mochila leren haken diydiva
bucketlist,  haken,  haken mochila

Bucketlist: mochila haken leren

Het is weer een Pinterest ontdekking van mij: mochila (ook wel wayuu) haken! Met deze techniek kun je met name leuke motieven maken. Op Pinterest kom je het vooral tegen bij gehaakte tassen.

mochila leren haken diydiva

Mochila

De Wayuu zijn een inheemse bevolkingsgroep van Latijns Amerika. Zij wonen in het gebied rond Colombia en Venezuela. Al jong leren de meisjes van hun moeder om te weven en haken. De Mochila tassen die zij maken hebben meestal geknoopte hengsels. Het kost ongeveer een maand om 1 tas te maken. Het model is een soort seventies-zwemtas model, met een ronde bodem en bovenaan een trekkoord als sluiting. Vaak zijn de tassen in de meest geweldige bonte en felle kleurcombinaties gemaakt.

Techniek

Eigenlijk is de techniek van het mochila haken vrij simpel. Je maakt iets met meerdere kleuren, waarbij je niet steeds een andere kleur aan- en afhecht. Integendeel, je neemt tijdens je werk alle kleurendraden mee, waarbij je wisselt met welke kleur aan de beurt is. Alle draden zitten tussen je haakwerk, je haakt steeds eronder en erover. Af- en toe trek je aan de draden die niet gehaakt worden, om het werk mooi strak te houden. Het is de kunst dat je niet de andere kleuren door je haakwerk ziet schemeren.

Dromen

Op de foto zie je mijn voorzichtige eerste poging met mochila haken. Het is niet moeilijk. Wat ik nog niet helemaal doorheb is het beginnen van een nieuwe rij. Ik weet hoe dat normaal gaat, maar nu heb je natuurlijk die extra meegevoerde draden…

Natuurlijk zit ik weer vol plannen. Sinds ik in 1993 de tentoonstelling van Frida Kahlo in Den Haag zag, ben ik een bewonderaar van haar werk. Nu heb ik een mochila tas gezien met daarin haar portret gehaakt…

Proberen?

Hebben jullie het mochila haken al eens geprobeerd? Of haak je liever gewone vasten en stokjes…?

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.