gebreide zwemmerstrui
breien,  breien winter

Warme truiendag

Vandaag, op 15 februari is het warme truiendag. Het is de bedoeling dat je de verwarming wat lager zet en dit compenseert door een warme trui aan te trekken. Op die manier spaar je energie en ben je je weer bewust van het milieu. De DIY Diva is een echte koukleum en zet al haar truien in het zonnetje hier!

gebreide zwemmerstrui

Ik begin met mijn “eregalerij”: de truien die mijn oma voor mij breide. Oma was een brei-ster. Ze is al weer jaren, zelfs decennia, niet meer bij ons. Omdat ik als kind al gauw last had van kriebels, zijn beide truien van katoen. Vooral mijn zwemmerstrui is heerlijk warm. Ik draag ‘m met een shirtje of blouse eronder.

gebreide matrozentrui diydiva

Mijn marinetrui droeg ik trots voor het eerst op mijn achttiende verjaardag! Helaas heeft deze trui een lelijke vlek op het voorpand, waar ik mij nog op moet storten. Ik had lange tijd het idee om dit pand opnieuw te maken op mijn breimachine, maar die is afgelopen weekend overleden… Het bewegende “handgedeelte” liep vast op een proef kniekous en schuurt nu over de machine. Er is waarschijnlijk iets afgebroken. Reparatie gaat sowieso meer kosten dan mijn machine en ik wil meer! Ik ben al druk op Marktplaats aan het zoeken naar een nieuwer model, met een draadgeleider. Op mijn oude Passap moest ik zelf iedere rij de draad neerleggen, hetgeen nogal eens misging…

club geluk mini foute kersttrui dediydiva

De enige wollen trui van mijn hand was een miniatuurtje voor in de kerstboom 😉

Sweater

Ik ben meer een sweater typje. Ik hou van die heerlijke, rekbare, zachte joggingstof. Hier zie je de Pieke trui, een mega makkelijke model voor beginners uit haar boek.

Uit een stuk trui diydiva

Ik ben al een tijdje bezig met de zoektocht naar een goed raglan patroon, maar dat is lastig. Mijn sweater met subtiele regenboog glitter draadje is één van de vele pogingen. Hij oogt aardig op de foto, maar van boven is ‘ie bij de hals toch te ruim.

sweater zelf maken diydiva
Non-cycling regenboog trui

Momenteel ben ik zelfs bezig met twee truien: een heerlijke mintgroene velours uit de KnipMode, en een zwarte trui met kraplap, geïnspireerd op de Volendamse klederdracht. Heel erg Martine dus…

Cultural appreciation of appropriation?

Met die Volendamse trui raak ik ook een punt dat mij de laatste tijd bezighoudt. Mag je als niet-Volendamse wel die dracht aan? Een heel versimpelde versie van het cultural appreciation of cultural appropriation? Oftewel: waardering voor de mooie dracht of alleen maar cherry picking…? Al heel lang heb ik een conceptblogbericht hierover, dat ik af en toe aanvul. Binnenkort zal ik mij eens uitspreken.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.