleding gaat maken, dan is enige naaiervaring noodzakelijk. Je moet gewoon al eens achter de naaimachine hebben gezeten voor een shirtje of rokje, zodat je de basisbeginselen van het naaien snapt. Ook is het handig om een handige moeder/tante/buurvrouw (vader/oom/buurman met naaimachine ervaring mag uiteraard ook) in de buurt te hebben.

 

Patroon
Je kunt een patroon kopen, online bijvoorbeeld via naaipatronen.nl, of in een stoffenzaak of op de stoffenmarkt. Die patronen zijn meestal duur, denk aan een paar tientjes. Zoals altijd: als er bruids- wordt voorgezet, ga je extra betalen…
Maar je kunt ook in de zelfmaakbladen zoals Knipmode, Burdastyle en La Maison Victor patronen vinden. Kijk hierbij vooral in de decembermaand nummers. Daarin staan vaak lange galajurken, die in het wit prima bruidsjurken blijken te zijn. Verder hebben deze tijdschriften af en toe een special, met wat bruidsjurken erin. Het lastige: je weet nooit wanneer die zullen verschijnen. Let op, want de patronen voor bruidsjurken zijn meestal groot. Soms te groot om in het blad te publiceren… Met name de Knipmode wil dan weleens de foto’s en bijzonderheden van de jurk publiceren, maar het patroon moet je dan nog tegen betaling aanvragen!

 

Maat
De maat moet goed zijn. Ga niet jezelf kwellen door eerst te moeten lijnen, voordat je in je jurk past. Meet jezelf op en controleer dat met de patroonomvang. Een zwangerschap kan aanpassing van de jurk vereisen, hou daar rekening mee… (denk: veel stretchstof).

Ik heb eerst de jurk uit oude katoenen lakens gemaakt. Eigenlijk hoefde ik weinig te veranderen, het patroon leek op mijn lijf getekend! Wat ook meespeelde, is dat ik wist dat ik geen honderdduizend knoopjes op mijn rug wilde, zoals in het oorspronkelijke patroon. Nee, ik wilde een rijglint door lusjes, waarmee je ook wat makkelijker kunt smokkelen qua kilo’s… Voor mij geen dieet voor dé grote dag! Let op: een proefjurk van dunne katoen valt wel anders dan een echte jurk van een zware kwaliteit satijn!

Stof

Probeer het ontwerp sowieso eerst uit met een goedkoop proeflapje! Als je jurk uiteindelijk goed is aangepast, dan kun je de (dure) echte stof gaan knippen. Je kunt werken met dikke kwaliteit (geborduurd) satijn, maar ook met fluweel (duur) of stretchfluweel (goedkoop en glimmender). Tule als onderrok geeft volume, maar een goedkope klamboe ook…

Mijn stof kwam gewoon van de zaterdagmarkt. Met 6 meter wit satijn en blauw tule voor mijn sluier fietste ik zo’n 20 Euro armer tevreden naar huis. Achteraf gezien had ik moeten opletten wat betreft de kwaliteit, de zwaarte van het satijn. Ooit had ik voor verkleedkleren veel dikker satijn in diezelfde stoffenkraam gekocht, dan voor mijn jurk. Op zich kon het wel, maar het verschil is simpel: mijn bruidsjurksatijn kreukte veel meer… Dus die tip wil ik toekomstige jurkennaaisters meegeven, goedkoop blijft toch altijd duurkoop. Kies een zware kwaliteit satijn! Voor de onderjurk (de trouwdag was in november) gebruikte ik blauw velours de panne. De gewatteerde stof met wintersportprint voor mijn bolero was een restje dat ik had liggen. 

Vanwege de voordeligheid had ik ook een ruime hoeveelheid stof genomen. Voor 2 jurken (mij en de meiden) had ik 6 meter satijn. Met een metertje extra kun je foutjes opvangen en eventueel nog tasjes naaien. Bij mij ging het mis met het persen van het voorpand. De strijkbout bleek toch iets te warm en schroeide het satijn. Met wat extra stof kun je dan zonder probleem opnieuw zo’n pand knippen.

Seizoen

Wanneer trouw je? In de zomer is dik satijn misschien wel erg warm, net als (stretch)fluweel. Linnen is niet gebruikelijk voor een trouwjurk, en kreukt nogal. Zorg ervoor dat je je prettig voelt in je bruidsjurk en dat je geen kou gaat lijden. Is het nodig om een bijpassend jasje of een stola erbij te maken?

Scherm je naaiwerk af

Het was leuk om mijn jurk te zien groeien. Ik naaide op zolder, zodat vriendlief geen sneakpeak kon nemen. Verberg je jurk anders tussendoor onder lakens of een dekbed of een grote lap. Op zolder kon ik ook op mijn gemak passen, hetgeen de voorpret vergrootte.
De laatste keer paste ik mijn jurk bij mijn zus thuis, want iemand moest toch ook de sluiting even uitproberen. Dat lukt je namelijk niet in je eentje.

Tip 1

Om bh bandjes uit beeld te houden, had ik heel simpel een wit lintje binnen aan mijn schoudernaad met de hand vastgezet. Dat kon dan met een strikje om de bh band worden gedaan. Ook daarvoor heb je iemand nodig bij het aankleden…

Tip 2

Om de sleep netjes recht te laten lopen op de grond, had ik in de naad wat ruimte gehouden, om daar in een tunnel baleinen in te doen, van ongeveer 20 cm lang. Die baleinen kun je ook in de lengte doorknippen en zo versmallen…

Achteraf vind ik mijn zoom een tikkie slordig. Gewoon een zigzag en omzomen maar… Gestreken en wel zag het er netjes uit, maar als je het omdraaide…

    <h2>Shop mijn favorieten</h2>    
  <p>Als je via deze link verder shopt, verdien ik een paar extra centen om mijn site te onderhouden. Jou kost het niets extra!

De DIY Diva heeft een eigen Youtube kanaal met ruim 9.500 volgers. Ze gaat voor de 10 K! Neem er eens een kijkje.

YouTube kanaal

https://youtu.be/lkpjssN3VrA

DIY bruidssluiers

Bruidssluiers zijn vaak ontzettend duur. Veel Euroʻs voor een eenvoudige lap stof. Dat kan beter. Met deze voorbeelden maak je jouw sluier gewoon ook zelf!

Trouwen divers

Meer DIY bruiloft

Naast een trouwjurk en bruidssluier kun je zelf nog veel meer maken voor je bruiloft. Uiteindelijk maakte ik ook nog een bolero met wit bontrandje, een bijpassend blauw bontjasje, een kleinere versie van mijn bruidsjurk voor de oudste, en een eigen pakje voor de jongste. Zij maakte trouwens op de creche mijn bruidsboeket van papier. Het ringenkussen was ooit een gewoon kussen, genaaid door oudste, met nu 2 lintjes erop genaaid. Daarnaast heb ik zelf mijn schoenen bekleed met dezelfde stof als de jurk van jongste. Voor in mijn gekochte doorzichtige handtasje had ik een satijnen voering gemaakt van de stof van mijn jurk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.