decoratie,  Ikea,  Opgeruimd,  voor kinderen

Tips voor een rustige kamer voor drukke kinderen

Een kamer als een oase van rust, voor kids die overprikkeld worden door de drukke wereld om hen heen. Maar… die kamer moet dan wel gezellig zijn! De DIY Diva geeft tips voor een rustige kinderkamer.

Drukke printjes

Weg met alle drukte, dus zeker met drukke printjes! Voor het vorige kamerontwerp heb ik volledig haar kleurkeuze gevolgd. In mijn opvoeding volg ik de weg van choose your battles. Eigen creativiteit vind ik belangrijk, dus aanvankelijk was ik niet bang voor een beetje kleur, die mogelijk niet mijn smaak zou zijn. Zodoende eindigden wij met een oranje bol (=zon) op een donkerblauwe muur. De gele vloer lag er al. De rose (verschoten) gordijnen complementeerden het geheel. Tsja. Soms moet je niet naar je kind luisteren…

kamer drukke kinderen kleuren diydiva

Tip 1. Geen printjes, veel wit met één kleuraccent.

De basis is rustig en wit, met één kleuraccent: een streep op één muur. Helemaal wit is ook weer niet de bedoeling. De jaren van Jan des Bouvrie liggen inmiddels ver achter ons! Wij kozen voor een turquoise streep. Een blauwtint staat sowieso bekend vanwege de rustige uitstraling. Eventueel laat je je kind het kleuraccent kiezen, mits dat niet reflecterend oranje of een andere schreeuwkleur is.

rustige kamer drukke kinderen diydiva

Die streep plak je voor het verven af met schilderstape. Ook daarvoor geldt: goedkoop is duurkoop. Tesa werkt voor mij het prettigst en nee: dit is geen betaalde reclame!

Eventueel koop je ook wat kussens of een dekbed in dezelfde kleur als de streep. Het aanpassen van de bijkomende kleur is heel makkelijk. De streep is immers zo overgeschilderd.

Als je dit wilt, kies je nog voor een kleed op de grond, wederom: zonder print. Let op, je kunt ook allergisch reageren op een kleed!

De gordijnen geven ook wat meer kleur aan de kamer. Haar eigen gordijnen waren lelijk geworden na al die jaren. Op zich had ik ze liever in één kleur gehad, maar beggars can’t be choosers. Deze gordijnen kwamen van de kamer van haar zus, die echt nieuwe nodig had vanwege verkleuring.

Bouwbehang

Al die jaren had ik gewoon over het bouwbehang geverfd, dat in de hoeken vrij lelijk was verwerkt. Inmiddels zaten er al veel lagen verf op, dus dan schijnt een stoomapparaat ook weinig te kunnen doen. Het bouwbehang weken lukte met water en afwasmiddel. Dat was veel werk en ook je vloer wordt daar niet blij van. Maar die was eveneens aan vernieuwing toe, dus dat gaf niet. De gaatjes in de muur zijn dichtgemaakt en vervolgens zijn de wanden wit geverfd.

Vloer

Het vinyl dat al in de babykamer lag is vervangen door whitewash laminaat van Ikea. Dat heeft een rustige en lichte uitstraling.

Bed

Ik stond verbaasd: ze had van haar zus een geweldig dekbed gehad met allerlei gekleurde emoji’s, maar draaide ‘m steeds om naar de grijze kant. Toen ik haar ernaar vroeg, gaf ze zelf aan (zo klein als ze was!) dat ze die kant zo druk vond…

Tip 2. Kies een rustige dekbedhoes, liefst zonder print.

rustige kamer drukke kinderen diydiva

Als je vervolgens op zoek gaat naar een rustig ogende dekbedhoes, dan blijkt dat je goed moet zoeken. Zeker voor kinderen zijn er bijna alleen schreeuwende prints. Gelukkig heeft mama een naaimachine, om zelf wat moois te maken.Er moet een plekje voor de wekker zijn, maar daarnaast ligt ’s nachts GEEN mobieltje.

Tip 3. Zorg voor een wekker. Een mobieltje is GEEN wekker…

Een mobieltje hoort beneden bij de ouders te zijn als een kind naar bed is. De smoes “Ik gebruik ‘m als wekker” is veelgebruikt. Je moest eens weten hoeveel berichtjes ik beneden na bedtijd op de mobiel van onze dochter nog voorbij zie komen van klasgenootjes. Soms echt heel laat, na tienen!

Kledingkast

Alles moet in de kledingkast, dus ook de winterjas, bikini, schoenen en dekbedovertrekken. Past dat niet? Dan moet je ruimen! Ik ging ook voor een Marie Kondo kast voor dochter. In de loop der jaren heb ik veel tweedehands kleding voor haar gekregen, die lang niet altijd gedragen wordt. Soms omdat het echt ouderwets is qua model, soms omdat het niet mevrouws’ stijl is. Uiteindelijk heb ik veel opgeruimd, ook al ken ik haar opeens opkomende voorliefde voor daarvoor nooit gedragen stukken.

Tip 4. Alle kleding moet in 1 kast!

Op de kledingstang komen eventueel verdelertjes, van die rondjes met tekst: shirt, jurk, broek, etc. of met een tekeningetje daarvan.

In de kast hangen allemaal dezelfde vorm kledinghangers en geen allegaartje dat je ooit bij gekochte kleding meekreeg. Per kleur hangt er een kledingsoort op: shirts op oranje hangers, jurken op groen, broeken etc. Kortom: lekker duidelijk.

Tip 5. De indeling van de kast is helder.

Wij vonden de Ikea Rakke (via Marktplaats) ideaal. Je kunt er veel in kwijt en de vier kleine vakken zijn uitermate handig voor topjes, slips, sokken en zwemkleding.

De dressgirl (Ikea via Marktplaats) staat klaar, met de kleding voor morgen. Die kleding uitzoeken en klaar hangen is een goed avondritueel!

Tip 6. Zorg dat je ergens de kleding voor morgen kwijt kunt.

De ring aan de onderkant heb ik aangekleed met een machinaal gebreide lap, zodat de dressgirl geen krassen kan maken als er iets té enthousiast mee geschoven wordt…

rustige kamer drukke kinderen diydiva

Kasten

rustige kamer drukke kinderen diydiva

Alles gaat in een afgesloten kast. Wij kozen bewust niet voor open vakjeskasten, dat oogt al snel druk en/of rommelig. ’s Avonds bij het instoppen is het handig om de kamer even in 5 minuten strak te trekken. Dan blijft alles ook opgeruimd.Niets gaat onder het bed, tenzij je een bed met ingebouwde lades hebt! Alles stoppen wij in 2 opruimkasten. Past het niet? Opnieuw: dan is het tijd om te ruimen. Alle Mac speeltjes en andere kleine prullaria verdwijnen sowieso op gezette tijd… (Gek hè, dat gebeurt nou steeds precies als zij op school zit). Voor alle duidelijkheid: dit gaat om speeltjes die na een dag in een hoek zijn gegooid en vergeten. Echte lievelingsspeeltjes mogen uiteraard blijven, ook al zijn ze van de hamburgergigant!

Tip 7. Alles gaat (’s avonds) in een kast.

Wel belangrijk is dat leesvoer onder handbereik is! Hoe meer ze lezen, hoe beter. Bij ons mag ze voor het slapengaan nog even zelf lezen in bed.

Als opruimkasten vonden wij de kleine Rakke’s handig. De vier vakjes bovenaan zijn voor haar (kammen en elastiekjes), make up, sieraden en muziek cd’s. Daaronder zijn lades met onder andere strips, boeken, knuffels en speelgoed.

Bureau

Het bureau is gewoon een Ikea plank met pootjes, dus geen “echt” bureau met laden. Dat is ook weer een bewuste keuze. Voor een middelbare scholier moet er wel een klein boekenkastje zijn voor de schoolspullen. Wij hebben een grote la in de kleine Rakke voor haar boeken bestemd. Ze gaat trouwens les krijgen met de I-pad, dus ik verwacht weinig boeken…

Tip 8. Het bureau is een tafel, zonder laden of los bureaublok.

Ze heeft genoeg opbergruimte en anders zitten die laden weer snel vol met troepjes. Bovendien is verschuifbaarheid voor ons belangrijk, want zo kan je makkelijker de kamerindeling weer veranderen. Een zwaar bureau met volle laden is dan niet handig en gaat snel kapot bij schuiven.

rustige kamer drukke kinderen diydiva

De rest van de kasten zijn tamelijk stavast, met name de grote zware kledingkast. De andere, opbergkasten kunnen eventueel met hulp van pa of ma iets makkelijker worden verplaatst. Ik heb nog gedacht aan wieltjes, maar bij dit systeem is de onderste la al een bak op wieltjes, dus kan het niet.Op het bureau staat trouwens wel een opzetmeubeltje met plankjes. Yep, gevuld met troepjes en make-upjes. Inderdaad, een concessie. Maar je kunt het ook weer niet te steriel maken.

Conclusie

Het is een hele Ikea kamer geworden, maar ja, dat vinden wij gewoon mooi. Bovendien is de Ikea stijl licht, strak en zodoende rustgevend. We zijn blij met het eindresultaat. Allemaal!

Ik sluit af met mijn mantra:

Een opgeruimde kamer geeft een opgeruimd hoofd!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.