haken opspannen avonddoekje klederdracht diydiva
haken,  haken tas en kleding,  klederdracht,  klederdracht Zeeland maken

Avonddoekjes in veelvoud

Er is weer een leuk nieuw project in handwerkland: de Zeeuwse meebreideken. Deze is gebaseerd op het ajourbreiwerk van de “avonddoekjes”, de witte omslagdoekjes van de klederdracht. Zelf haakte ik zo’n avonddoekje, want die techniek wordt ook wel gebruikt. Dus er is weer een item voor de Walcherse outfit van Hanna af!

Avonddoekje

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

Op de tweede pop rechts (achter) hangt een wit avonddoekje over de schouders. Je hebt ze in soorten en maten, gebreid of gehaakt.

Walcheren klederdracht patroon diydiva

Ook op de tekening is het witte doekje te zien. Het haakpatroon in de beschrijving van het Openluchtmuseum van de zondagse Walcherse dracht is echter voor mij ondoenlijk. Ik kan wel een beetje haken, maar deze tekst zonder werktekening is abracadabra. Vandaar dat ik online op zoek ging naar een betere werkbeschrijving van een omslagdoek.

Haken

Ik koos eerst voor de zomershawl van het blog Inge’s Creaties. Een prachtig ontwerp, maar bij mij werd het te massief. Daarna bleek de omslagdoek van Haakz-Handgemaakt een mooier, luchtiger (lace) patroon. Toch klopt ‘ie niet helemaal, zoals ik ‘m gehaakt heb. Hieronder zie je het avonddoekje vóór het spannen:

Het meeste plezier beleefde ik aan het haken van een sierrand. Deze had ik jaren geleden uit de Hobbyhandig gekopieerd (nr 193, augustus 2016) en dat kwam nu eindelijk van pas.

Bij het opspannen komt de (verder weinig gebruikte…) yogamat van de oudste goed van pas! Weet je, dat opspannen vind ik altijd zo leuk om te doen. Van een nat werkstuk plaats ik eerst spelden in de hoeken, dan ga ik verder verdelen. Het is dan de sport het zo strak en mooi mogelijk te spannen. Bovendien maakt het je werkstuk nog mooier!

Breien

passap breimachine diydiva

De meebreideken is te volgen op het blog Het geriefgoed van tante Zoet. Het is een prachtige deken om te zien. Ik ga absoluut meelezen en/of plaatjes kijken van het resultaat, maar ik ga zelf niet meedoen.Het is een mooi project, maar voor mij gewoon een veel te grote klus om te breien. Ik brei heel langzaam, dus dit zou echt een tienjarenplan worden. Ik ga mijn energie meer in mijn breimachine steken, daar valt ook nog veel te leren voor mijzelf qua patronen.

Hebben jullie al wel eens een deken, of een ander groot project gemaakt?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.