
Zen en sokken stoppen in de eenentwintigste eeuw…
Het is 2016 en de DIY Diva stopt (=repareert) sokken… Waarom? Raakte deze diva aan lager wal of is er iets anders aan de hand?
Armoede?
Nee, gelukkig is het niet uit geldgebrek dat ik sokken stop, in deze tijd waarin je voor een tientje zo’n vijf sokken kan kopen… Het zit anders. Vroeger had ik altijd koude voeten, tot ik Marco’s oma ontmoette! Zij had een geweldige voorraad gebreide sokken, die mij perfect pasten.
Met veel liefde draag ik al jaren die mooie sokken en heb ik ’s winters geen last meer van mijn voeten. Omdat ik zoveel sokken van haar had, heb ik later ook haar enige kleindochter, mijn schoonzus een deel van de voorraad gegeven. Oma is inmiddels al zo’n 5 jaar geleden overleden, dus ik ben heel zuinig op wat ik nog heb.
Maar als je vaak sokken draagt, dan slijten ze… Inmiddels had ik al een aantal paren apart gelegd met gaten of grote slijtageplekken erin. Weggooien was geen optie, dragen helaas ook niet meer. Nu is het zo dat ik dit jaar rustiger en vooral nog bewuster wil gaan leven. Tijd voor reparatie dus!
De afgelopen kerstvakantie haalde ik de maaswol van zolder en ging ik ermee in de geërfde stoel van oma zitten…
Hoe doe je het?
Sokken stoppen is niet moeilijk, eigenlijk is het weven met naald en draad, om de gaten dicht te maken. Je maakt eerst allemaal steken naast elkaar horizontaal en gaat vervolgens verticaal tussen die draden weven. Echt mooier wordt het er meestal niet van, maar de sokken zijn in ieder geval weer bruikbaar.
Het eerste paar is eigenlijk het beste gelukt. Dat komt door de matchende kleur, maar ook omdat het meer slijtplekken dan echte grote gaten waren. Paar nummer twee verbaasde mij eigenlijk. Ze zijn nauwelijks gedragen, maar toch in allebei al zulke grote knollen… Maar nu kan ik ze weer aan. Het kleurverschil zie je wel, maar zit niet aan de direct zichtbare bovenkant.
Op een breiforum vond ik ook de tip om sokken die echt versleten zijn af te knippen bij het voetgedeelte, dan de steken weer op de naalden te zetten en de rest opnieuw te breien. Zo hoef je maar een halve sok te maken.
Zen
Het is ook behoorlijk zen, of mindful of hoe je de rust van het sokken stoppen wilt noemen. Al geldt dat eigenlijk voor elke vorm van handwerken. Je zit rustig, kijkt niet op een schermpje en je produceert iets, hetgeen voldoening geeft.
Sokken breien
Ondertussen heb ik ook eens enkele handleidingen voor sokken breien bekeken. De wolvoorraad die ik heb is voornamelijk van polyamide, dus niet echt bruikbaar voor sokken. Dat gaat namelijk lekker zweten. Ondanks dat ik eigenlijk niets meer wil bijkopen, heb ik toch een beetje in een webshopje voor sokkenwol rondgeneusd… Misschien leuk om wol te vragen voor moederdag of mijn verjaardag, al ben ik wel een zeikertje omdat ik wol al gauw vind kriebelen.
Met de sokken van oma in handen snap ik nu al aardig hoe gebreide sokken in elkaar zitten. Deze week komt mijn moeder, dus zal ik haar ook vragen hoe zij ze maakt. Tijd voor haar om de kennis een generatie door te geven! Bovendien heb ik ooit een bol van haar gekregen, waarvan ik vermoed dat het toch sokkenwol is. Langzaam maar zeker ga ik naar de eerste door mij gebreide sokken…
Hebben jullie ooit een poging gedaan zelf sokken te breien? Nog tips?


2 reacties
Judith
Ik weet nog dat mijn moeder vroeger ook onze sokken stopte…het is wel zen, inderdaad, zoals al het handwerken :o). En er is niets mis mee, repareren wat je hebt: top! Succes met sokken breien!
de DIY Diva
Thanx, ik ben voorzichtig begonnen met sokken breien, maar dat is nog verdraaid lastig. Of althans: het is lastig om het mooi te doen…