logo diybruiloft aafke bruidsrok diydiva
bruidsjurk,  diybruiloft,  jouwverhaal

De bruidsrok van … Aafke

In juli 2013 zou een vriendin van mij gaan trouwen. Zij wilde echter niet in een traditionele witte jurk en had hele andere plannen in haar hoofd. Die plannen werkte ze uit in een schets. Zo moest het worden.

schets trouwjurk diydiva gastblogUitdaging

Het corset en de bolero had ze al gekocht, maar om zo’n rokdeel te vinden, tja. Dus vroeg ze of ik haar misschien kon helpen met het maken van een bruidsrok. Nu ga ik een uitdaging niet uit de weg, maar moest toch even slikken. We besloten dat het vooral comfortabel moest zitten en ivm met pasvorm en aan/uittrekken, dus besloten we voor simpel elastiek te gaan in de taille. Ik nam de heupmaat op als basis. De taille zou net zo groot worden als de heupomvang, maar dan wat ingesnoerd door het elastiek. We legden een meetlint op de grond om de wijdte van de rok te kunnen benaderen. Daarnaast mat ik nog de lengte van taille tot grond (met trouwschoenen aan).

Vervolgens begon ik te rekenen en te tekenen. Hoeveel rokbanen zouden het moeten worden en hoe wijd moeten ze zijn onderaan? Ik tekende alle patroondelen op ware grootte uit en vroeg haar om papier te komen passen. Dat zag er veelbelovend uit, dus begon ik het het uitwerken van de sleep. De achterste patroondelen werden aangepast door er een stuk aan toe te voegen. Alle patroondelen, 5 vooraan en 5 achteraan, werden steeds aan elkaar gepast en passend gemaakt. Ook het voorste gedeelte moest eraan geloven, want daar moest een hoek uit.

De schaar erin…

Pas na heel veel reken- en tekenwerk durfde ik de stof te knippen. Wel met een ruimere naad dan ik gewoonlijk doe, just to be safe… Dan alle delen aan elkaar spelden en eerst maar weer passen. En wat denk je?

Hij was meteen goed! Ik durfde vol vertrouwen de stof aan elkaar te naaien, met het voorpand eerst nog intact. Daarna was het een kwestie van weer passen, maar nu om de hoek te bepalen van het voorpand.

Tja, en toen moest ik in de mooie rok knippen. Gelukkig ging ook dat goed en zat het stuk zwarte stof er meteen mooi in. De overloop van paars in zwart werd daarna met een kanten band afgewerkt en dit band liep meteen ook door als zoom. Tunneltje bovenaan voor het elastiek en klaar zou je denken. Maar nee…

Versiering

Op de schets stond versiering. Ik besloot in mijn machineborduurpatronen te graven en vond een Free Standing Lace bestand (FSL). Dit houdt in dat het niet ergens óp geborduurd hoefde te worden, maar een op zichzelf staand kant is. Zo kon ik borduren zonder het risico te lopen om de rok te vernielen. Want als een borduursel misgaat, gaat het goed mis! De steken zitten dicht op elkaar en de stof staat strak. Eén foutje en je zit met een groot gat in je rok.

borduurmachine diybruidsrok diydiva

Ik laadde het bestand op mijn borduurkaartje en zette de machine aan. Het borduurraam spande ik in met wateroplosbaar vlies. Je kunt nu eenmaal niet in de lucht borduren. De eerste pogingen gingen hopeloos fout. Maar goed dat ik niet meteen op de rok ging borduren! Maar met trial and error kom je een eind en na wat prutswerk was de eerste klaar. De machine deed er ongeveer een half uur over om te borduren, per stuk. Daarna haalde ik het uit het borduurraam en legde ik het te weken in ruim water. Het wateroplosbare vlies loste op in water en wat overbleef was mijn kanten werkje.

bruidsrok maken diydiva gastblog

Er moesten 7 stuks op komen, op elke baan eentje. Reken maar uit: 7 keer een half uur borduren en dit vervolgens met de hand op de jurk vastzetten.

Het resultaat

bruidspaar diy bruidsrok gastblog diydiva

Op de foto draagt zij er een hoepelrok onder, om de bruidsrok zo goed mogelijk uit te laten komen. Het resultaat mag er dan ook best zijn vind ik. Mag ook wel na zo’n 14 uur werk. Ik ben er trots op en zij heeft genoten van haar trouwdag. En dat is tenslotte waar het allemaal om draait!

diybruiloft diydivaDag Aafke,

Dank je wel voor jouw verhaal over het maken van een bruiloftsrok. Wat een hoop werk en wat een prachtig geheel is het geworden! Verder vond ik het leuk om te lezen over het werken met een borduurmachine. Eentje kopen staat op mijn ‘bucketlist’. De schets van de jurk is trouwens ook een plaatje!

Op haar blog Aafke’s creaties kun je nog veel meer leuks lezen!

 

2 reacties

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: