Begin Amsterdam Sustainable Fashion Week!

Mijn zoektocht naar “het goede leven” kun je al een tijdje volgen op mijn blog. Ik probeer goed te zijn voor mijzelf en mijn naaste en het milieu zo min mogelijk te belasten. Daarom maak ik ook veel kleding zelf. In de aanloop naar de Amsterdam Sustainable Fashion Week (6 tot en met 15 oktober) nam ik een kijkje op hun website, en sloeg de schrik mij om het hart…!

Schrik!

Op de site http://dutchsustainablefashionweek.nl/ staat heel veel informatie over stoffen. Hoe goed is biologisch katoen, wat is modal, enz. enz. Ik brei tegenwoordig ook zelf sokken, dus las ik met interesse verder over mijn favoriete merino wol.

Ik schrok mij kapot toen ik de informatie over merino wol las!

Merino = gemeen

Ik heb er nooit over nagedacht. Wol komt van een schaap, en schapen zijn blij als ze geschoren worden. Een win-win situatie dus, dacht ik.sokken breien beendeel diydiva

Ik las dat de achterkant merionoschapen dikke huidplooien hebben, die nat en smoezelig worden van hun plas en poep, die in de vacht blijft hangen. Vliegen leggen in dat natte gedeelte hun eitjes. Maar … na scheren van de schapen wordt vervolgens onverdoofd een stuk huid van hun achterkant afgesneden, om zo van de vliegen af te komen. IEEEEEEEEEEEEE!

Zo denk ik goed te doen, door mijn eigen sokken te breien en dan blijken de schapen mishandeld te worden! Ik snap nog wel dat vliegeneitjes niet gezond zijn voor een dier, maar gebruik dan tenminste verdoving.

Dit hele proces heet mulesing. Dus moet ik op zoek naar sokken die mulesing free zijn…

Wolkensokken merino breien diydiva
Paar 2: merino

Bewustwording

De kern van dit verhaal is bewustwording. Ik dacht goed bezig te zijn en ik wist niets van het productieproces van merinowol. Dit geldt voor veel grondstoffen voor kleding. Zorg dat je weet wat je draagt!

De Amsterdam Sustainable Fashion Week draagt hieraan bij met hun uitgebreide website, die je alles leert over de verschillende stoffen (“hoe milieuvriendelijk is…?”), maar ook meer informatie over duurzame merken. Deze week zijn er ook door heel Nederland verschillende events, dus check hun website!

Love, de DIY Diva.

5 Replies to “Begin Amsterdam Sustainable Fashion Week!”

  1. Oh nee toch! Ja zeg… dat wist ik ook niet hoor! Goed dat je het even deelt, zou er nu echt geen andere oplossing zijn voor die vliegeneitjes? Medicatie ofzo?? Arme beesten! Stel je voor dat er een stuk van je billen gesneden wordt! Brrr!!!!! Trouwens, in die wonde kunnen er opnieuw vliegen hun eitjes leggen, toch? Jakkes! Vanaf nu dus dubbele research doen inderdaad! Goed van je, dat je zo je best doet!

Hoi, wat vind jij hiervan?