folklore borduren tasje diydiva
borduren,  borduren historisch

Folklore borduren

Vandaag reist de DIY Diva door de tijd. We gaan van het nabije verleden, namelijk vorig voorjaar toen ik naar het Leidse Textielfestival ging, terug naar het verre verleden van dit tasje om in het heden te eindigen met eenzelfde borduursel.

folklore borduren tasje diydiva

Handwerken

De laatste tijd ben ik druk bezig geweest met een borduurmachine, maar dit is het échte werk, handwerk. Letterlijk. Want alles, ieder steekje, is met de hand geborduurd! Ik zie verschillende steken. Die gele  (en gekruiste rood/witte) is de kettingsteek, een persoonlijk jeugdtraumaatje van de DIY Diva. Want ik weet nog haarscherp dat dit mij iedere keer mislukte, toen ik op de lagere school zat.

Ja, zo oud ben ik al. Wij kregen nog handwerkles op school. Hardcore: breien, borduren en natuurlijk maakten wij in de seventies van die verschrikkelijk lelijke macramé plantenhangers. Tegenwoordig zijn die plantenhangers weer reuze hip en kan inmiddels geen juf of meester meer zelf breien. Daar hebben ze hun moeder of zelfs hun oma voor nodig…

Maar kun je ’t je voorstellen hoe lang iemand bezig is geweest met deze tas? Ik hou van dat folklore borduren, gewoon van elke steek: de vrolijke bloemen, de randjes en de regelmatige rose tussenstukken. En wat dacht je van de sluiting, met die rondjes waartussen een koordje zit? En vooruit: die kettingsteek vind ik wel mooi. Ik zou ‘m toch ook wel leren borduren. Misschien moet ik ‘m op mijn DIY bucketlist erbij zetten, want kom op: borduren is geen rocket science… Volgens mij moet het nu wel lukken om de kettingsteek te borduren.

Het basispatroon van het tasje is vrij eenvoudig. Het bestaat uit een rondje (bodem) en daar omheen een vastgenaaide rechthoek, met bovenin een aantrekkoord. Het borduurwerk is dé blikvanger!

Sluiting

los jasje tailleren diydiva naaien

De gaatjes van de sluiting brachten mij op een idee. Op mijn borduurmachine zit ook een steek (nummer 33) om deze rondjes te maken. Nu kocht ik een tijd terug een geweldig bruin-suedine jasje. Het is zo’n gezellig flodderig open vestje, dat erg ín is momenteel. Het zit lekker, maar flatteert helaas niet zo. Wanneer ik het zou kunnen tailleren door een sluiting, dan zou dat een stuk schelen. Dus heb ik in beide panden een rondje gemaakt, maar met de machine kon ik alleen een kleintje maken, niet het formaat van het tasje. Door het gaatje dat ik erin prikte, deed ik een bruin koordje. Nu heb ik een prima vestje!

Klederdracht

Dit tasje lag bij het Textielfestival in een vitrinekast naast de Markense klederdracht. Helaas kan ik niet meer achterhalen of dit borduurwerk ook uit Marken komt. Iemand enig idee?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.