sokken motief oma diydiva
breien,  sokken

Breipatroon voor oma´s sokken

Met dit breipatroon maak je ook met wol in een kleur een leuk motief op je sokken! De DIY Diva ging aan de slag om sokken te breien op de manier zoals alleen oma het kon. Maar dit blijft bij een paar…

Oma´s sokken

Oma´s zijn heel belangrijk geweest in mijn leven. Ik had de rijkdom niet alleen twee eigen oma´s te kennen, van vaders- en moederszijde, maar ook een paar extra. Toen ik manlief leerde kennen leefden ook zijn oma’s nog. Daarnaast zijn er altijd een aantal leuke vrouwen op leeftijd geweest die weliswaar niet biologisch een oma van ons waren, maar wel als zodanig rondom ons gezin functioneerden.

Manlief’s oma breide warme sokken voor mij, die ik graag droeg. Toen de paren door het vele dragen gingen slijten, heb ik na haar overlijden ze eerst gestopt. De gaten ‘borduurde’ of ‘weefde’ ik weer dicht.

sokken stoppen diydiva

Ook mijn schoonzus droeg graag de sokken van oma. Toen ik van haar twee paar gloednieuwe schoenen kreeg, die ze door haar zooltjes niet meer aan kon, wist ik wat het perfecte kado zou worden: de enige echte oma sokken, door mij nagemaakt!

Dat ik totaal geen patroon op papier had, leek geen probleem…

Sokken breien leren

Als je sokken wilt leren breien, dan heb ik hier een uitgebreide fototutorial voor je. Het lijkt moeilijker dan het is. Boord, beendeel en het begin van de hiel is gewoon makkelijk. De kleine hiel moet je even doorhebben. Daarna is het al een kwestie van steken opnemen en verder breien aan de voet, waarna je al gaat minderen voor de teen. Piece of cake!

zelf sokken breien makkelijk diydiva

Met een witte voorbeeldsok (oma’s original) op schoot ging ik aan de slag.

Inbrei patroon

Ik maakte deze sokken met breinaalden 3,5 en voor maat 41. De wol is superwash en lekker dik, met scheerwol, polyamide en een pietsje kasjmier. Het is de Concept by Katia, ook wel Kashwool genaamd. Het breit prettig en voelt zacht aan je handen. (#nospon maar zelfgekocht)

  • boord zet 64 steken op, brei steeds 2 recht en daarna 2 averechte steken. Brei 20 naalden (of rijen, hoe je dat wilt noemen).
  • been 3 rijen gewoon recht, daarna 3 rijen met 2 recht en 2 averecht. Steeds herhalen.
  • hiel vul een breinaald met 32 steken, de rest laat je even met rust. Die 32 steken ga je heen en weer, heen recht en terug de hele naald averecht. Ga zo 20 rijen door (dus je breit 20x recht en 20x averecht).
  • been het hielgedeelte gaat over in de onderkant van je voet. Die 32 doe je dus recht (=glad). De bovenkant van je voet, ook 32, ga je verder met het motief (dus steeds de hele naald om en om 2 recht en 2 averecht).
  • teen nu brei je alles glad, dus recht (zonder motief).

Aantal horizontale rijen (bobbels van het motief) na het boord:

  • 11 tot de hiel
  • 13 tot de teen

Dus 24 in totaal.

Het leuke van dit inbrei patroon, is dat je geen saaie sok krijgt als je maar een kleur wol hebt. Het vervelende van dit patroon, is dat je blijft tellen. Voor mij geen sok om bij de tv te breien dus. De ribbels laten zich wel duidelijk tellen, maar volgens mij heb ik bij de tussenliggende 3 recht weleens een steekje (nou ja, een rij) laten liggen of extra gebreid. Voor mij blijft het echt bij dit ene paar!

Hier zie je een detail van de hiel. Volgens mij is het een Hollandse hiel. (Ik ken geen andere, deze heb ik van mijn moeder geleerd. Inmiddels heb ik, onder andere bij de breiende Noren Arne en Carlos wel varianten gezien. Maar daar ga ik niet aan beginnen. Ben al blij dat ik deze hiel snap.)

Sinterklaas sokken

Ik heb er wel een maandje of twee met tussenpozen aan gebreid.

Komende vrijdag gaat oudste dochter logeren bij mijn schoonzus, dus die neemt het pakje mee. Ondertussen heb ik ook een bijbehorend sinterklaasgedicht geschreven.

Ik word altijd blij van dit soort kadootjes geven! Deze week haal ik mijn eigen “tv sokken” weer naar beneden. Ik was al begonnen met een paar sokken voor mijzelf, van een grijze draad met verlopende kleur. Het is een wat dunner draadje dan bovenstaande wol, echte merinosokken met zijde. Hoe zacht wil je het hebben? Het merk is Ferner Wolle, en het is een bol Lungauer Sockenwolle, Seide, die ik inmiddels 1,5 jaar geleden voor mijn verjaardag mocht uitzoeken. Oeps.

Het doet mij denken aan mijn voornemen: creatief zijn met wat ik al in huis heb. Er ligt nog genoeg… Dus als ik straks nog eens even ga kijken naar het Textielfestival online, waarvoor ik een kaartje kocht, dan zal ik de webshops maar overslaan 😉

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.