wanten breimachine diydiva
breien,  breien winter,  winter

Wanten breien

OK, gisteren was het lekker zonnig, maar de ochtenden op de fiets naar mijn werk waren nog bitter koud. Oudste dochter leende mijn favoriete wanten en verloor er eentje. Tijd voor een nieuw paar! Maar zal ik ze met de hand of op de machine maken…?

Patroon wanten

Het volgende patroon heb ik opgeschreven naar aanleiding van een want die mijn moeder ooit breide.

  • Zet 44 steken op
  • Brei 25 rijen aan een boord, afwisselend 1 recht en 1 averecht.
  • Brei vervolgens 48 rijen met het handgedeelte en minder daarna.

Voor de duim moet je na 12 rijen handgedeelte ruimte gaan openhouden. De duim is 10 steken breed en je breit ‘m 20 rijen hoog, waarna je mindert om ‘m te sluiten. De duim zit helemaal aan de zijkant/rand.

Toch ben ik het met de machine gaan proberen. Ik brei namelijk heel langzaam, en ik heb nog drie projecten op de pennen staan: de laatste sok van Marco’s oma krijgt nog een metgezel, mijn roodwitte sokken roepen om aandacht en dan wacht er ook nog een kralentasje. Over dat laatste project ben ik flink aan het twijfelen. Het zit niet in mijn karakter om op te geven, ik ben een pitbull die doorgaat. Maar in dit geval gaat het oprijgen en tellen van de kralen zeer moeizaam. Het belangrijkste echter: ik vind het patroon dat ik zelf ontwerp een stuk minder mooi in het echt, dan op papier… Ik twijfel nog even verder over de voortgang!

Machinaal gebreide wanten

Ik ben met mijn breimachine aan de slag gegaan. Ik weet dat je altijd je patroon moet aanpassen, van handmatig naar machinaal. Want dat laatste is altijd vaster en regelmatiger.

wanten breimachine diydiva

Ik had nog wat restwol en ging aan de slag. Links zie je het eerste probeersel. Ik hield het “handmatige patroon” aan, maar dan krijg je dus een kinderwantje. De tweede want, rechts, is al een stuk beter. Er zijn drie punten die ik anders ga doen: de duim wordt bovenaan wat puntiger, net als het bovenste stuk van de hand. Dat ga ik bereiken door wat steken over te zetten en samen te breien. Daarvoor heb ik een handig hulpmiddeltje nodig, maar Ome Ali uit China bezorgt momenteel een beetje traag. Ik wacht op een tooltje om gelijk zo’n 7 naalden over te zetten.

Tenslotte wil ik de want dubbel maken, dus ‘m voeren. Ik heb al diverse YouTube filmpjes gezien hoe dat kan. Nadat je eerste want klaar is, hang je ‘m weer op de machine en brei je er de voeringwant aan.

Snelheid

Wanten breien gaat nog sneller dan sokken! Voor een nieuw paar sokken reken ik 2x 1 uur breien, plus 1 uur om alles aan elkaar te naaien. In 3 uur ben ik klaar, heerlijk.

schaapjescol breien baable hat diydiva

Omdat wanten geen “moeilijke” hiel hebben, alleen een duimpje waar je op moet letten, kun je lekker doorgaan. Ik verwacht mijn volgende wanten, van mooie wol, in 2 uur helemaal af te hebben! Alleen het inbreien van (daar zijn ze weer…) mijn schaapjes zal wat tijd kosten, want daarmee heb ik eigenlijk nog geen ervaring op de breimachine.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.