nieuwe bloglayout diydiva
bloggen

Blogtips: een gekochte layout

Ik blog inmiddels een jaartje of drie. Al die tijd maakte ik gebruik van gratis layouts of themes voor mijn WordPress blog. Ik zette ze naar mijn hand, ondanks mijn beperkte CSS code kennis. Deze week nam ik opeens de stap naar een betaald theme. Lees mee waarom je dat wel, of niet moet doen…

diydiva templateIk begon met een blogspot.nl adres via Blogger. De layouts daarvoor waren wel aardig, maar toch erg beperkt. Nu blog ik in december al weer twee jaar via WordPress en sindsdien is er wel een wereld voor mij opengegaan. Er zijn namelijk online heel veel gratis themes te vinden!

Wel moet je opletten, bij een gratis theme van een vage site kun je ook een gratis virus meekrijgen… Let dus een beetje op dat je van een betrouwbaar bedrijf iets download. Meestal zijn dat ook wel de grote jongens. Ik volgde onder andere ook de tips van Ben van de Blogtrommel en probeerde Portal van MyThemeShop uit. Ik hou echter van variatie… dus in de loop der tijd volgden de gratis layouts elkaar op. Ik was ook erg gecharmeerd van de ontwerpen van Catchthemes.com, een bedrijf uit Nepal (onder het motto: wat je van ver haalt, is lekker…). Lange tijd heb ik hun gratis Catch Responsive gebruikt, hetgeen je hier op de afbeelding ziet. Met een statische startpagina, maar wel met mijn laatste drie blogposten dankzij de plugin WP Tiles erop!

Om zelf layouts te kunnen aanpassen met codes (CSS) moet je ervan houden om veel uit te proberen en is het handig als je goed kunt zoeken met google. Omschrijf wat je wilt bereiken (al dan niet in Engelse termen) en vaak vind je online wel een stappenplan hiervoor. Ook is er meestal een forum voor jouw theme. Daar moet je grondig de voorgaande vragen doorploegen. Dat levert vaak al veel informatie op over “hoe kleur ik de links of menu’s anders” etc. Daarnaast is er de mogelijkheid (OOK bij gratis themes) om je vraag te stellen in het forum, waarna je meestal binnen een dag of twee het juiste antwoord krijgt van de ontwerpers van jouw layout. Ik ben absoluut een alfa, maar ook omdat ik het leuk vind, lukt het mij vaak om te realiseren wat ik wil.

Toen ik onlangs weer eens het forum wilde bekijken bij Catch Themes, om te zien of er nog leuke vragen en antwoorden waren over mijn Catch Responsive layout, kwam ik eerst op de homepage terecht. Met nieuwe ontwerpen…

nieuwe bloglayout diydivaDaar zag ik hét blogontwerp dat ik al jaren zoek. Het lijkt erg op dat van elinepelinkhof.nl, hetgeen ik fantastisch vind. Maar een creatieve Diva pleegt uiteraard geen plagiaat! Ik downloadde het gratis Helena theme en merkte met mijn opgebouwde ervaring dat het steeds makkelijker wordt om themes naar je hand te zetten. Maar toch, de vele “portfolio’s” en features van dit theme waren uitsluitend te gebruiken met zelfgemaakte pagina’s (en niet met gewone blogposts of categorieën). Ik waagde er een forumbericht aan en kreeg als antwoord dat dit (en nog veel meer) mogelijk was met het betaalde theme Helena pro. Toen ik zag dat dit theme nu een tientje goedkoper was, dus 39 US Dollar (ongeveer 37 Euro), besloot ik ervoor te gaan. (Dit is trouwens geen betaalde reclame voor dit theme, ik ben gewoon enthousiast en trek mijn eigen portemonnee!)

Ik blog nu al jaren en ik ben van plan om door te gaan. Niks geen: bloggen is dood! Dus kocht ik mijn eerste theme. En opnieuw ging er een (blog)wereld voor mij open. Niet alleen is het rete-handig om gewoon een tekstkleur te kunnen kiezen, in plaats van de juiste CSS regels en Hex kleurtjes te zoeken. Maar ook het aantal mogelijkheden was zo veel groter! Mijn features kon ik nu niet alleen voor een pagina instellen, maar ook alleen los van elkaar voor een blogpost, category en tags.

 

Do of don’t?

Je kunt “professioneel” beginnen met bloggen, dus gelijk een spiegelreflex camera, een eigen domein en een betaalde layout aanschaffen. Om misschien na twee maanden te merken dat bloggen toch niet echt jouw cup-of-tea is… Zonde van het geld. Ik raad je aan langzaam maar zeker te starten. Als je al een tijdje bezig bent, weet je ook beter wat je wilt en kun je heel gericht een nieuw theme kopen.

De komende tijd ga ik op m’n gemak alle mogelijkheden van mijn layout uitproberen. De kans bestaat dus dat jullie af en toe een demo-foto van schitterende Nepalese bergen op mijn DIY blog tegenkomen 😉 Maar het wordt mooi en ik ben heel blij met mijn aanschaf!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.