
Ik heb het nog nooit gedaan
´Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan!` Vooral vrouwen hebben er een handje van om terug te schrikken voor nieuwe dingen. Maar de spreuk van Pippi Langkous is dan een goede houvast, om het toch te proberen. De DIY Diva gaat in dit blog zelfs twee nieuwe uitdagingen aan: behangen en ajour breien!
Behangen
We zijn bezig om de woonkamer op te knappen. Via Inge van Studio Soho hebben we nu een mooi interieurontwerp, dat we stapje voor stapje uitvoeren. We begonnen met het schilderen van onze witte kozijnen, die nu mooi donkergrijs (grafiet) zijn.

Ik krabde het ooit geschilderde bouwbehang af (wat een klus!) en vervolgens werd de muur okergeel. Nou ja, het ging meer richting zonnebloemgeel. Maar het beviel niet. De stenen van de muur waren nog duidelijk zichtbaar als donkere plekken. Bovendien was er duidelijk ʻreliefʻ en dat was niet te verhelpen met een tweede laag verf. We moesten dus verplicht behangen.

Ik heb nog nooit behangen, en manlief ook niet. Ik ben meer een schilder.
Nu was het nodig en vanwege de coronacrisis komt er bijna niemand bij ons over de vloer. Hulp vragen was dus geen optie. Ik bestelde online vliesbehang en bijbehorende plak en andere benodigdheden. Na vele YouTube videos over behangen durfden we het aan.
Drie dagen zijn wij bezig geweest…
Natuurlijk geen volle dagen, maar meestal wel een paar uur achter elkaar. Dan merkten we dat de concentratie zakte en het werk slordiger werd. Tijd om te stoppen dus.

Terugkijkend geef ik het resultaat een mager zesje. Net voldoende. Sommige banen zitten keurig netjes. Andere banen overlappen (ondanks ons opletten) toch met de naastliggende strook en tonen een streep.
Gelukkig komt er nog een aandachtstrekker op de muur. Of de boekenwurm komt terug, of we plaatsen ʻonzichtbareʻ zwevende boekenplankjes.
De DIY Diva

Hier zie je de boekenwurm, in apestaart vorm, in de oude situatie.
Ajour breien
Mijn andere nieuwe ervaring ging mij een stuk beter af. Misschien toch een kwestie van de schoenmaker die dichter bij haar leest bleef?
Af en toe koop ik graag het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. Daarin staan niet alleen leuke stukken om te lezen, maar ook technieken beschreven. De mooie ajour sjaal in nr. 216 uit 2019 werd mijn uitprobeersel.
Ik ben niet zoʻn brei-ster: ik kan inmiddels recht en averecht en ik kan minderen en meerderen. Ik kan rondbreien en zo dus sokken en kerstballen maken. Maar daar houdt het wel zoʻn beetje mee op. Kabels breien staat nog op mijn bucketlist…

Met behulp van de uitleg in Handwerken zonder grenzen bleek het ajour breien heel goed te doen.
Het principe is simpel. Je breit steken samen, of slaat een steek over en haalt die over een steek, waardoor je dus minder steken op je naald krijgt. Om dat te compenseren, maak je met een omslag nieuwe steken erbij. Want het blijft de bedoeling dat het aantal steken op de naald gelijk blijft. Zo krijg je een breiwerk met een gaatjespatroon.
Ook opvallend: aan de onderkant krijg je geen rechte lijn in je werk, maar een golfpatroon.
Zeeuws ʻverwenpakketʻ
In het kader van ʻhelp de kleine ondernemer de coronacrisis doorʻ kocht ik een Zeeuws verrassingspakket bij de webshop van Blij dat ik brei. Ik kreeg waar ik op hoopte: een bolletje plus een patroon om Zeeuwse polswarmers te breien, en nog veel meer. Het is een eigentijds patroon, dus daarom noemen ze het geen ʻlabadissenʻ zoals in de klederdracht gedragen.

Je ziet de groene merinowol, plus het onderliggende breipatroon op de foto.
Al heel lang wilde ik zoiets breien voor op kantoor. In de winter heb ik altijd koude handjes, dus dit soort hand-pols-armwarmers zijn dan lekker om te dragen. Wat bleek? Het is een ajour breipatroon, dus ik kon mijn net opgedane kennis van het ajour breien gelijk verder uitbouwen.

Ik ben bezig met het patroon met aangebreide duim. Dat is een beetje puzzelen, maar op zich is het geen hogere wiskunde. Ik brei lekker door, dus het moet makkelijk lukken om dit paar vóór de winter af te hebben. Meestal brei ik ´s avonds een rapport (een patroondeeltje dat zich steeds herhaalt) als ik bij de tv zit. Of ik ga ʻs middags even een uurtje in de tuin zitten met mijn breiwerk, ook altijd lekker.
Het behangen kreeg een nipte voldoende, maar ajour breien durf ik een 8- te geven!


Eén reactie
De Breimeisjes
Mooie uitdagingen! Ach ja, als het patroon goed beschreven is, kun je eigenlijk elke steek wel doen. Kabels zijn ook echt niet zo moeilijk. Dan brei je de steken in een andere volgorde, met behulp van een kabelnaaldje gaat dat prima! Succes ermee!