kabels breien
breien

Cliffhanger

Vorige week liet ik jullie achter met een heuse cliffhanger: haal ik het nog net met de turquoise wol, of moet ik mijn sok toch op een alternatieve manier gaan afmaken…? Vandaag lees je het antwoord, plus een nieuw spannend brei avontuur met het Wolplein!

Nadeel

Sok 1 was al af en sok 2 was onderweg. Ik heb nooit last van het “second sock syndroom”.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, zo sprak de grote Nederlandse filosoof. Het zitten in ziekenhuiswachtkamers maakte dat mijn tweede sok al in het begin van de week af was. Normaal ben ik vrij nuchter, maar nu merkte ik het echt: breien werkt therapeutisch en maakt rustig. Alleen, je ziet het al op de foto…

Esscher sokken diydiva

… ik kwam toch wol tekort. Mijn rechter teen is nu deels turquoise met nog een wit randje. Mijn Crea Bea vriendin Jessica suggereerde om links nu ook een paar banen wit te mazen, maar dat vind ik teveel gedoe. Een bol bijkopen daar had ik ook geen zin in, want het is niet mijn favo wolletje, en dat voor die paar rijtjes. Dit gedeelte zit toch altijd in je schoen, dus dat kan wel!

Het Esscher-achtige patroon is ontzettend leuk. Als je inspiratie zoekt: het staat in het Vrolijke Sokken Breien boek van DenDennis en Mr. Knitbear.

Wolplein wedstrijd

Afgelopen vrijdagavond kwam het opeens langs in mijn Facebook feed: de BreiSTER wedstrijd van Wolplein. Ik had er nog niets van gehoord en de deadline voor inschrijven was al zondagavond. Hoewel ik twijfelde, “ben ik echt een brei-ster?” heb ik mij aangemeld. Destijds heb ik ook zo genoten van de KnipSter naaiwedstrijd van KnipMode. Ik ben inderdaad niet half zo goed in breien als mijn overgrootmoeder en oma, maar ik zit op hetzelfde niveau als mijn ma, en ik brei als de besten als ik mijzelf vergelijk met mijn eigen generatie en jongeren…

De goede, allesoverheersende opluchtende ziekenhuisuitslag die ik vrijdagmiddag kreeg, gaf het laatste zetje:

Meid, doe eens gek! Probeer het gewoon.

De DIY Diva

Ik brei graag, vooral ʻs avonds bij de tv doe ik meestal een paar toertjes. Al een tijd terug heb ik mij gestort op ajour breien. Ik gebruikte eerst een patroon voor polswarmers en ontwierp daarna ajour sokken. Met behulp van mijn `geheime wapen´, mijn tablet, ging ik aan de slag met kabels breien. Want Google en YouTube zijn je beste vrienden! Niet om klakkeloos patroontjes over te nemen, dat is ook niet de bedoeling van een brei-ontwerp wedstrijd, maar wel om extra technieken te leren als dat nodig is.

Kabels breien

Ik keek altijd huizenhoog op tegen kabels breien. Dat leek mij zo moeilijk… Uit mijn enorme hoeveelheid geërfde breinaalden viste ik de speciale kabelnaald met de v-vormige inkeping. Het bleek zo makkelijk: je parkeert een aantal (vaak 3) steken op de kabelnaald, breit aansluitend dan gewoon verder (ook meestal 3), waarna je alsnog de steken van de kabelnaald breit. Hou je de kabelnaald voor je werk, dan ga je naar links. Als je ʻm achter je werk houdt, dan buigt de kabel af naar rechts. Easy toch?

Het komt in patronen regelmatig voor, dat je naast de kabels recht breit. Door die ribbeltjes springt je kabel er meer uit. In bovenstaand proeflapje probeerde ik beide steken uit: ik begon onderaan met af en toe recht breien. Het bovenste stuk is wel simpeler om te doen: heen brei je recht (en doe je ook de kabel handeling), terug brei je averechts. Cʻest tout! Nu ik door heb hoe deze steek werkt, wil ik ʻm ook weleens op de breimachine gaan proberen…

ajour breien

Wolplein wedstrijd

De wedstrijd is verdeeld in 12 afleveringen. Het begint in september 2021 met kleine opdrachten, die binnen een week af moeten zijn. Ik heb mij aangemeld en wat fotoʻs van mijn breiwerken gemaild. Als ik voor zaterdag 24 juli geen bericht heb gehad, dan ben ik geen deelnemer aan de wedstrijd geworden. Spannend hoor!

Maar of ik nou mag meedoen of niet: ik heb weer een bucketlist onderwerp ingelost. Ik kan kabels breien!

Eén reactie

  • Thea

    Waarom brei je dan niet 2 sokken tegelijk? Dan had je bij allebei iets van wit garen kunnen gebruiken. En waren ze toch hetzelfde. Ik zie dat andere mensen wel doen!!

    Groetjes Thea♥

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.