YouTube kanaal DiyDiva
bloggen

Blogtips: reacties aan of uit?

Toen ik begon met mijn blog twijfelde ik niet. Natuurlijk wilde ik dat alle reacties op mijn teksten gelijk zichtbaar waren op internet. Zelf had ik er altijd een hekel aan wanneer je dat niet meteen zag, omdat het eerst goedgekeurd moest worden. Want er zouden toch alleen maar leuke reacties komen?

YouTube kanaal DiyDivaInmiddels weet ik beter.

Mijn blog heeft nog niet zo heel veel reageerders, maar mijn eigen YouTube kanaal des te meer! Veel van mijn knutselfilmpjes blijken vooral kinderen aan te spreken. Ik hou van kinderen. Ik moet ook heel vaak lachen om hun oprechte reacties.
Zo vroeg er één: ‘Is dit je echte stem?’. Ja, ik moet ’t er mee doen. Ik weet dat ik af en toe als een schooljuf klink. Maar ik denk meer dat ze wilde peilen of ik nou ook een kind was of ouder. Ook lachen was het dat er één een hele verhandeling hield over mijn handen op YouTube: ‘Zie je, ze heeft een bult op haar duim. Die heeft vroeger heel lang geduimd, of misschien doet ze het nog?’ Nope, never gedaan, maar wel een grappige hypothese.
Maar sommige teksten, daar snap ik echt niets van. Letterlijk. Ik heb ook creafilmpjes in het Duits en daar komen weleens reacties voorbij in straattaal. Even googlen dan dus, want dat soort Duits leer je op de middelbare school niet. Maar ook figuurlijk snap ik soms reacties niet. Iemand die mij ging uitschelden, want tijdens het kijken naar een van mijn filmpjes had hij zijn mobieltje kapot laten vallen. Ja, dahag. Dat is niet mijn stommiteit, maar de zijne.Dus… was het heerlijk om met een druk op de knop deze reactie alsnog te laten verdwijnen van mijn kanaal.

Maar het moment om echt alles eerst te gaan modereren, voor het op het scherm verschijnt bij iedereen, was toen er een jochie echt schuttingtaal in mijn richting meende te moeten plaatsen. Tuurlijk, ik had in mijn achterhoofd ook het beeld: woensdagmiddag, ventje met vriendjes achter de pc en stoer doend naar elkaar: ‘durf jij dat te typen?’.
Nou ben ik door mijn werk heel gehaaid in het achterhalen van persoonsgegevens. Ik heb nog even gedacht: zal ik jouw mama eens achterhalen op Google+ en haar vervolgens even een screenshot laten zien van wat jij typt… Gelukkig heb ik die gedachte weer heel snel laten varen. Sowieso heb ik besloten in dat soort negativiteit geen energie te steken. Dus geen boze reacties terug naar vervelende reaguurders, absoluut geen discussie met hen beginnen.

Let wel: ik modereer, maar ik blijf wel reëel. Dus als iemand zegt: ‘ik snap dit filmpje niet’, dan komt dat er gewoon bij te staan. Ik ben niet zo dat ik alleen positieve reacties plaats en een ideal blogworld voor mijzelf creëer. Dat lijkt mij ook niet eerlijk. Als er heel veel negatieve of ‘snap niet’ berichten komen, dan zal ik toch eens op mijn hoofd krabben en mij afvragen of ik niet goed bezig ben…

Mijn tip aan beginners zal dus geen verrassing zijn: zorg dat je altijd eerst alle reacties zelf ziet, voordat ze op je blog of YouTube kanaal verschijnen. Je wilt gewoon niet dat daar bagger op komt.

Om te voorkomen dat mijn eerlijke verhaal zuur klinkt: zo’n 95% van alle reacties op mijn YouTube kanaal en mijn blog is positief. De wereld is vol leuke mensen, maar je moet je gewoon een beetje wapenen tegen het kleine clubje zuurpruimen! Met de gezellige reageerders hou je natuurlijk contact! Duimpje omhoog over hun reactie, of even een aardig woordje terug typen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.