zelfgebreide kerstbal uitleg diydiva
breien,  breien winter

Kerstballen breien tutorial

Deze DIY is voor degenen die al een beetje ervaring hebben met breien. Met behulp van de rondbrei techniek maken we namelijk kerstballen! Het is ook weer niet super moeilijk en vooral leuk om te doen. Vul jij jouw boom met allemaal gebreide kerstballen? Met ééntje per jaar je voorraad aanvullen mag ook…

Het duurt ook niet zo lang als een trui breien 😉 Tegenwoordig lukt het mij om een bal in één weekend af te hebben.

baable hat bauble diydiva kerstbal schaap breien

Benodigdheden voor kerstballen breien

Alles wat je nodig hebt, zet ik hier voor je op een rijtje:

  • 5 rondbrei naalden
  • 3 kleuren wol
  • een handvol kralen
  • 1 naald met een groot oog
  • vulling

Zelf gebruik ik vijf kleine breinaalden (ca. 30 cm lang) van bamboe. Dat werkt lekker. In ieder geval is het nodig om naalden te gebruiken met aan 2 kanten punten. Op breinaalden met zo’n gekleurd dopje eraan kun je niet rondbreien. Ook een rondbreinaald die bestaat uit twee korte naalden die verbonden zijn met een plastic draad zou ik niet aanbevelen. Je koopt die bijvoorbeeld bij de Zeeman. Maar deze rondbreinaalden zijn meer geschikt voor grote werkstukken zoals mutsen of truien, en niet voor dit kleine grut.

Welke soort wol je gebruikt maakt niet uit: acryl, merino of katoen, alles kan. Als kleuren gebruik ik blauw voor de lucht, groen voor de kerstboom en wit voor de besneeuwde grond. Dankzij de populariteit van breien en haken koop je tegenwoordig overal wol, bij de speciaalzaken, maar ook van Zeeman tot Kruidvat en Action.

De kralen moeten kerstballen voorstellen, dus kies een leuke kleur, liefst met wat glans of blingbling. Het oog moet groot genoeg zijn om op de wol te passen. Zelf gebruikte ik 40 kralen. De kralen heb ik willekeurig op de kerstboom verdeeld. Als ik het weer eens tijd vond, plaatste ik een kerstbal. De vier kerstbomen op de bal hebben ieder een ander aantal kralen, het varieert van 9 tot 11 per kant. Zelf hou ik nogal van freestyle, maar als jij meer het symmetrische type bent, dan kun je natuurlijk 4 maal hetzelfde aantal kralen op dezelfde plekken plaatsen.

kerstbal breien uitleg diydiva

De naald met het grote oog gebruik je om de boven- en onderkant dicht te naaien. Als je het inbreien van kerstboom en kerstballen te moeilijk vind, dan kun je ook met de naald alles borduren. Je breit dan een kerstbal in één kleur, en maast de boom erop. Daarna zet je de kralen aan de kerstbal.

Mijn vulling kocht ik bij de Hema, maar je kunt ook een oud kussentje slopen hiervoor. Watten gebruiken is een optie, maar wel een duurdere.

Het begin

Als je via google “kerstballen breien” intypt, dan vind je in de afbeeldingen al snel een universeel hokjespatroon. Zelf gebruikte ik het invulpatroon achterin mijn favoriete boek Kerstballen breien met Arne en Carlos op blz. 143. Ik ontwierp zelf deze kerstboom in de sneeuw.

tutorial kerstbal breien diydiva

Dit patroon brei je dus vier keer, om een ronde kerstbal te krijgen. De steek die je gebruikt is niet moeilijk: gewoon recht breien, dus insteken, omslaan, doorhalen, af laten glippen. Doordat je maar doorbreit in de rondte (en dus niet heen en weer gaat), krijg je geen ribbeltjes, maar v-tjes.

Opzetten

Ik begin bovenaan met de lichtblauwe wol voor de lucht. Zoals je op het patroon kunt zien, zet je 4x 3 steken op. Leg de naalden in een vierkant, zodat het aansluit.

Let goed op dat je het breiwerk niet draait, als je de tweede naald gaat breien! Anders komt er een kronkel in. De naalden liggen in een vierkant, en steeds brei je een volgende naald. Na 4x een naald met 3 steken te hebben gedaan, heb je dus een ronde af.

Meerderen

Vervolgens ga je meerderen volgens patroon. Ik meerder altijd door de draad tussen twee steken op te pikken op mijn naald. Vervolgens doe ik net of dat een gewone steek is, en brei ik ‘m. De derde ronde telt dus 4 steken (x 4 naalden). Je wisselt steeds een ronde meerderen af met een ronde die hetzelfde blijft. Dus de vierde ronde is wederom 16 steken. Het meerderen doe ik altijd, nadat ik de 1e steek gemaakt heb. Ook vóór de laatste steek meerder ik, als het patroon dat aangeeft.

Breien

Je zet dus op en meerdert, dan blijven er 13 rondes dat je hetzelfde aantal van 16 steken per naald breit en vervolgens ga je minderen tot je op 3 steken per naald weer terug bent. Minderen is makkelijk, gewoon twee steken op je naald nemen en dan samenbreien of het één steek is.

Als de kerstboom start, dan werk je daarna steeds met 2 draden. Je kunt die draden losjes aan de binnenkant laten hangen (geef ze voldoende ruimte!), maar het “meevoeren” en “vastzetten” van de tweede draad onderweg werkt prettiger. Kijk eens op YouTube op “Fair isle breien” of op “breien met twee kleuren” en er gaat een wereld voor je open. Even zien is handiger, dan dat ik hier omslachtig zou vertellen hoe het moet. Zelf ben ik pas vanaf mijn vierde kerstbal met die techniek gaan werken…

Brei de bal, met aan de onderkant weer één kleur: een witte grond. Zorg dat je de opzetdraad en aan het einde de draad laat hangen. Nog niet wegwerken dus!

Afwerken

Met de draad die bleef hangen van het opzetten, naai je nu de bovenkant helemaal dicht.

gebreide kerstbal maken diydiva

Vervolgens ga je de bal vullen. Gebruik lekker veel hiervan, zodat het een stevige kerstbal wordt.

zelfgemaakte kerstbal breien diydiva

“Heel satisfying“, zou jongste dochter zeggen over dat vullen 😉 Daarna naai je ook de onderkant van de kerstbal dicht.

gebreide bal kerstboom handleiding diydiva

De vier “strepen” die je ziet op de kerstbal worden gevormd door de minderingen (en de meerderingen).

Aan de bovenkant van de bal maak je een lus. Met een naald zet je die er aan, en knoop ‘m vooral goed vast! Gebruik wat je wilt: een kerstlint, een draadje, een ge(vinger)haakt koordje of zoals ik een draad met een restant kralen erom.

Klaar!

Ook dit jaar heb ik er weer een bal bij! Ik ben heel tevreden erover, hij is goed gelukt. Als je eenmaal doorhebt hoe het patroon werkt, dan kun je de hele wereld breien. Ook letterlijk, door een wereldbol te maken. Dat is wel weer wat lastiger, omdat je geen 4 herhalende patronen hebt… Het is een kwestie van tekenen op hokjespapier en vervolgens breien (of opmazen).

zelfgebreide kerstbal uitleg diydiva

Welk patroon zou jij nog weleens willen maken?

Eén reactie

  • De Breimeisjes

    Ja, leuk! Ik heb er net ook nog twee gebreid 🙂 Rijg je de kralen eerst allemaal, voor je gaat breien? Misschien staat het wel in de tekst, hoor, maar ik zag het zo snel niet staan. En ik heb de tekst niet helemaal gelezen, omdat ik het patroon wel ken én zelf een andere manier van meerderen gebruik 🙂
    Fijne feestdagen!
    Groetjes,
    Akkelien

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.