barbie kleding diydiva
Barbie

Mijn barbiekleertjes en hun roots (met patroon)

Deze blogpost gaat terug naar mijn wortels. Ik heb vroeger veel met barbies gespeeld. Als modefanaat in de dop vond ik vooral het aankleden van de popjes geweldig. Ik kroop voor het eerst achter de naaimachine om eigen outfitjes te maken ervoor. Maar ook mijn creatieve familie liet mij veel moois na, dat mij dierbaar is. Natuurlijk verwijs ik naar leuke patroontjes uit het heden…

Leuk voor kinderen

Als jij jouw kinders ook graag met naald en draad aan de slag ziet, dan is het volgende erg leuk: Dressyourdoll. Deze makkelijke modellen kunnen gelijk geknipt worden uit niet-rafelende stof. Op het Belgische www.dressyourdoll.be vind je ook hun Nederlandse- en online verkooppunten.

barbie kleertjes zelf maken diydiva

Mijn favoriet

Mag ik jullie voorstellen aan Buigbaar, mijn favoriet van vroeger? Best wel revolutionair, ik had eind seventies al een getinte pop. Haar naam koos ik omdat zij mijn eerste barbie was die haar knieën kon buigen. De rest van mijn blanke barbies waren nog niet zo soepel.

barbie kleding haken diydiva

Deze flamenco jurk is óf door mijn oma, óf door mijn vroegoverleden tante gehaakt. Zij waren beiden ook enorm creatief, net als mijn ma trouwens. Ik herinner mij dat mijn familieleden vroeger, met name voor bazaars van school een eindeloze rij barbiejurken maakten, maar ook hondjes van zwarte wol en ijzerdraad, clownspoppen enzovoorts. Zij drieën waren dus ‘de grondleggers van mijn liefde voor handwerken’, zoals ik dat zo mooi verwoord zag op het Textielfestival Leiden 2015.

liefde voor handwerken diydiva

Ik koester dus deze jurk, ook omdat ik ‘m als kind al prachtig vond. Ik heb alle uithoeken van het internet doorzocht voor het patroon, maar vond alleen iets soortgelijks op een speciaal barbiejurkjesblog! Dat lijkt erop, maar is het niet helemaal want de rok is veel korter.

Bruidsjurk

Iedere barbie heeft een bruidsjurk nodig. Punt.

Zelf heb ik ook mijn sporen gaan nalaten in onze barbie familietraditie: ik maakte een satijnen bruidsjurk voor Buigbaar. Heel lastig, want het is ontzettend priegelwerk, maar ook heel leuk om een mooi borduursel erop te maken met de Pfaff Creative 1.5. Het bruidsjurk patroon komt uit de Knippie van voorjaar 2001.

Haken en breien doe ik momenteel niet zoveel, maar als jij dat wel graag doet, neem dan eens een kijkje op deze site: een walhalla aan patronen voor barbiekleding. Laat je niet afschrikken door de Zweedse taal, er zitten ook patronen bij in andere talen.

Meet the family

barbie kleding diydiva

Deze foto toont een mooie familiecollectie. Naast de flamenco set zie je vooraan in het midden Kleini. Dit meisje draagt een barbiejurkje dat gebreid is door mijn moeders oma, mijn overgrootmoeder die ik helaas nooit heb gekend. Zij schijnt een bijzondere vrouw te zijn geweest. Het jurkje is van een heel zachte witte en rose wol (mohair?).

De barbie op de stoel is zelf vintage. Ze is van mijn moeder geweest en draagt ook een oud setje. De bruidsjurk maakte ma, net als de blauwwitte gezellige wintersporttrui die Kylie Minogue draagt en de gebreide set van de links zittende moderne Barbie. Tenslotte staat Fleur (2e van links, herken je haar nog?) te pronken in een jurkje, gekregen van zakenrelaties van pa uit Engeland. Als kind was die jurk mijn favoriet, zowel qua kleur als stof.

Het is belangrijk dicht bij je wortels te blijven, daar word je gelukkig van. Of niet?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.