zelfgebreide tennis sokken diydiva
breien,  sokken

Eerste keer: sokken met ingebreide kleur

Welkom bij de cursus “sokken breien met de DIY Diva” in tig delen… Vol enthousiasme was ik aan de slag gegaan met twee kleuren. Het breien met katoen was goed bevallen en ik had nog een restje blauw over. Een nieuwe bestelling bracht mij wit katoen van hetzelfde merk. Tijd om patroontjes te gaan inbreien! … Tsja, dat ging niet zoals gedacht.

Het werd mijn derde paar sokken. Na de blauwe katoentjes volgde een geweldige set merino wolkensokken.

Inbreien

Voor het eerst ging ik het inbreien proberen.

Op pinterest zat ik al te kijken naar prachtige inbreipatronen, maar ik besloot verstandig te beginnen met een bescheiden randje. Nou ja, ik geef toe: de eerste sok begon ik té overmoedig. Ik wilde zo’n leuk blokjesmotief. Enthousiast en ongehinderd door enige voorkennis over inbreien deed ik mijn best. Omdat ik weet dat je dan aan de binnenkant lussen krijgt, die niet te strak mogen worden als je de sokken aan wilt trekken, zette ik zo’n 4 steken extra op. Ik probeerde de blokjes zo los mogelijk te breien.

Oeps.

Een verschillend paar
sokken kleur inbreien diydiva

Toen de eerste sok af was, kon ik ‘m nauwelijks aantrekken. De bovenkant, of beter: de blokjes waren te strak. Mopperend besloot ik de tweede sok dan maar een beter beginnersmotief te geven: twee strepen. Zo eindigde ik met een ongelijk paar, waarvan ik mijn voeten in één sok moest wurmen, en de andere soepeltjes aanging. Met de hielen was ik wel blij, de kleine hiel had ik van blauwe wol gemaakt.

hiel zelfgebreide sokken diydivaIk heb ze maar een enkele keer gedragen. Je weet hoe dat gaat: als iets niet helemaal naar je zin is gemaakt, dan doe je het niet aan. Dat geldt voor zelfgemaakte kleding, maar dus ook voor sokken.

Op internet had ik inmiddels gelezen hoe je versleten sokken kunt afknippen en dan verder kunt breien aan het deel wat nog wel goed is.

Dus…

… zette ik de schaar in mijn bijna-nieuwe sok!

Knip knip knip

zelfgebreide tennis sokken diydiva

Ik haalde het blokjesmotief uit en zette de steken op de naalden. Na twee blauwe strepen en een wit boord was ik klaar. Zo, nu heb ik weer een goed paar dat ik zeker zal dragen.

De moraal van dit verhaal, oftewel mijn leermoment: als je gaat inbreien, dan moeten er fors meer steken bij! Ik heb nu wel mijn huiswerk gedaan (op internet). Normaal werk ik met 18, 18, 16 dus 52 steken, maar ik zag sokken voorbij komen met flinke motieven en 80 steken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.