gehaakte grannies diydiva
haakwerkje,  haken

Oma en de Granny’s

Ik leerde haken van mijn oma. Toen ik afgelopen zondag op zolder in mijn voorraad dook (jawel, we zijn weer thuis van vakantie), vond ik bij toeval één van mijn allereerste haakwerkjes: granny squares! Al mijn verhuizingen is dat blijkbaar meegereisd. Ik voelde de zachte wol, een fijne herinnering! Maar eigenlijk heb ik een droom wat granny’s betreft…

Oma

liefde voor handwerken diydiva

Ik had één oma die ontzettend creatief was en goed kon handwerken. Zij was één van “de grondleggers van mijn liefde voor handwerken”. Van haar leerde ik stokjes haken. Tot nu toe werkte ik het meest freestyle, dus zonder patroon. Zo omhaakte ik twee lege potten appelmoes tot windlichten!

Als ik eerlijk ben, heeft mijn freestyle twee redenen. Naast mijn eigenwijsheid heb ik moeite om haakpatronen te lezen. Of moet ik zeggen: nog niet zoveel ervaring?

Frida Kahlo tas

Frida Kahlo mochila bag crochet haken diydiva

De Frida Kahlo tas is met de mochila techniek gemaakt. Dat was ook leuk om uit te proberen. Je neemt dan allerlei kleuren draad mee (die zitten omhaakt) en wisselt steeds van kleur. Het patroon van Frida vond ik op Pinterest en de tas verzon ik zelf. Maar meestal was hiervan een “zwemtas” gehaakt, maar ik wilde een gewone, plattere tas.

Dit was één van mijn eerste, grotere projecten. Elke dag haakte ik een regel (en maakte ik weer een foto). Ik merkte dat ik een gewoontedier ben. Lekker ’s avonds even zitten op de bank voor een rijtje haken.

Avonddoekje

Mijn tweede grote project was ook voor mijn garderobe. Voor het namaken van de Walcherse klederdracht haakte ik een zogenaamd avonddoekje. Dat was zo leuk om te doen!

zelf Walcherse klederdracht maken diydiva

Het ging nog vrij snel, binnen een week was het klaar. Het patroon, of beter de patroontekening stelde ik samen uit een internet ontwerp en het randje kwam uit het tijdschrift HobbyHandig. Een patroontekening lezen en nahaken gaat mij veel beter af dan werkbeschrijvingen zoals “haak 2 st., draai, steek in de 3e l., keer en maak een magische ring in de 5e h.v. en doe nog iets…”

Routine

Ik vind het zelf erg prettig om ’s avonds bij de tv nog iets omhanden te hebben. Gewoon even ontspannen nog een rondje breien of haken. Dat mis ik eigenlijk de laatste tijd. Maar ik heb een plan: ik wil een vest gaan haken! Daarmee ga ik terug naar het begin: de granny’s van oma.

Ik wil een halflang vest gaan maken, met gekleurde granny’s en een zwarte rand! Mijn inspiratie kreeg ik ook uit de voorjaarscollectie van Dolce & Gabbana, die een geweldige kledingset met granny squares op de catwalk lieten zien.

Het is tijd op zoek te gaan naar een fijn patroon!

2 reacties

  • De Breimeisjes

    Heerlijk, ’s avonds haken of breien, heel herkenbaar. En leuk dat je je granny’s terug vond! Het is donderdag (15 augustus) grannysquare day. Het is dan het idee dat je op Instagram een beeldvullende foto van en grannysquare plaatst, met de hashtag. #grannysquareday2019. Ik doe mee, jij ook? 🙂
    Succes met het vest!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.