fashion

Maak zelf een Maxima-rok voor Koningsdag!

Zeker, de kroningsjurk was prachtig, maar het postzakpak dat Jan Taminiau voor Maxima maakte blijft mijn favoriet. In dit blog leg ik je uit hoe je zelf een Maxima-rok in PTTstijl kan maken.
Geïnspireerd door Taminiau maakte ik in de zomer een postzakrokje. Nog nooit zo veel leuk commentaar gehad op iets dat ik zelf had gemaakt… (“Hee, heb je ‘m van Maxima geleend?”). Dit is de achterkant van mijn “creatie”.

Hoe maak je het?

Van mijn schoonmoeder had ik ooit een mooi lapje beige canvas gekregen. Dat heeft dezelfde stoere uitstraling als een echte postzak. Ik heb de patroondelen uitgeknipt en vervolgens bewerkt met textielverf. Natuurlijk kun je ook een gekocht rokje gebruiken. Stop dan een dik stuk karton tussen de rokdelen, zodat je verf niet doordrukt!

Je hebt textielverf nodig in de kleuren zwart (voor de tekst) en rood, wit en blauw (vlag). Voor de tekst gebruik je een letter- en cijfersjabloon. Let op, begin echt met een klein drupje verf bij het sjabloneren en druk het sjabloon tegelijkertijd goed op de stof. Want al heel snel kruipt er verf onder het sjabloon, hetgeen resulteert in niet-strakke letters.
Voor de vlag heb je (schilders)tape nodig. Plak de middelste baan af (en de buitenranden), zo kun je rood en blauw verven. Laat dit goed drogen! Daarna plak je de tape op de rode en blauwe baan, waarna je de witte kunt maken. Opnieuw alles laten drogen.
Strijk alles wat je met textielverf hebt gedaan aan de achterkant, om het te fixeren. Het is immers wel prettig als je na een wasbeurt hetzelfde rokje houdt…
Als dit alles teveel gedoe is met textielverf, dan kun je ook op de markt (of online) de postzakstof kopen. Je hebt nog net 2 weken om er iets leuks van te maken voor Koningsdag!
Morgen laat ik je weer een ander leuk creatief idee zien op mijn blog. Voorlopig blijf ik in oranje-sferen…

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: