diamond painting kerststrik dediydiva
Diamond painting

8 Tips voor diamond painting

Diamond painting is heerlijk relaxt om te doen. Het is niet moeilijk, maar het is wel handig om een paar dingen te weten voor je begint! Lees mee met de 8 beginnerstips voor diamond painting.

1. Wat heb je nodig?

In een diamond painting set zit gelijk alles wat je nodig hebt: een plakkend canvas, afgepaste steentjes, een aanbrengpen, een bakje, een plakje wax en soms ook een pincet. Je hoeft dus geen aanvullende spullen te kopen.

2. Is het duur, met diamanten?

Nee, het valt reuze mee. Je kunt via Marktplaats of uit China leuke canvassen bestellen voor een of twee tientjes. Het zijn ook geen echte diamanten, maar gekleurde plastic steentjes. De term diamond slaat op de mooie glittering die je ziet als ze opgeplakt zijn.

diamond painting detail

3. Waar begin ik?

Als het een kleine (A3 of zo) canvas is, dan maakt het niet zoveel uit. Ik werk nu aan een grote, van zo’n 60 cm in het vierkant. Dan is het slim om bovenaan te beginnen! Zo kun je namelijk de onderkant op je schoot laten rusten, dat is dan nog flexibel zonder stenen.

Als je onderaan zou beginnen, dan moet je uiteindelijk helemaal over de canvas hangen en kun je er niet zo goed meer bij.

4. Wees niet bang voor vierkante steentjes!

Ik probeerde diamond painting voor het eerst uit met ronde steentjes. In de video zie je mij aan de slag met een mooie pauw (ben gek op pauwen), die nu in ons trappenhuis hangt! De borduurring is mijn eigen inbreng…

Ik durfde eigenlijk niet te werken met vierkante steentjes. Ik dacht dat je dan superprecies moest werken, omdat het anders niet paste. Toen ik bezig was met een set met vierkante diamonds bleek dat reuze mee te vallen. Natuurlijk is het mooier om netjes te werken, maar je hebt toch altijd wel speling met vierkante steentjes.

5. Kunnen kinderen het ook?

Jazeker! Ze moeten wel nummers en symbolen kunnen herkennen. Diamond painting is heel leuk voor kinderen en bovendien heel rustgevend. Koop niet een te grote canvas in het begin. Laat ze eerst een kleine afbeelding uitproberen, zeker als ze snel iets zat zijn.

diamond painting kerststrik dediydiva

Zelf laat ik mijn diamond painting in de woonkamer op een tafel liggen. Ik heb mijn meiden gezegd, dat als ze zin hebben, ze altijd mogen aanschuiven om zelf een stukje te painten.

6. Zijn er bepaalde technieken?

Het handigste is een kleur te pakken, en dan een heel gebied daarmee te plakken.

Bij grote gedeelten met één kleur, dan kun je de schaakbord techniek toepassen. Je plakt de steentjes dan om en om (zoals een schaakbord dus). Daarna is het een kwestie van “steentjes invullen”.

Maar zelf ben ik geen liefhebber van die techniek. Ik werk het liefst met lijntjes maken, in éénzelfde kleur. Voor mijn gevoel is dat toch netter.

7. Hoe snel ben ik klaar?

Nee, als je snel wilt zijn, dan mis je de essentie van het diamond painten. Het gaat om het “zen”, om het rustig bezig zijn. Gewoon verstand op nul, muziekje aan en lekker steentjes plakken.

Natuurlijk is het van invloed hoeveel tijd je erin stopt. Met elke dag een uurtje kom je een heel eind. Maar één uurtje per week, dan wordt het wel een paar maanden werk.

8. Heb je nog een tip?

Ja: de lichtbak. Het werkt, zeker in de donkere maanden, heel prettig om onder je canvas een lichtbak te hebben. Je ziet heel duidelijk waar er nog steentjes ontbreken. Ook zijn de symbolen beter leesbaar.

diamond painting op lichtbak

Bij de Action was deze hele platte lichtbak met micro usb stekker vorige week in de aanbieding. Misschien hebben ze er nog een paar liggen…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.