boom fotocursus blog diydiva
bloggen

Fotocursus voor bloggers: ja of nee?

Een spiegelreflexcamera…yes!

Ik schreef het al eens eerder in deze blogtip: koop niet meteen de duurste spiegelreflexcamera als je begint met bloggen! Inmiddels ben ik al een tijdje bezig. Steeds vaker merkte ik dat mijn camera niet genoeg mogelijkheden had om te fotograferen zoals ik het wilde. Dus toen de eindejaarsuitkering binnen was, heb ik de stap gewaagd. Ik heb mijzelf een Canon EOS 700D gegeven. Een geweldige camera (en tegelijkertijd filmcamera!) maar je kunt er zo ontzettend veel mee, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Kortom: tijd voor een cursus. Is dit een must voor bloggers of niet?
boom fotocursus blog diydiva

Waarom wel?

OK, ik ben eerlijk. Mijn hoofdreden is heel Hollands: bij mijn camera kreeg ik het aanbod om voor 25 Euro een dag cursus te volgen bij de Fotovakschool. Voor dat geld was ik tussen 10 en 16 uur onder de pannen en kreeg ik ook nog eens een lunch. Dit was zo’n voordelige aanbieding, dat ik die niet wilde laten lopen.

Want: ik had mijn camera inmiddels een paar weken en vond ‘m ook knap ingewikkeld. En dan werkte ik overal met vooraf ingestelde en geprogrammeerde standen… Zelfs met af en toe een blik in de handleiding bleef het een woud van mogelijkheden. Nou ben ik echt niet dom, maar dit was gewoon een beetje too much.

De fotocursus voldeed geheel aan mijn verwachtingen. De automatische instellingen van de camera waren die dag ‘verboden’. We leerden over diafragma en sluitertijd en hoe je dat zelf moest instellen. Daarin feeling krijgen is een leerproces, eigenlijk al creativiteit op zich. Ik heb er lol in gekregen en probeer ook thuis met mijn blogfoto’s nog steeds zoveel mogelijk zonder de auto-instelling te werken.

fotocursus blog diydivaDe leraar was een relaxed type, met veel ervaring in de fotopraktijk. We kregen een handleiding in tijdschriftformaat mee, met veel foto’s en schemaatjes uit de presentatie, om alles nog eens na te lezen. De lunch was trouwens waanzinnig goed: lekkere dikke boterhammen met apart beleg (humus en gegrilde groenten, maar ook eiersalade met sla en bacon, dat kaliber…).

Waarom niet?

Als je zelf in een fotowinkel werkt, nee, dan weet je hopelijk al genoeg. Heb jij een andere baan? Tuurlijk, je kunt de handleiding van je camera doorploegen. Daar staat alles in. Maar ken jij mensen die zo’n boekje helemaal lezen, of überhaupt openslaan? Of je kijkt op YouTube, want bijna over elk product is wel een filmpje te vinden.

Maar toch mis je dan veel informatie. In zo’n stoomcursus spiegelreflexcamera krijg je een goed beeld van de belangrijkste mogelijkheden. Een enig ‘nadeel’ (tussen aanhalingstekens omdat het eigenlijk geen echt tegenpunt is) is dat de cursus vooral fotofreaks trok en weinig bloggers. Terwijl ik toch wel een paar mede-blog-babes had verwacht. Dat was wel jammer. De cursus is dus algemeen en niet gericht op bijvoorbeeld close-up fotografie of productfotografie, hetgeen voor de meeste bloggers erg belangrijk is.

Ook zaten er cursisten bij, waarvan ik dacht: wat doe je hier? Naast mij zat een (overigens zeer vriendelijke) dame, met een Canon die de mijne in kosten en mogelijkheden vele malen overtrof. Maar ze snapte er de ballen niet van. Wist ook nog totaal niet hoe de camera werkte en dan heb ik het over simpele dingen, zoals de grootte van je fotoformaat instellen of het menu vinden.
fotocursus diydiva

Verder

De foto’s in dit blog zijn op die dag genomen door mij. Het bleek dat ik vooral enorme lol had in het ‘panning’, oftewel het volgen van bewegende personen met de camera. Daar ga ik zeker mee door, al heb ik er weinig aan voor mijn blog.

Het hangt dus een beetje van je achtergrond af, maar als er een leuke cursusaanbieding langskomt, zou ik het je aanraden om dat te doen.

Herkennen jullie trouwens waar ik stad waar ik de cursus volgde???

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.