uitverkoop H&M diydiva
Fair fashion

Kleding waar niemand blij van wordt…

Nee, ik heb het nu niet over kleding en herinneringen aan wat gebeurde toen je het droeg. Ook denk ik niet aan bepaald Knipster outfits 😉 Dit is serious business. De DIY Diva heeft het over fast fashion…

Tijd en geld

Als je zelf kleding maakt, dan weet je hoeveel tijd, inzet en kosten nodig zijn om een kledingstuk te maken. Neem een jurk, gemiddeld ben je daar toch wel een paar uurtjes mee bezig. Voor mooie stof reken ik zo’n 15 Euro per meter, dus 30 Euro in totaal. De rits en andere fournituren komen ook wel op een tientje, waarmee je dus in totaal enkele uren en 45 Euro materiaal nodig hebt.

zelfgemaakte kleding diydiva 2016

Shoppen

En dan kom je in de H&M of vooral: de Primark… Waar jurkjes hooguit 15 Euro kosten. Nee, ik ben niet ter plekke in hun fabrieken onderzoek gaan doen, maar ik gebruik gewoon mijn naai-ervaring en gezonde verstand. Dan weet je: dit kan gewoon niet, voor dat geld. Zeker als je beseft dat van boer tot verkoopster gemiddeld 169 mensen aan één kledingstuk hebben gewerkt. (Bron: geertruurzaam.be 18 maart 2016) Ze beweren echter door de grote hoeveelheden die ze omzetten zo goedkoop te kunnen zijn.

Er bestaat dus kleding waar niemand blij van wordt. In de eerste plaats de makers in de fabriek niet. Hopelijk zijn het geen kinderen, die aan het werk gezet zijn… Het ingestortte gebouw in Bangladesh in 2013 maakte het akelig duidelijk hoe de werkomstandigheden in sommige kledingfabrieken zijn. Qua locatie maar ook werkuren en lage lonen. Daarbij hebben we het nog niet eens gehad over de eventuele schadelijke (verf)stoffen waarmee wordt gewerkt.

De documentaire The True Cost laat zien hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Ik heb ‘m gezien, maar je wordt er niet vrolijk van. Toch zou ik ‘m aanraden, gewoon om bewust te worden van hoe kleding gemaakt wordt. Je kunt ´m bekijken op Netflix.

uitverkoop H&M diydiva

Blije portemonnee?

Ook je portemonnee wordt niet blij van fast fashion, hoewel je in eerste instantie anders denkt. Shirtjes van 3 Euro zijn toch geweldig? Mwah, de kwaliteit is meestal zodanig dat je sneller dan normaal weer nieuwe moet kopen. Vanwege slechte stof (pluisjes) of een vervagende print.

Verder wordt je zelf er ook niet blij van, want je komt overal “jouw” trui tegen. Iedereen loopt in december in dezelfde “originele foute kersttrui”. Je kleding is zo nooit uniek.

En ik?

Met een tienerdochter met kleedgeld ontkom je er bijna niet aan, de Primark. Tuurlijk, ik ben er ook weleens binnen geweest en gezwicht voor wat basics en een paar leuke sporttops.

Marie Kondo opgeruimd kast diydivaToch probeer ik het steeds meer te vermijden in winkels kleding te kopen. Ik begin met mijn eigen fast fashion! En dan bedoel ik alleen het snel iets zelf naaien, en dat kan namelijk, als je al een patroon hebt klaarliggen 😉 Want voor de rest doe ik tegenwoordig weer aan slow sewing, dus niet knip-en-naai, maar knip-doorslaan-en-naai …

Ik wil in 2020 een volledig zelfgemaakte garderobe hebben. De Knipster wedstrijd waar ik dit jaar aan mag deelnemen, is een mooie stimulans. Zodoende worden er 5 nieuwe zelfgemaakte outfits aan mijn kast toegevoegd! Ik heb rekening gehouden met de kleuren van mijn capsule garderobe (voornamelijk rood, wit, blauw en zwart), zodat de nieuwe Knipster outfits ook goed wisselbaar zijn met wat er al in de kast hangt.

Bewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.