Marie Kondo opgeruimd kast diydiva
capsule garderobe

Sewing with a plan – het vervolg

Nadat je voorraad lappen is omgezet in een voorraad projectplannen, is het tijd om die af te zetten tegen je bestaande kledingkast. Wat valt goed te combineren en wat blijk ik te missen in die heerlijk lege kast? Kortom: de DIY Diva kiest voor sewing with a plan!

Marie Kondo opgeruimd kast diydiva

Serie

Dit is een blogpost uit een serie over het samenstellen van jouw ideale garderobe:

Combineren kun je leren!

Om een fijne capsule garderobe te krijgen, gebruik ik de volgende vragen:

  • Zijn je geplande stukken te combineren met minstens 2 stukken uit je kast? Prachtig! Koop dan de bijbehorende benodigdheden en ga lekker aan de slag.
  • Of zijn het toch nieuwe weesjes? Is er niets anders meer mogelijk? Zijn ze, bijvoorbeeld met een andere mouwkleur wel combineerbaar? Kies dan daarvoor.
  • Natuurlijk mag je weleens een nieuw uniek (losstaand) jurkje maken, maar besef dat een combinatiegarderobe het meest prettig werkt. Denk dan gelijk aan een bijpassend jasje, zodat je het jurkje zowel met warm weer als op frisse dagen kunt dragen.

Mijn kast is nu lekker leeg. Dat is prettig. Eigenlijk merk ik dat ik niet honderdduizend nieuwe shirtjes wil naaien, omdat dan alles daar weer volloopt. Dit geeft mij overzicht en ruimte en samenhang tussen lappen en kleding.

Mijn plan

In mijn kast miste ik voor de winter shirts met lange mouwen. Dus ben ik aan de slag gegaan met de raglan top van Engels drop stof. Ik wil er nog een paar bijmaken, onder andere met de paarse jersey uit mijn voorraad. Verder heb ik een hemd nodig, dat past onder de geweldige geborduurde rozen top met driekwart mouwen. Het heeft zo’n wapperende onderkant en ik hou niet van een blote buik…

Verder wil ik nog een fijne zomer-, en dito winterbroek, met een wat wijder model. Skinny is not my style. Toch zit ik nu nog met 3 strakke (en dus nauwelijks gedragen…) en 1 minder strakke broek.

Zomershorts ontbreken, bij mijn zwarte sterrenstof topje en mijn zwartwitte streepblouse zonder mouwen. Ook wil ik nog een getailleerd jack van joggingstof, dat bij veel dingen past. Wat lager op mijn wishlist staan een leuke legging en shirt bij mijn matrozenjurk, als ik ooit eens een frivool nautische jersey tegenkom.

Voor de winter: de ultieme sew your stash van mijn la vol kleine lapjes. Ik tover daarvan een foute kersttrui. Of beter: een fout kerstvest, vol met applicaties van peperkoekmannetjes en huisjes, een sneeuwbol, teksten in vilt etc.

Mijn stijl

Op Stoffenmarkten sta ik altijd te dralen bij de kraam met Stenzo stoffen. Yep, de kinderstoffen, maar dan voor mijzelf. Tsja, ik kan er ook niets aan doen. Maar ik vond ze altijd te duur. Nu ik echter een plan heb, en niet meer ga voor veel maar voor mooi, wil ik dat geld wel uitgeven aan de weinige kledingstukken die ik zal hebben. Mijn stijl is dus meestal met een bont printje. Bovendien zal ik mijn hele leven een zwak houden voor velours. Die liefde stamt al uit mijn kindertijd met heerlijke zachte “snuffel” truien, zoals ik ze noemde.

Hoewel ik het niet zo bont maak als Pipi Langkous, zit ik toch in haar straatje. Qua kledingmerk hou ik ook van de ontwerpen van het Duitse Blutgeschwister. Hun stijl kun je omschrijven als traditionele, haast folklore kleding (Brabants bont ruitjes!), met een excentrieke twist. Veel van hun ontwerpen hebben een borduurtje, of iets anders dat het kledingstuk apart maakt. Mijn groene rok past helemaal in die stijl.

Daarnaast is ook Spaanse Desigual míjn merk. Ik vind lang niet alles mooi. De Spaanse pasvorm is veel te smal voor een flinke Hollandse meid. Bovendien is het veel te duur voor wat je krijgt, maar toch. Ik hou van het bijzondere, van de stoffencombinaties en de applicaties.

Boodschappenlijstje

Wanneer je de inhoud van mijn kledingkast mengt met mijn naaiprojectenlijstje en daaraan een snufje van mijn stijl aan toevoegd, dan krijg je het volgende boodschappenlijstje voor sewing with a plan:

  • nautische jersey voor legging, 1 meter (of 2 meter als ik een bijpassend shirt wil).
  • zwarte jersey voor onder-hemd, 1 meter.
  • meer zwarte jersey voor een shirt met lange mouwen, waarop ik mijn kantklos werk bevestig.
  • blauwe kobalt joggingstof voor getailleerd kerstvest met lange mouw 2 meter.
  • rood (witte stip) joggingstof voor jack/vest Burda 2,5 meter.
  • blauwwit geblokt katoen voor blouse met korte mouw (Oostenrijks model) 1,5 meter.
  • zwarte zomer katoen voor short 1 meter.

Qua schoenen heb ik geen rose-grijze-creme damesschoenen voor bij mijn Chanelpakje. Omdat zelf maken een tikkie lastig is, ga ik die lekker kopen 😉

Toekomst

Je moet natuurlijk altijd iets te dromen hebben. Ik ga nog eens een twinset maken, gewoon voor de lol. Ik koop een geweldige RUIME lap stof van wel 3 meter, zodat ik een lekker lange versie kan maken. Daarnaast wil ik ooit een lap echt leer kopen, voor een jack en/of tas.

Maar in de toekomst ga ik ook een stap verder. Nu heb ik toch nog een flink aantal gekochte kledingstukken in mijn kast hangen. Als die versleten zijn, wil ik ze vervangen door zelfgemaakte kleren. In vijf jaar wil ik echt een volledig handgemaakte garderobe hebben!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.