Marie Kondo opgeruimd kast diydiva
capsule garderobe

Mijn ervaringen met een capsule garderobe

Nu de echte kou inmiddels verdwenen is en de zon aan warmte wint, is het tijd om mijn kledingkast eens door te gaan. Hoe bevalt de capsule garderobe?

Marie Kondo opgeruimd kast diydiva

Lege kast

In januari van dit jaar begon ik met de grote opruiming. Geïnspireerd door de Japanse Marie Kondo ging ik rigoreus door mijn kledingkast en hield ik alleen mijn favorieten over, keurig opgehangen op identieke houten hangertjes. Het lastige was wel dat een flink deel van mijn favorieten een “weesje” was, dat ik niet kon combineren.

Want wat dat betreft heb ik nog geen capsule garderobe, maar daarnaar ben ik wel op weg. Dat is immers een tamelijk lege kast met kleding die onderling zeer goed te combineren is.

En bevalt dat?

Ja!

Wat bevalt is het goede overzicht in mijn kast. Heel duidelijk zie je wat je hebt (weinig dus;-). Voorheen had ik zo’n propvolle kast, met verschillende soorten hangertjes die tegen elkaar werden gedrukt en hoge, wankele stapeltjes shirts, die al snel weer omvielen en chaotisch oogden.

mijn kledingkast diydiva

Het is nu in één oogopslag helder wat ik heb hangen (en wat er niet is en dus in de was zit). Prima! Rust in je kledingkast geeft immers ook rust in je hoofd 😉

Mijn zomergarderobe, die keurig samen met de wintergarderobe in mijn kast huist, is aardig op sterkte. Het scheelde al dat ik heel veel kleuren basic shirts heb. Zodoende kan ik goed combineren en heb ik genoeg setjes. Wel ben ik benieuwd hoe ik daarover denk als het enkele weken echt hoogzomer is. Ik twijfel of ik voldoende luchtige katoentjes heb.

Nee!

Maar het viel tegen dat ik moeilijk mijn winterkleding kon combineren. Zoals ik al schreef deed ik niet-favoriete stukken weg, maar vaak waren dat wel dingen die ik droeg bij geliefde andere stukken… Ook al hield ik daarom toch 2 skinnies binnenboord (not my style, weet ik inmiddels), ik kon maar weinig setjes maken. Vooral op koude dagen stond ik lang peinzend voor mijn kast.

Al snel had ik door wat ontbrak in mijn lege kast, en maakte ik een plan om dit aan te vullen (sewing with a plan). Dat werkt heel prettig. Zodoende ging ik gericht op zoek, met een patroon vooraf, eerst in mijn voorraad en vervolgens naar stof en print in de stoffenzaak. Dus al heel snel maakte ik een raglanshirt en volgt er nog een poppenhuisprint shirt.

Engels drop shirt raglan zelfgemaakt diydiva
Rampzalig raglanshirt

Maar mijn kast is nog lang niet op orde. Het zal wel even tijd kosten voor ik (bijna) alles kan combineren. Want ik wil namelijk langzaam maar zeker een volledig zelfgenaaide garderobe, dus even snel kopen wil ik vermijden.

Goed!

Tenslotte moet ik zeggen dat het mij, ondanks voorgaande kritiekpunten, ontzettend goed bevalt om een lege kledingkast te hebben. En al mijn kleding zit in de kast, zowel voor de winter als de zomer! Ik draag nu regelmatig 2x per week hetzelfde setje (uiteraard nadat het gewassen is, maar met 3 dames in huis draait onze wasmachine sowieso altijd…). Wonderlijk genoeg vind ik het helemaal niet erg vaak in hetzelfde te lopen. Het heeft ook iets vertrouwds.

Een echte capsule garderobe is het nog niet, daarvoor zou ik nog wat kledingstukken moeten wegdoen. Maar dat komt nog wel, als ik alles wat meer op elkaar heb afgestemd. Kortom: ik ga ermee door!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.