kapertje klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva
breien,  breien winter

Kapers op de kust

Een kaper staat al lang op mijn verlanglijstje. Nee, niet zo’n engerd die mensen gijzelt, maar een ouderwets kledingstuk dat muts en omslagdoek in één is. Lekker voor de winter dus. Historische patronen vinden is echter lastig. Meestal werd een patroon niet opgeschreven, maar van moeder op dochter doorverteld. Onlangs kreeg ik een laatste zetje om met dit project te starten…

Kaper

Op Marktplaats vind je sporadisch kapers voor volwassenen, maar daar begin ik niet aan. Op de foto zien ze er al tamelijk mottig en oud uit. Bovendien zijn de hoofdjes uit de vorige eeuw een stuk kleiner dan mijn kersenpit. Op de foto zie je kinder varianten op de kaper uit het Klederdrachtmuseum Amsterdam, volgens mij ook (deels?) gehaakt.

kapertje klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

En ja, dit soort dingen ga ik echt dragen. Graag zelfs! Het lijkt mij heerlijk warm. Bovendien heb je nooit meer last van een gat tussen je muts en je sjaal, waar de koude wind precies doorheen blaast. Waarschijnlijk ga ik niet voor de blauwe pompoentjes, maar maak ik die van mij ook zwart.

Breimachine

Mijn kaper ga ik maken op de breimachine. Want ik brei heel langzaam en anders wordt het zo’n project dat nooit afkomt.

kaper wol mandje kerstboom diydiva

Onlangs kreeg ik een laatste zetje om met mijn kaper te gaan starten. Mijn schoonmoeder gaf met kerstmis een paar dozen met wol mee! In eentje zaten vier dezelfde bollen Royal acryl zwart bij.

Nou, ik heb geen flauw idee hoeveel ik nodig zal hebben, maar dat lijkt mij zeker genoeg voor een kaper. Ik zag ze, en wist meteen wat ik ermee ging doen. Met de restjes kan ik misschien nog bijpassende wanten maken.

Gevolgen

houtje touwtje jas giraffenprint diydiva
Blij in Blijdorp

Ik ga binnenkort nog eens zoeken of ik online toch nog een kaper patroon kan vinden. Misschien dat historische tijdschriften hints geven… Ik draag tegenwoordig een heerlijke houtje touwtje jas in giraffen style. Maar die past niet bij een kaper, dan moet ik echt een mantel gaan maken, met geweldig nepbont langs de mouwrand en onderkant! Heerlijk, weer een leuk nieuw project!

Eén reactie

 • Michel Otter

  Goedenavond,
  Mijn naam is Michel Otter en ik ben werkzaam in het zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Voor een fotoshoot voor tentoonstellingsposter voor onze komende wintertentoonstelling, zijn wij opzoek naar een kaper. Nu zie ik dat u een prachtig exemplaar heeft gemaakt. Hopelijk bent u nog in het bezit van een kaper en ik mag ik dan zo brutaal zijn om te vragen of wij deze dan mogen lenen voor onze fotoshoot. U zou ons er enorm mee helpen. Ik hoor graag van u.
  Met vriendelijke groet,
  Michel Otter
  Creative
  Zuiderzeemuseum

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.