rondbreiring diydiva
breien,  handwerken,  rondbreien

Rondbrei ringen: tips en trucs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Al heel lang riepen ze naar mij: “Koop mij, koop mij.” Ik heb het over de breiringen die zowel bij de Zeeman, Hema als de Action hingen. Ik ken het rondbreien uit mijn jeugd. Op school hadden we ze in klein formaat. rondbreiring diydivaUiteindelijk heb ik ze in de aanbieding bij de Action gekocht, voor nog geen 5 Euro. In dit blogbericht geef ik je tips en trucs voor de breiringen, en kom ik tot mijn uiteindelijke conclusie: “Moet” je dit kopen?Bij het aan en afhechten rolt de wol zich op, hou daar rekening mee door iets langer door te werken.rondbreien dikke wol diydiva
Er zijn vier verschillende groottes, met een doorsnee van 29 cm, 24 cm, 19 cm en 14 cm. De kleinste is zo’n beetje eierwarmer formaat. Hierboven zie je dat je rekening moet houden met dat je uiteindelijke werk flink smaller is dan de ring. Op de ring staat alles immers gespannen en uitgerekt.rondbreiring diydivaQua formaat is het eigenlijk babymutsen werk, ook bij de grootste ring. Dit terwijl ik gehoopt had voor mij een coole beanie te kunnen maken… Afwerken doe je door gewoon een draad door de lussen te rijgen (zie hierboven). Of de ene steek overbrengen op de naastgelegen pin, en vervolgens daarmee breien. Maar als alles heel strak gespannen staat, dan lukt dat soms niet.rond breien diydivaVerder maakt het uit wat voor wol je gebruikt. Hierboven is gewerkt met rode Zpagetti, dat dikke tshirtstof garen. Helaas werkte dat bij mij niet lekker. Het stond enorm strak rond de pootjes. Ik moest na elke steek even apart de lus losser maken. Dus eigenlijk weer een extra handeling, waardoor je niet zo snel ging. Met de rose wol ging het een stuk makkelijker. Als je er zelf op let niet te strak te trekken, dan blijft het soepel gaan. Tegelijkertijd moet je ook weer niet te los werken, want dan gaat het lusje snel van de pin af, als je een steek breit.

Iemand nog een leuke suggestie wat ik ervan zal maken? Eerst dacht ik aan een theemuts, maar daarvoor was ik te laat met gaten maken voor handvat en tuit. Misschien een tablethoes, als ik een kant dichtnaai? Een hele zoete, met bloemetjes erop genaaid… hmm, klinkt leuk.

 

Eindoordeel
Tenslotte: zijn de breiringen een musthave? Mwah, als ik eerlijk ben: nee. O, ze zijn reuze leuk om mee te werken. Breien is immers altijd ontspannend. Maar echt opschieten doet het niet. Als volwassene ben je sneller met rondbreinaalden of gewone breinaalden.

Dit zijn wel geweldig leuke speledingetjes voor kinderen. Als ze het punniken ontdekt hebben, en meer willen, dan zou ik deze breiringen zeker aan ze geven. Zij kunnen ermee rondbreien, maar als ze maar de helft van de ring gebruiken (en dan dus steeds van links naar rechts en terug gaan), dan maken ze zo een mooie sjaal.

Heb ik spijt van de aankoop? Nee, want het was leuk om weer even te doen. De ringen (en bijbehorende haak) voldeden aan hun taak. En het was niet duur. Wel heb ik de tas bewaard, om als ik het zat ben alles netjes richting rommelmarkt te laten vertrekken…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.