bloggen

7 Blogtips voor beginners

Vakantietijd is lekker om even stil te staan en na te denken. Inmiddels ben ik al een jaartje bezig met bloggen. Lekker lui zittend in een tuinstoel heb ik eens nagedacht over mijn blog. Ga ik op dezelfde voet verder, of heb ik nieuwe liefdes die ook blogaandacht moeten hebben? Ben ik tevreden over mijn blogontwerp?

verkleinde versie ikkeVerder bedacht ik mij dat ik in de tussentijd een hoop heb bijgeleerd. Die kennis wil ik graag met jullie delen. Tip 1 is natuurlijk: als je een modeblog hebt en jezelf als fashionista wil presenteren, draag dan geen Zeeman original t-shirt, haha. Gelukkig hou ik mij alleen bezig met DIY en niet met de hipste kleertjes …

Tips

Omdat de vrijdag bij mij meestal de “tips en trucs dag” is, heb ik hier 7 blogtips voor beginners op een rijtje gezet, nu beginnend met de echte nummer 1:

1. Kies een onderwerp dat je na aan het hart ligt. Dan zul je voldoende inspiratie blijven vinden voor steeds weer een nieuw blogbericht. Maar ook je lezers zullen het voelen, dat je echt bent. Als je gaat bloggen om rijk te worden, dan merken je lezers dit en je zult het gauw zat worden. Bloggen vereist namelijk ook een lange adem…

2. In het verlengde van punt 1: wees origineel. Typ niet klakkeloos dezelfde productinformatie over, zoals massa’s andere bloggers doen. Spring eruit met jouw kijk op de zaken.

3. Kies een goede naam voor jouw blog. Bijvoorbeeld: hou je van haken, laat dat dan terugkomen in de titel. Maar het hoeft niet. Gekke namen kunnen ook werken. Wat dacht je van het top craftblog “A beautiful mess…” Uit onderzoek blijkt dat vooral blogtitels met twee woorden populair zijn.

4. Neem een blogontwerp dat bij jou en je onderwerp past. Begin met bloggen en als je het leuk blijft vinden, pas dan je standaardtemplate aan. Dat is niet zo moeilijk: een ander kleurtje en een eigen banner bovenaan zijn zo gemaakt.

5. Zorg voor goed Nederlands. Als ik naar mijzelf kijk: één foutje is niet erg, maar bij massa’s taalfouten haak ik definitief af. Laat desnoods iemand anders eerst je tekst lezen, voor je het bericht plaatst.

6. Maak mooie foto’s. Koop niet meteen na twee weken bloggen de duurste spiegelreflexcamera die je kunt vinden. Tuurlijk, het is heel verleidelijk, maar wacht nog even. Met een “gewone” camera kun je ook prima fotograferen. Tip van Mar10: de meeste camera’s hebben een “superzoom” stand. Probeer ‘m uit en maak veel testfoto’s. Daarnaast is het handig als je zelf een goed oog hebt voor een mooi fotostandpunt. Een statief is wel een goede investering, die zich zeker zal terugverdienen met betere foto’s! Via Marktplaats vond ik er een voor 15 Euro.

7. Blog regelmatig, zodat je lezers blijven terugkomen. Geef duidelijk aan wanneer zij weer wat nieuws van je kunnen verwachten (dagelijks, om de andere dag, of alleen in het weekend, of wanneer dan ook).

Veel succes met bloggen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.