slider bloggen diydiva
bloggen

7 blogtips over omgaan met sponsoring

O wat leuk, dacht ik, toen ik werd benaderd door een firma over mijn YouTube kanaal. Ik was gevleid. Zij wilden graag wat materiaal leveren, waarmee ik dan wat knutselfilmpjes zou maken. Zo begon een lange correspondentie… Lees mee in deze aflevering van “Help, ik heb een sponsor…”.
Uiteindelijk heb ik een aantal lessen uit onze (toch best prettige) samenwerking geleerd, die ik met jullie wil delen:

inspiratie diydiva

1. Wie is je sponsor

Controleer met wie je in zee gaat. Ik heb alleen de opgegeven webshop bekeken en die zag er aardig uit. Likkebaardend bekeek ik alle knutselspullen die ze hadden. Maar voortaan zal ik eerst YouTube of andere sites googlen op “xxx product ervaringen”.

2. Bepaal je prijs

Ik begon goed en zette vrij hoog in. Dit onder het motto: als het hierop afketst, dan koop ik lekker zelf materialen en maak ik de filmpjes toch wel. Let ten eerste op in welke geldsoort de betaling zal plaatsvinden. Al snel ging het over van Euro naar Dollar, een munt die toch minder hoog staat. In de onderhandeling ging ik uiteindelijk accoord met een vrij laag bedrag. Hierbij speelde mijn nieuwsgierigheid eigenlijk de hoofdrol: ik wilde gewoon uitproberen hoe het was gesponsord te worden. Bovendien vond ik het wel stoer om op mijn blog te delen dat ik een sponsor heb, en hoe mijn ervaringen zouden zijn.bloggen laptop diydiva

3. Wees duidelijk

Als groentje ging ik teveel uit van aannames, in plaats van dat ik afspraken op papier maakte. Ik had gedacht de sponsor netjes te noemen aan het begin van mijn filmpje, bij het laten zien van de benodigdheden. Ook op de aftiteling zou ik melden dat dit een gesponsord filmpje was met gekregen materialen van … Daar dachten zij echter anders over. Anderen die zij sponsorden hadden het hele filmpje door een grote, lelijke balk met het firmalogo en het www-adres onderin staan. Of ik dat ook maar wilde doen.

Dus: maak vooraf duidelijk hoe jij de gesponsorde producten wilt verwerken. Wat en hoeveel zeg je erover, moet je hun logo’s tonen, of URL? Word je het niet eens: it’s my way, or the highway… Dan maar niet.
Ook belangrijk: wanneer worden je filmpjes verwacht? Ik plaats er meestal eentje per maand, maar nu voelde ik toch een druk op mij liggen. Daar hou ik helemaal niet van, want ik wil die filmtijd zelf indelen. Is het druk op het werk, of hebben de kinders vakantie, dan heb ik geen gelegenheid om ongestoord te filmen. Dus bespreek vooraf de tijdslimiet.

Over producten die je ongevraagd worden toegestuurd, ben ik al helder in mijn About. Leuk, dank je hartelijk. Ik kijk of het mij bevalt, en ben eerlijk. Zo weten beide partijen vooraf waar ze aan toe zijn.

4. Wees alert

Ga niet als een gek “inkopen” in hun webshop, maar blijf redelijk. Mijn keuze moest ik trouwens in latere mails uitvoerig verantwoorden: waarom heb je dit ook nodig? Nou, dat kon ik gelukkig mooi beantwoorden, maar toch…
Verder ging ik accoord voor een bepaald aantal filmpjes met hun materialen. Enkele mails later werd vrolijk gesteld: je hebt na die filmpjes vast heel veel restmateriaal over. Maak daar maar een nieuwe reeks filmpjes van. Uiteraard wel tegen betaling, maar ik dacht toch, mwah.

5. Let op de consequenties

Als je gesponsorde filmpjes maakt, is het de bedoeling dat je je eigen Adsense inkomsten van YouTube uitzet. Want je wilt niet een mooie video maken, waarover YouTube dan een advertentie van de concurrent van jouw sponsor plaatst… Die inkomsten loop je dus mis. Doe je het wel, dan “zondig” je tegen de regels en dat kan heel vervelende consequenties hebben, zoals je verder leest.slider bloggen diydiva

Met blogs wordt vaak gevraagd om een link, die je niet op no-follow mag zetten. Tsja, sorry voor de deuk in je ego, maar deze samenwerking gaat niet om jouw leuke blog. Nee, de vrager wil graag een netwerk van links naar de webshop opzetten, om zo hoger in de google ranking te komen.

In YouTube is het mogelijk verwijzingen te tonen, waarmee je gelijk kunt doorklikken naar een website. Dit is echter alleen bedoeld naar je eigen website, of Etsy shop bijvoorbeeld. Maar mijn sponsor wilde toch wel heel graag een doorklik naar hun productenwebsite…

Nu heb ik inmiddels al een aantal jaar een eigen YouTube kanaal, waar ik veel tijd en moeite heb ingestoken. Ik ben trots op mijn bijna 7.000 abonnees en het bescheiden zakcentje dat ik ermee verdien. De verhalen over gesloten YT kanalen, omdat ze niet aan de regels voldeden, zijn legio. Je krijgt je account ook nooit meer terug en kunt nergens verhaal halen.
Ik heb mijn sponsor toen maar (met het lood in de schoenen) verteld, dat we het zo niet gingen doen.
Dus wederom ook punt 2: wees duidelijk hoe je de sponsoring toont!

6. Blijf geloofwaardig

Gelukkig leverden ze goed spul, waarmee ik uit de voeten kon. Goede kwaliteit. Dus met gerust hart kon ik dat zeggen tegen mijn abonnees. Maar (wederom punt 1), check het eerst vooraf. Ik deed dit pas na de afspraak, toen de goederen onderweg waren. Ik kon de Italiaanse review op YouTube van een half uur niet echt volgen, maar ik zag een boze mevrouw, met een envelop vol “bagger en troep” van mijn sponsor… Dus ik heb met samengeknepen billen gewacht op de postbode. Bij mij was het wel goede kwaliteit.
Als je gaat liegen, komt dat snel uit…youtube diydiva

7. Werk prettig samen

Dan kan een samenwerking lang duren. Veer ook een beetje mee. De verzendkosten van mijn pakketje bleken heel hoog. Het bedrijf wilde dus graag dat ik met de restanten ook filmpjes maakte, in plaats van een nieuwe bestelling aan mij te verzenden. Nou, dat kon ik ook wel begrijpen en heb ik dus gedaan.

Hoe het afliep…

Na dit hele verhaal ben je vast benieuwd hoe het afliep! Toen ik het voorgeschreven aantal filmpjes op YouTube had gezet, kreeg ik keurig via PayPal uitbetaald. Vooraf had ik lang lopen piekeren hoe ik die samenwerking nou op een beleefde manier kon eindigen, want in de eerste mails was door hen gehint op een lange samenwerking.

Gelukkig hoefde ik niets te doen, haha. Ik kreeg een mailtje waarin mij verder veel succes werd gewenst met mijn YouTube kanaal en niets meer stond over het voortzetten van de samenwerking…

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.