Passap M-201 breimachine diydiva
breien,  breimachine

Nieuwe liefde: breimachine!

Heb jij ooit een breimachine vervoerd dwars achterop een fiets (dus aan beide kanten 50 cm uitstekend) door een drukke studentenstad op koopavond??? De DIY Diva wel! Ik vond mijn nieuwe liefde op Marktplaats, in een aangrenzend dorp 7 kilometer verderop. Ik had geen zin om met de auto te gaan, het weer was prima dus stapte ik op onze electrische fiets…

Passap M-201 breimachine diydiva

Hilarisch

Natuurlijk had ik de breimachine op een plaatje gezien, alleen had ik de grootte toch iets te optimistisch ingeschat, net als het gewicht. Ik wilde alles meenemen in een grote trekking rugzak, gewoon op mijn rug, maar die vlieger ging niet op.

Dus fietste ik met een breimachine dwars op mijn bagagedrager door alle drukte. Gelukkig zag de geparkeerde politiewagen onderweg mij niet, want dit had een vette boete geworden wegens gevaarlijk vervoer… Het was hilarisch. Thuisgekomen kon ik niet door het tuinhek en moest ik eerst alles eraf halen. Maar wat ben ik blij met mijn nieuwe speeltje!

passap m201 knittingmachine diydiva

Passap M201 breimachine

Eigenlijk was ik van plan dit jaar niets op hobbygebied te kopen. Ik wilde juist mijn voorraden opmaken… Maar het brei-virus was afgelopen jaar steeds sterker geworden. Ik vind breien leuk, maar ik vorder zo langzaam. Een breimachine vond ik altijd al een mooi idee: hele lappen binnen een uurtje maken. Daarmee zou ik nog creatiever kunnen zijn! Bovendien was ik altijd al nieuwsgierig naar hoe zo’n machine werkt. Dus af en toe keek ik op Marktplaats.

Ik had wel een paar eisen in mijn hoofd: ik wilde niets laten opsturen, dus moest de breimachine uit de omgeving komen. Daarnaast wilde ik er nauwelijks geld aan uitgeven. Markt-technisch moest dat ook kunnen: wie koopt er tegenwoordig nog een breimachine? Tenslotte: de breimachine moest nog werken. In dure reparaties heb ik geen zin.

Opeens was het raak! Voor 30 Euro kocht ik de Passap M201 breimachine van de kleindochter van de eerste eigenaresse. Leuk detail: bij de originele handleiding zat ook nog het garantiebewijs van 21 april 1958. Mijn machientje is dus 59 jaar oud!

Passap staat voor Patent Schnell Strick Apparat. Het is een breimachine waarbij je met de hand een slee van links naar rechts en terug brengt, dus geen electrische. Dat scheelt alweer de kans op reparaties. Zoals het typenummer al zegt is deze machine is dus 201 steken breed.

In deze video op YouTube zie je ‘m in werking!

Breimachine onderhoud

De breimachine zou het doen, zo werd mij verteld. Nou, dat klopte! Naar de sportschool voor de armspieren was niet nodig. De spierpijn kwam toch wel door het bewegen van de brei-slee! Dat was andere koek dan die dikke Canadese op YouTube, die haar M201 liet glijden met een lichte handbeweging. Mijn machientje had wel wat extra liefde en aandacht nodig om soepeler te gaan lopen…

Als je een oude breimachine koopt, dan is een goede schoonmaak nodig. Met een haakje peuter je uit alle hoekjes bij de naalden de stofballetjes los. Daarna zet je de stofzuiger erop, om nog meer klein stof weg te halen. Dan maak je met vochtige babydoekjes (met olie) alle delen schoon. Tenslotte spuit je aan de bovenkant (dus niet bij de breihaakjes) olie, totdat alles soepel schuift. Ook de slee geef je een druppeltje olie. Let op: neem alleen naaimachine- of speciale breimachine olie! Gebruik NOOIT bakolie!

 

Proeflapjes

Opeens heb je een breimachine, en dan begint het feest! Na wat filmpjes op YouTube en een snelle blik in de Hollandse handleiding ging ik aan de slag. Het begin was zeer moeizaam, door mijn onwetendheid en het lange ongebruikt zijn van de Passap. Maar gelukkig ben ik een pitbull als sterrenbeeld 😉 Ik bijt mij in iets vast, net zolang tot ik het doorheb…

boord-om-de-andere-naald-breimachineDus volgde proeflapje na proeflapje… Vrijdagavond was echt tobben: lapjes van hooguit 1 cm, met losse zijkanten en veel gaten. Die gaten verdwenen in de loop van de zaterdag. De lappen werden langer en breder. Het was geweldig: het breisel is zo mooi regelmatig. Tsja, daar doe je het voor. Zaterdag aan het eind van de middag ben ik bewust gestopt vanwege mijn zere armen. Spierpijn! Laat de olie nu maar lekker intrekken in de Passap, zodat ik morgen nog lekkerder kan werken! Dan wordt het toch wel tijd voor nog grotere lappen.

Ervaring?

Laat mij eens raden? Wiens moeder had ook een breimachine? Of had je er zelf eentje in het verleden?

4 reacties

 • Lies Tanja-Fledderman

  Zo gaaf, heb ook een passap m201 op de kop getikt. Nu schoonmaken met de tios die ik heb gekregen. En opzoek naar accessoires, die zitten er helaas niet meer bij. Zoals de steken opnemer of hoe je ook noemt. Gelukkig is er nog vanalles te koop op dat gebied. Zin om te beginnen.

  • de DIY Diva

   O wat leuk. Ik heb veel plezier van mijn Passap. Wel moet je geconcentreerd blijven, en iedere draad weer goed over de naalden leggen. Anders rollen de steken eraf…
   Op Marktplaats is inderdaad genoeg te vinden. Is het schuiflaatje aan de rechterkant inderdaad leeg??

  • de DIY Diva

   O wat een toeval! Ik ben heel enthousiast, dus ik zeg: doen! Ik wil beginnen met gewone lapjes, dan sokken maken en op mijn verlanglijstje staat ook al een dun vestje (cardigan) voor bij mijn zomerjurk breien… Plannen genoeg!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.