tentoonstelling gouddraad zijde tentoonstelling diydiva
borduren,  borduren historisch,  op pad

Gouddraad en zijde tentoonstelling

Vorige week mocht ik samen met een collega naar de officiële opening van de nieuwste tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht. Waar we de eer van de uitnodiging aan te danken hebben, weten we nog steeds niet, maar het was leuk! Bij ‘Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde’ komen mijn twee grote liefdes samen: geschiedenis en handwerken. En wat dacht je van een workshop gouddraad borduren? Doe je mee?

gouddraad zijde tentoonstelling diydiva

Pleij op dreef

Herman Pleij hield een openingstoespraak, net zo grappig als hij aan tafel bij De Wereld Draait Door is. Daarna mochten we een hapje en een drankje in het museumcafé halen of gelijk de tentoonstelling gaan bekijken. De opstelling leek wel een beetje op die van diverse modetentoonstellingen, bijvoorbeeld van Dior of zo. Maar dan met Middeleeuwse gewaden…

Niet alleen de tentoonstelling was leuk om te bekijken, ook de bezoekers. Want naar zo’n gelegenheid haal je natuurlijk je mooiste (zelfgemaakte) kleding uit de kast. Daar had ik wel een aparte blogpost van kunnen maken, haha. Wat dacht je bijvoorbeeld van het mooie blauwwitte jasje van de bezoekster links op de foto hierboven? Maar ik heb ook iemand voorbij zien lopen in een rokje met panelstof van een schilderij.

Art deco

gouddraad Catharijneconvent diydiva

Verder was een speciale ruimte met modernere borduursels. Dit kerkelijke gewaad komt uit het atelier Stadelmaier. Dit Nijmeegse bedrijf, opgericht in 1930, is wereldwijd beroemd, maar ik had er nog nooit van gehoord. Dit onderste vond ik erg mooi. Het lijkt wel art deco stijl, vind je niet?

Zitvlak

gouddraad zijde tentoonstelling diydiva

Ik hou van geschiedenis, omdat het over mensen gaat, mensen van vroeger. Dat menselijke is zo leuk. In dit gewaad zie je bijvoorbeeld aan de slijtage waar die man altijd gezeten heeft…

Zelf borduren

Het leuke van de tentoonstelling is dat je alles van heel dichtbij kunt bekijken. Er zitten echt juweeltjes bij. Vaak is het een combinatie van borduurwerk en applicatie. Niet alles heeft de tand des tijds helemaal doorstaan, rechts bij het blauw zie je ook slijtageplekken.

tentoonstelling gouddraad zijde tentoonstelling diydiva

Het leuke is dat het Museum Catharijneconvent binnenkort ook een workshop gouddraad borduren houdt! Natuurlijk gaat de DIY Diva daar een kijkje nemen. Ik denk niet dat ik met zoiets als bovenstaand thuiskom, maar toch wel met een leuk miniatuurtje! Als je ook van plan bent om te gaan, stuur je mij dan een mailtje?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.