verantwoorde zeep shampoo tandpasta diydiva
goede leven

Zero waste en corona

Het coronavirus heeft naast zʻn verwoestende kant nog een heel akelig trekje: om het te bestrijden moet je heel hygiënisch werken. Dat komt vaak neer op veel wegwerp beschermmiddelen gebruiken… Als op 1 juni een mondkapje verplicht wordt in het openbaar vervoer, dan zullen de prullenbakken vol raken met papieren wegwerp maskertjes. Mijn blog van vandaag probeert op een ander gebied wel voor zero waste te gaan.

Het goede leven

Al langere tijd probeer ik afval te verminderen. Op coronagebied kies ik dus voor wasbare katoenen mondkapjes en koop ik geen stapels papieren varianten.

mondkapje naaien diydiva

Als ik naar de winkel ga, dan neem ik zelf tassen mee en ook van die zakjes voor onverpakte groenten en fruit. Onlangs heb ik nog een stap gezet op weg naar ʻhet goede levenʻ.

Persoonlijke verzorging

Als je het optelt, laat je heel wat plastic shampooflessen achter gedurende je leven. Daarbij komen dan ook de flessen doucheschuim en plastic tubes tandpasta en dito tandenborstels. Best veel… Bovendien zit er in veel producten ook nog hele kleine nano deeltjes plastic. Je wast je dus met plastic, dat uiteindelijk in ons water terechtkomt! Mag ik vriendelijk bedanken!!!

Shampoobar

Bij de Lush winkel in het centrum van Utrecht kocht ik (in pre corona tijd) mijn eerste shampoobar. Lush probeert op een zo verantwoord mogelijke manier te produceren. Dat spreekt mij zeer aan. Ik nam zelf een papieren zakje mee naar de winkel om de onverpakte shampoobar in te doen. Een shampoobar ziet eruit als een stuk zeep. Je neemt ʻm in je natte handen, en doet daarna het schuim met je handen in je haar.

Ik koos de ʻJumping Juniperʻ, voor 11,50 Euro. Deze is goed voor ongeveer 80 wasbeurten. Meenemen kan in een speciaal blikje. Je ziet het al aan de paarse kleur, lavendelgeur vormt de hoofdmoot.

Na een paar maanden gebruiken, kan ik volmondig zeggen dat ik een shampoobar super vind. Het werkt prettig en mijn haar zit echt goed na een wasbeurt. De geur is lekker maar niet overheersend. Kortom: dit blijf ik absoluut kopen! Goedkoop is het niet, maar het gaat om de toekomst. Als je het omrekent kom je op 15 cent per wasbeurt.

Geen wasgels meer…

Bodywash, of wasgel of hoe je het ook noemt om je lijf mee te wassen, zit ook vaak in een fles. Je kunt wel een stuk zeep daarvoor pakken, maar dat is meestal een andere ph-waarde en niet zo goed voor je huid.

verantwoorde zeep diydiva

Bij Holland & Barrett kocht ik een plasticvrije bodywash met sinaasappel en vanille geur. Die was 5,99 Euro.

Ik gebruik ʻm om mijn lijf te wassen, nu al zoʻn twee maanden. Ook deze bevalt goed. Ik heb een gevoelige huid, maar van deze ʻzeepʻ krijg ik geen last. Wederom een blijvertje dus.

Verantwoorde tandpasta

Met de verantwoorde mondverzorging wil het nog niet zo lukken. Al eerder kocht ik bamboe tandenborstels bij een webshop, maar vond ze te groot in mijn mond.

verantwoorde deodorant bamboe tandenborstel diydiva

Onlangs zag ik bij Sostrene Grene gewoon in de winkel de bamboe tandenborstels en besloot ik het een nieuwe kans te geven. Ik lette alleen niet op, en kwam met een soft en een medium variant thuis. Die medium gaat nog wel, maar de ander is toch echt te zacht. Eigenlijk had ik liefst een nog steviger borstel gehad. Dus toch maar weer op zoek naar een nieuwe.

Ook de tandpasta die ik bij Holland & Barrett kocht voor 6,99 Euro bevalt niet helemaal. Hij zit niet in een tube, maar in een glazen potje. Het is een creme, die je met een houten spateltje op je tandenborstel doet. Daar zit voor mij ook het gedoe. Ik ging al snel over op een theelepeltje, maar dat moet dan weer schoongemaakt worden iedere keer.

ervaringen ben anna tandpasta diydiva

Na een paar keer borstelen lijkt de tandcreme ook te verdwijnen. Ik heb het idee dat ik steeds meer ga gebruiken, terwijl een klein bergje voldoende zou moeten zijn. Ik grijp weer vaker terug naar de tube gewone tandpasta van mijn huisgenoten…

Ik maak het potje wel op, maar zoek vervolgens weer verder.

Verder

Ondanks dat ik nog niet voor alle persoonlijke verzorgingsproducten een verantwoord alternatief heb gevonden, voelt deze omslag wel goed. Een favoriete creme deodorant heb ik al (te koop in de grotere AH) en in de toekomst wil ik die ook zelf gaan maken.

lekker in een potje deodorant ah diydiva

Ik denk dat make up een volgende stap gaat worden. Ik ben daar heel sober mee, maar heb wel een liefde voor nagellak op zʻn tijd. Ook een goede gezichtscrème is geen overbodige luxe.

Hebben jullie verder nog verantwoorde tips voor mijn pad naar ʻhet goede levenʻ? Ik hoor het graag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.