Classic collection : moderne klederdracht

Langzaam maar zeker heb ik mijn eigen stijl gevonden. Als historica geef ik mijn eigen, moderne draai aan de Hollandse klederdracht! Net als de schilderes Frida Kahlo, die graag de Mexicaanse klederdracht droeg (die toen al lang niet meer in de mode was), heb ik de Hollandse traditie ontdekt. Terug naar de streekdracht is iets dat eens in de zoveel decennia opnieuw wordt uitgevonden. Onderstaande boeken, die nog tweedehands verkrijgbaar zijn, geven je leuke tips om klederdracht elementen in je eigen tijd te verwerken.

Veel letters en woorden

Dit was weer een weekend met veel woorden. Zojuist heb ik met een zucht van verlichting de derde versie van een artikel over het Kanaal gestuurd. Manlief nam een digitaal tijdschriften abonnement, waarmee ik ook door heel Europa kan lezen en vandaag kreeg ik gezellige koffie visite van Jessica, die een mooie vondst voor mij had gedaan…

Lees verder »

Mijn stijl

De voorliefde voor klederdracht heb ik eigenlijk altijd al gehad. Sowieso hou ik van vroeger, anders was ik nooit historica geworden. Het maken van een Walcherse outfit voor de geëmigreerde Hanna was een keerpunt. Ik dook in de eeuwenoude geschiedenis van het jak vouwen en vond een nieuwe hobby. De ideeën stapelden zich (zoals gewoonlijk bij mij) met een sneltreinvaart op. Wat dacht je van een spijkerjak? Of een mooi “kermisjak”…

modern jak walcheren dediydiva

Het jak dat ik maakte uit versleten jeans heeft een Japans tintje. Die beroemde golf schilderde ik erop met textielverf. Rechts zie je mijn jak met een nepleren beuk eronder.

modern Zeeuws jak diydiva

ABOUT

De
DIY Diva

Volendam sweater diydiva klederdracht

Welkom op hét gezelligste Nederlandse DIY blog, met een voorliefde voor fashion. Deze Diva zonder sterallures houdt van naaien, haken, breien, kralen rijgen, kortom: alles voor een unieke outfit! Iedere maandag vind je hier een nieuw snufje creatieve lifestyle, flink wat optimisme en tutorials

Deze foto maakte ik in het voormalige klederdrachtmuseum in Amsterdam, dat helaas sneuvelde in de corona pandemie. Ik ben gek op musea met een kleding collectie… maar meestal is het maar een kleine afdeling van het geheel. Heb je nog tips voor leuke uitjes voor mij?

Shop mijn favorieten

Als je via deze link verder shopt, verdien ik een paar extra centen om mijn site te onderhouden. Jou kost het niets extra!

De DIY Diva heeft een eigen Youtube kanaal met 9.000 volgers. Neem er eens een kijkje, wordt abonnee en help mijn kanaal naar de 10K!

YouTube kanaal

Echt oud

volendamse kraplap diydiva
Marken rijglijf diydiva

Met een originele Volendamse kraplap kun je best een moderne sweater opleuken.

Een geborduurd rijglijf uit Marken is prachtig. Waarom doen ze daar in vredesnaam nog een vestje met lapje overheen?

Probleem

Het probleem waar je tegenaan loopt bij het kopen van echt oude kleding is het formaat van de mensen van vroeger. Dankzij de welvaart van de tijd waarin wij leven zijn wij zijn echt groter en breder (uitzonderingen daargelaten).

De op Marktplaats gekochte Volendamse kraplap is letterlijk krap rondom mijn nek. Ook het Marker middeltje past niet helemaal om mijn moderne middel. Daar moet je dus rekening mee houden. Het middeltje heb ik inmiddels net als ze vroeger ook deden ʻuitgelegdʻ. Er zit nu een strook zwart fluweel tussen. Vanwege de extra centimeters heb ik ook de onder- en bovenstrook vervangen.

Met namaken omzeil je dit probleem.

Ontwerpen

Mijn plannen ben ik lekker aan het uitwerken in waterverf. De ʻvleugelsʻ uit het Zeeuwse Axel vind ik prachtig. Onder de stof zit papier gevouwen. Mooi, maar vervelend in een regenbui… Zou ik met mijn 3D-printer niet een mooi weerbestendig karkas kunnen maken daarvoor?!

  • plan Axel: een jak met van die hoge “vleugels”, gedragen op een wijde, satijnen broek (worker model?). Bijbehorend een handtasje gemaakt van zo’n geborduurde strik.

 

Axel museum Goes
waterverf volendam sweater diydiva

plan Volendam is klaar: een zwarte sweater met kraplap.

Volendam sweater diydiva klederdracht

plan Staphorst: een zwart satijnen blouse met Staphorster stipwerk. Niet overal, alleen op het borstzakje en het juk/aan de rugkant. Daaronder een zwarte broek, misschien met een paar cirkels onderaan, of op de kontzak.

Ook plan Walcheren is klaar. Zoals je bovenaan deze blogpagina zag, maakte ik (vouwde!) zelfs twee jakken: een spijkerjak met beschildering en een kermisjak van geruite zijde.

En eigenlijk vind ik zo’n Hindelooper lange jas ook wel erg mooi… plan Hindeloopen volgt dus!

Op pad naar het verleden

Mooi Zeeland

Afgelopen week hebben we heerlijk vakantie gevierd in Zeeland. We zagen Middelburg, Vlissingen en het strand van Zoutelande, maar het hoogtepunt was in Goes!

Lees verder »
klederdracht museum Hellendoorn Erve diydiva

Verborgen parel

Een verborgen parel, zo zou je de zolder van het museum Erve Hofman in Hellendoorn mogen noemen. Terecht, want wie verwacht in een boerenschuur dat je opeens een klimaatbeheerste zolderruimte inloopt met de mooiste streekdrachten van heel Nederland?

Lees verder »
klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

Klederdracht in Amsterdam?

Afgelopen zaterdag ben ik voor het eerst naar het klederdrachtmuseum in Amsterdam geweest. Ik was heel benieuwd naar de collectie, maar er was nog een reden waarom ik naar de hoofdstad vertrok… de Zeeuwse invasie!

Lees verder »