modern jak walcheren dediydiva

Classic collection

Langzaam maar zeker heb ik mijn eigen stijl gevonden. Als historica geef ik mijn eigen, moderne draai aan de Hollandse klederdracht!

Net als de schilderes Frida Kahlo, die graag de Mexicaanse klederdracht droeg (die toen al lang niet meer in de mode was), heb ik de Hollandse traditie ontdekt.

Klederdracht

Nou ja, de voorliefde voor klederdracht heb ik eigenlijk altijd al gehad. Sowieso hou ik van vroeger, anders was ik nooit historica geworden. Het maken van een Walcherse outfit voor de geëmigreerde Hanna was een keerpunt. Ik dook in de eeuwenoude geschiedenis van het jak vouwen en vond een nieuwe hobby.De ideeën stapelden zich (zoals gewoonlijk bij mij) met een sneltreinvaart op. Wat dacht je van een spijkerjak? Of een mooi “kermisjak”…

Met een originele Volendamse kraplap kun je best een moderne sweater opleuken. volendamse kraplap diydiva

Een geborduurd rijglijf uit Marken is prachtig. Waarom doen ze daar in vredesnaam nog een vestje met lapje overheen? Enz. enz.

Probleem

Het probleem waar je tegenaan loopt bij het kopen van echt oude kleding is het formaat van de mensen van vroeger. Wij zijn echt groter en breder (uitzonderingen daargelaten). De op Marktplaats gekochte Volendamse kraplap is letterlijk krap rondom mijn nek. Daar moet je dus rekening mee houden. Met het namaken omzeil je dit probleem.

Ontwerpen

Mijn plannen ben ik lekker aan het uitwerken in waterverf. Hieronder lees je meer over wat ik wil gaan maken.

Axel: een jak met van die hoge “vleugels”, gedragen op een wijde, satijnen broek (worker model?). Bijbehorend een handtasje gemaakt van zo’n strik.

Marken: een rijglijf, mogelijk gebaseerd op het patroon van een stiklief uit “De Zeeuwse streekdrachten”. Gemaakt van mijn restant zwarte jeans, uiteraard met handgemaakte borduursels maar ook met vrolijk band, onder het motto grote stappen gauw thuis…

Staphorst: een zwart satijnen blouse met Staphorster stipwerk. Niet overal, alleen op het borstzakje en het juk/aan de rugkant. Daaronder een zwarte broek, misschien met een paar cirkels onderaan, of op de kontzak.

Walcheren (al klaar): een spijkerjak en een kermisjak van geruite zijde

Volendam: een zwarte sweater met kraplap. Rondom de halsuitsnede komt vrolijk band, misschien met blauwe molentjes?

En eigenlijk vind ik zo’n Hindeloper lange jas ook wel erg mooi…

Sew your stash

Al deze nieuwe plannen zijn niet te rijmen met mijn voornemen om eerst alle lapjes op te naaien, voordat ik nieuwe stof koop. Dus eerst ga ik aan de slag met de oude meuk, voordat ik mijn Classic collection helemaal maak. Het enige waar ik al aan begin is de Volendamse sweater. Heel simpel: in mijn wintergarderobe ontbreken truien. Ik heb er echt te weinig. Dus komende Stoffenbeurs kom ik hopelijk thuis met wat fijne zwarte joggingstof hiervoor…!