Mijn barbiekleertjes en hun roots (met patroon)

Deze DIY gaat terug naar mijn wortels, op verschillende manieren. Mag ik jullie voorstellen aan mijn barbiefamilie en in het bijzonder Buigbaar, mijn favoriet van vroeger? Haar naam past bij haar Surinaamse uiterlijk, maar koos ik omdat zij mijn eerste barbie was die haar knieën kon buigen. De rest van mijn blanke barbies waren nog niet zo soepel. O.K., ik geef toe, we spreken over de vorige eeuw. Ik duik in mijn verzameling barbiekleding en de patronen ervan.

barbie kleding haken diydiva

Wortels

Buigbaar staat rechts op de foto in een prachtige flamencojurk, met haar vriendje in bijbehorende kleuren. Veel van mijn barbiespullen van vroeger zijn bewaard. Daar ben ik nog altijd blij om.

Want deze flamenco jurk is óf door mijn oma, óf door mijn vroegoverleden tante gehaakt. Zij waren beiden ook enorm creatief, net als mijn ma trouwens. Ik herinner mij dat mijn familieleden vroeger, met name voor bazaars van school een eindeloze rij barbiejurken maakten, maar ook hondjes van zwarte wol en ijzerdraad, clownspoppen enzovoorts. Zij drieën waren dus ‘de grondleggers van mijn liefde voor handwerken’, zoals ik dat zo mooi verwoord zag op het Textielfestival Leiden 2015.

liefde voor handwerken diydiva

Ik koester dus deze jurk, ook omdat ik ‘m als kind al prachtig vond. Een soortgelijk patroon vind je hier op een speciaal barbiejurkjesblog! Dat lijkt erop, maar is het niet helemaal.

Zelf wil ik ook mijn sporen gaan nalaten in onze barbie familietraditie: ik ben bezig met een satijnen bruidsjurk voor Buigbaar. Heel lastig, want het is ontzettend priegelwerk, maar ook heel leuk om een mooi borduurpatroon erop te maken met de Pfaff Creative 1.5. Haken en breien doe ik momenteel niet zoveel, maar als jij dat wel graag doet, neem dan eens een kijkje op deze site: een walhalla aan patronen voor barbiekleding. Laat je niet afschrikken door de Zweedse taal, er zitten ook patronen bij in andere talen.

Meet the family

barbie kleding diydiva

Deze foto toont een mooie familiecollectie. Naast de flamenco set zie je vooraan in het midden Kleini. Dit meisje draagt een barbiejurkje dat gebreid is door mijn moeders oma, mijn overgrootmoeder die ik helaas nooit heb gekend. Zij schijnt een bijzondere vrouw te zijn geweest. Het jurkje is van een heel zachte witte en rose wol (mohair?).

De barbie op de stoel is zelf vintage. Ze is van mijn moeder geweest en draagt ook een oud setje. De bruidsjurk maakte ma, net als de blauwwitte gezellige wintersporttrui die Kylie Minogue draagt en de gebreide set van de links zittende moderne Barbie. Tenslotte staat Fleur (2e van links, herken je haar nog?) te pronken in een jurkje, gekregen van zakenrelaties van pa uit Engeland. Als kind was die jurk mijn favoriet, zowel qua kleur als stof.

Het is belangrijk dicht bij je wortels te blijven, daar word je gelukkig van. Of niet?

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan?