zelf sokken breien diydiva
breien,  bucketlist,  sokken

Bucketlist gedaan: mijn eerste gebreide sokken!

Ze zijn niet zo mooi als die van oma en ma, maar ze zijn van mij. I did it! Het is gelukt mijn eerste paar sokken te breien. (En nog leuker, ze zijn nog draagbaar ook, haha).

zelf sokken breien diydiva

My knitting life

Ik ben nooit zo’n goede breister geweest. Als puber wilde ik een toen superpopulaire Mickey Mousetrui breien, maar ik kwam niet verder dan een achterpand. Gelukkig maakte ma ‘m af voor mij.

Een paar jaar geleden kwamen Arne en Carlos in mijn leven. Nou ja, in boekvorm dan. Ik werd al vrolijk van de voorkant van hun boek, waarop zij gezellig kerstballen zitten te breien. Kerstmis was vanaf toen voor mij niet meer compleet, zonder een nieuw gebreide kerstbal.

Zeker de eerste exemplaren hebben mij flink wat hoofdbrekens opgeleverd. Ik breide veel te strak in, of was na een jaar weer vergeten hoe de averechtse steek ging…

Gedurfd!

Dus het was best ambitieus dat ik sokken wilde gaan breien. Maar ik had geluk! Mijn moeder breit al jaren sokken en bleek zelfs een schrift te hebben met aantekeningen hoe mijn oma het haar leerde!

Mijn oma was op haar beurt weer een leerlinge van mijn overgrootmoeder, die ik nooit heb gekend. Volgens overlevering breide zij echt de mooiste truien en sokken. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik nog een barbiejurkje heb, dat zij maakte. De kleinste barbie in het midden van de foto draagt het zachte witte mohairjurkje met rose bies.

barbie kleding diydiva

De blauwwitte “noorse” trui van Kylie in het midden en de set van de links zittende barbie zijn trouwens door mijn ma gemaakt.

Knit your stash!

Ik ben druk bezig mijn DIY voorraden op te maken. Want naast een grote stapel lappen had ik toch ook een mand vol met wol! Nou heb je echt speciale sokkenwol nodig, want gewone (100% acryl) wol is te zweterig, of slijt heel snel. Ik bleek precies een mooi bolletje hiervoor in voorraad te hebben.

Het is een superba cotton stretch van Rico design, samengesteld uit 79% katoen, 18% polyamide en 3% polyester. De kleur noem ik jeans paars-blauw menging (nummer 004). Het is vrij dunne wol. Dit was een bol van 100 gram, waarmee je precies een paar sokken kunt breien (tot aan maat 46). Nu heb ik 41, en ik breide een vrij kort beendeel, dus hield ik een restje over uiteindelijk.

Het is handig om je nieuwe bol gelijk te verdelen in twee ronde bolletjes, voor elke sok één. Dat rolt lekkerder af, maar zo kun je ook gelijk op breien, dus eerst het boord bij de ene, dan het boord op de tweede, dan het beendeel van de eerste etc. Want dan zit de gebruikte techniek van sok 1 nog vers in je hoofd voor sok 2. Dit geldt natuurlijk vooral voor beginners, zoals ik!

Deze katoenen wol past bij mij. Ik heb namelijk heel snel last van kriebels… Een mohair trui? Gebreide truien en vesten uit de winkel? Ik denk er niet eens aan. Zelfs met t-shirts en blouses eronder vind ik het jeuken. Nu koop ik het gewoon niet meer, want ik weet dat ik het toch niet aan doe.

zelf sokken breien diydiva

Aan de slag

Met de aantekeningen van (o)ma ben ik aan de slag gegaan. Door de rondbrei ervaring met de kerstballen waren de eerste onderdelen (het boord en het beenstuk) niet moeilijk.

Het lastigst vond ik de kleine hiel breien. Gelukkig had ik altijd ma in de buurt om extra uitleg te vragen! Dat is toch prettiger hoor, dan alles van papier of internet te moeten leren. Een tutorial voor jullie daar waag ik mij nog niet aan. Eerst maar eens een nieuw paar maken!

Naalden

Ik begon op korte bamboenaalden, want dat was ik gewend met het kerstballen breien. Maar op aanraden van ma (en ook mijn schoonmoeder!) stapte ik al snel over op lange naalden. Ik ben ook zo gewend om een naald onder de oksel te stoppen.

zelf sokken breien diydiva

Als je begint aan de grote hiel is het trouwens wel weer handig om de niet-gebruikte lange naalden tijdelijk te vervangen door bamboes, vanwege het gewicht en de omvang. Een kwestie van best of both worlds dus…

Volgende keer

Het volgende paar sokken ga ik letten op de volgende verbeterpunten:

  • Het boord probeer ik 1 recht, 1 averecht te breien, in plaats van 2 om 2. Samen met extra de draad aantrekken zal dit hopelijk een strakker boord opleveren.
  • Ik let nog meer erop dat de draad niet ergens achter een naald blijft hangen en dan grote lussen achterlaat.
  • De sok moet groter, met name het voetgedeelte.
  • Er zit een gaatje bij het opnemen van de steken aan de zijkant.
  • Bij de teen moet je ook 3 wel en 3 niet om en om minderen. Nu had ik gelijk 6 regels geminderd, waardoor het teenstuk korter is.

Hebben jullie nog tips voor beginnende sokkenbreiers? Ik heb wel zin om aan een tweede paar te beginnen, met van die leuke neon-regenboogwol. Als die er tenminste ook in katoenversies is…

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.