kleurenanalyse kies je kleur winter wintertype diydiva
capsule garderobe

Kies je kleur! De zin en onzin van een kleurenanalyse

Je hebt het vast weleens meegemaakt: een kledingstuk dat er geweldig uitziet op het scherm van de webwinkel, maar als je het past zie je eruit als een dweil. De kleuren maken je bleek. Of je koopt op de markt een prachtige lap stof, die later voor jou helemaal niets doet. Dit soort miskopen kun je voorkomen!

stof ausbrenner paars oranje paisley

Serie

Dit is een blogpost uit een serie over het samenstellen van jouw ideale garderobe:

Eigen stijl

Ga dit jaar met mij mee op zoek naar een eigen stijl! Ik minimaliseerde mijn kast, door bij elk kledingstuk de simpele vraag te stellen: “Word ik hier 100% gelukkig van?” Daarna inventariseerde ik wat er ontbrak in mijn garderobe en hoe ik dat zou aanvullen. Ik zette mijn tamelijk bonte voorkeuren op een rijtje: de stijl van de merken Desigual en Blutgeschwister en de stoffen van Stenzo. En nu is het tijd voor de kleuren!

Marie Kondo opgeruimd kast diydiva

Kleurenanalyse

Enkele jaren geleden had ik de mogelijkheid voordelig een kleurenanalyse uit te proberen. Omdat ik zelf veel kleding maak, is het immers dubbel vervelend wanneer je veel tijd stopt in iets, dat achteraf geen goede kleur voor je blijkt te zijn. Dus was ik heel benieuwd naar de analyse!

Meestal duurt zo’n sessie een uur of twee. In die tijd zit je voor de spiegel, terwijl de kleurenmevrouw allerlei verschillende doeken om je hals doet. Samen zie je dan goed welke kleuren bij je passen. Op basis daarvan word je ingedeeld in een seizoenstype. Daarna word je opgemaakt met de juiste make-up kleuren.

Na afloop krijg je een kleurenwaaier mee, met daarin stofstaaltjes van jouw beste kleuren.

kleurenanalyse kies je kleur winter wintertype diydiva

Wintertype

Met mijn donkerbruine ogen en haar (nou ja, het gedeelte dat niet al grijs is) en mijn huidtint blijk ik een wintertype te zijn.

Het wintertype gebruikt heldere en zeer intense kleuren. Speciaal aan het  wintertype is dat de felle kleuren heel mooi staan. Eigenlijk is dit het enige type waarbij zwart goed staat. Het effect van contrasten met opvallende kleuren doet het wintertype nog meer tot z’n recht komen. Bij het wintertype horen de koele kleuren.

Er zijn ook nog wel onderverdelingen in wintertypen.

Mijn beste kleuren zijn: zwart, wit, helder bordeauxrood (mwah, niet mijn favoriet…), citroengeel, dennengroen, kobaltblauw, marineblauw (jaaaa, veel blauw!), dieppaars, knalrose (één van mijn blogkleuren!) en lichtgrijs en donkergrijs.

Grijs?

Ik ben wel aan de slag geweest met grijs, maar dit heb ik snel laten varen. Want deze kleur past dan misschien wel goed bij mijn uiterlijk, maar niet bij mijn persoonlijkheid. Ik hou namelijk van bont, denk Pipi Langkous stijl…

Causse kleuren boek diydiva

Uit het boek over de invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse blijkt dat grijs de meest neutrale kleur is, die weinig voor je doet.

Paars!

Na zo’n kleurensessie loop je anders rond op stoffenmarkten (en winkels). Destijds kocht ik daarom de volgende paarse outfit, omdat dit één van mijn “goede kleuren” was. Waar ik nog altijd van droom waren twee paarse suede lage laarsjes hierbij… Had ik graag gehad.

Didi outfit Diydiva figuuranalyse
Eeuwige twijfel of deze Didi set mijn stijl is…?

Eigenlijk heb ik altijd over deze set van Didi getwijfeld, weliswaar niet echt over de kleur, maar meer over de stijl. Past dit fladderige wel bij mij? Het zat trouwens wel heerlijk, al dat jersey.

Langzamerhand is het paarse al weer uit mijn kast verdwenen. Na het inspecteren van mijn favoriete kleren (en dus ook kleuren!) kwam ik uit bij rood-wit-blauw als combinatie en zwart. Omdat ik meer kleding wil gaan combineren, hetgeen het principe is van een beperkte capsule garderobe, hou ik het voorlopig bij die vier kleuren.

Yin en Yang

Mijn favoriete kleuren zijn tegelijkertijd ook heel krachtige kleuren, volgens het yang principe. Huh? Dit leerde ik via de blogs van Lida Thiry. (Een aanrader om eens te lezen!) Zij geeft imago en kledingadvies, hetgeen voor mij heel behulpzaam was bij het vinden van mijn eigen kledingstijl.

Het is geen zweverige oosterse theorie, maar gewoon heel logisch: harde, sprekende kleuren geven je een krachtiger uitstraling dan zachte, lieve pasteltintjes. Lida geeft heldere voorbeelden met foto’s van nieuwslezeres Annechien Steenhuizen. Ik lijk op haar wat betreft het korte kapsel en de kleur ogen en haar, helaas niet qua volledige looks 😉 Maar op die manier werd het verhaal over de uitstraling van je kleding nog helderder.

Mijn kleuren

Conclusie van dit verhaal: een kleurenanalyse is absoluut handig. De kleuren die nu in mijn garderobe domineren zijn rood, wit, blauw en zwart. Dit blijken allemaal geschikte kleuren voor mij te zijn volgens de analyse!

Waar ik wel op moet letten is dat het allemaal krachtige kleuren zijn, die mijn uitstraling versterken. Daar ben ik mij nooit bewust van geweest. Ja, ik weet dat ik soms als een tank kan doorgaan, maar een krachtig figuur? Nee, ik blijf over het algemeen rustig op de achtergrond. Maar als ik liever en/of zachter wil overkomen, zal ik mij wat meer in pasteltintjes moeten gaan hullen 😉 Daarmee kom ik dus op de derde pagina van mijn kleurenboekje. Gek genoeg ben ik nog nooit aan de slag gegaan met die kleurtjes. Misschien interessant voor het komende jaar…

Met deze kleuren ga ik toch absoluut verder voor mijn garderobe. Het is fijn om te weten waarnaar ik moet zoeken op stoffenmarkten!

Hebben jullie weleens een kleurenanalyse laten doen? En, wat vond je van de uitkomst? Ik ben benieuwd!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.