kralenbeurs breien diydiva
breien,  breien diversen,  klederdracht Zeeland maken

Nieuw jaar, nieuw begin: kralen breien

Gelukkig 2019! Ik ben goed begonnen met dit jaar, kijk maar mee naar mijn nieuwste project.

Januari

Sowieso ben ik goed begonnen. Want normaal was ik eind december vrij, maar nu hebben we als collega’s gewisseld. Ik heb het einde van het jaar gewoon doorgewerkt. Nou ja, door alle feestdagen waren het toch geen volledige werkweken. Dus dat scheelde! Het is trouwens heel slecht bevallen. In 2019 ben ik wat mij betreft lekker thuis eind december! Maar mijn vakantie is dus deze week begonnen. Heerlijk twee weken ben ik thuis. Zonder “verplichtingen”, dus ik kan lekker knutselen.

Walcherse outfit

In 2018 maakte ik voor Hanna, die in Noorwegen woont, een eigen Walcherse klederdracht. Het is daar in het noorden nog heel normaal om historische kleding aan te doen bij feesten of plechtige bijeenkomsten. Het dragen van de eigen dracht door buitenlanders wordt ook enorm gewaardeerd.

zelf Walcherse klederdracht maken diydiva

Maar haar outfit is nog niet compleet.

Kralenbeursje breien

Ik heb nog beloofd een bijbehorend kralenbeursje te breien. De zilveren beugel kocht ik via Marktplaats en nu ben ik begonnen. Bij Kralenwerk sloeg ik flink in.

Het tekenen van het patroon was niet zo’n probleem, al miste ik wel basiskennis. Ik kocht via Marktplaats ook het boekje Kralenbreien, maar dat is geen klip en klare handleiding. Omdat ik geen zin had om eerst een bibliotheek aan andere boekjes aan te schaffen, ben ik maar gaan proberen… De kralenbeursjes linksonder, met die rode ster, zijn typisch Zeeuws.

Zeeuwse kralenbeursjes

Maten van een kralenbeursje

Wat blijkt? Ik gebruik Japanse miyuki kralen van 11/0 grootte, en als je daar 58 van breit, dan heb je een lap van 13 cm. Mijn beugel meet zo’n 8,5 cm. Of het echt gaat passen (of veel te groot blijft), moet ik nog zien… Ik haal nu niet meer uit!

kralenbeurs afmetingen

Oprijgen van een kralenbeursje

Het oprijgen is een crime, die niet duidelijk in de boeken wordt beschreven. Ik begon met een karton, waar ik knipjes in maakte. Daarop bewaarde ik de draad met de reeds opgeregen rijen. Alleen had ik toen te weinig leeg garen daartussen gedaan, zodat ik niet lekker kon breien.
Je rijgt hooguit 20 rijen op, omdat anders om de draad teveel geschoven wordt en ‘ie sneller breekt.

kralenbeursje patroon

Maak je fouten? (En dat deed ik hopeloos vaak). Dan kun je een teveel aan kraaltjes crashen met een nijptang, of een draadje met een vergeten kraaltje alsnog tussenvoegen. Echt mooi is dat laatste niet, dus probeer het zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip: heb je discalculie, en dus moeite met tellen en rekenen? Zoek dan vooral een andere hobby!

Ik heb een aantal malen tegen manlief gezegd: zorg ervoor dat dit mijn eerste en enige tasje blijft… Herinner mij daar vooral aan!

Maar goed, het resultaat is er! Dit zijn mijn eerste 5 cm aan kralenbreisel voor een geweldige kralenbeursje met Zeeuwse rode ster erin!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.