3oktober breien diydiva
breien,  breien diversen

Leids 3 Oktober breiwerk

Morgen wordt in Leiden 3 Oktober gevierd, het feest van de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Nederlandse Opstand uit de zestiende eeuw. Maar eigenlijk is het feest gisteren al losgebarsten en duurt het een paar dagen. Het openbaar vervoer is sindsdien dan ook hopeloos, omdat de hele binnenstad ondoorgaanbaar is voor de bus. Dus morgen gaan we op de fiets richting feest!

3oktober breien diydiva

3 Oktober kleding

Veel Leienaars lopen rond met een roodwitte sjaal, of zelfs een roodwit jack. Die kleuren passen echt bij het feest. Maar toen het de afgelopen week zo´n lekker weer was, en dit ook voor komende tijd werd voorspeld, bedacht ik mij dat de 3 Oktober Vereniging beter hemdjes kon verkopen in plaats van sjaals en jassen!

Helaas is het weer niet te voorspellen, en is morgen waarschijnlijk een roodwitte regenjas en dito paraplu handiger…

Creatief

Een vorige keer zag ik in een etalage aan het Gangetje dit echt Leidse breiwerk, natuurlijk in roodwit, met daarin de feestelementen vermeld: haring en wittebrood etc. Het was echt leuk gedaan en inspirerend.

Ik ben nu bezig met mijn Zeeuwse quilt, waarvoor ik als voering een grote lap rood fleece heb gekocht. Te groot waarschijnlijk, want de deken wordt wat kleiner dan gepland. Zodoende heb ik dus wel een rest over, voor een sjaal (ehhh, lees voorgaande tekst over het warme weer de laatste tijd) of col (dito…), of … ? Zou een bolerootje of klein vestje, eventueel mouwloos, zelfs lukken? Ik weet het niet, maar ik kan er een heel jaar nog over denken. Want voor morgen heb ik het toch nooit af en ik hou niet van haastwerk.

Nu ik de Pfaff Creative 1.5 nog steeds in bruikleen heb, kan ik bijpassende teksten borduren op mijn maaksel. De Leidse “r” is verrrrmaarrrd. Nee, dat is niet zo’n kakkers r, maar de klank van de echte autochtone Leienaars. Misschien iets als “Marrrtine” of heel anders, in Jochem Myjer style: La La La Leiden… Ik verzin nog even lekker verder!

Plezier

Er zijn mensen die echt een heel jaar sparen voor de kermis op 3 Oktober in Leiden en vervolgens veel geld uitgeven. Not me! Als het morgen takkeweer blijft, dan hoeft dochterlief ook niet zo nodig naar buiten. Dat heb ik al gepolst.

Als we wel gaan, dan krijgt ze een tientje. Dat is weinig waard op de kermis, hooguit 1 ritje in een attractie. De rest van het geld is voor wat lekkers, wat nog echt een traktatie voor haar is. Het kijken naar al die enge dingen waar anderen wel in durven is voor ons al een belevenis op zich…

Misschien tot ziens op Drrrrrrie Oktoberrrrr!

Bewaren

Bewaren

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.