Kleding haken met Zpagetti

Afgelopen week ben ik eens in de historie van mijn blog gedoken. Ik friste wat teksten op, verving enkele beroerde foto’s uit de begintijd en ontdekte dat ik nooit echt over mijn favoriete gehaakte bolero van Zpagetti had geblogd. Tijd om het goed te maken…

Bolero

Ik heb een zwak voor bolerootjes, al ben ik er nog niet over uit of ze mij wel goed staan. In mijn kast tel ik er zo een stuk of vier (en dat terwijl mijn garderobe tamelijk minimalistisch aan het worden is na Marie Kondo…). Deze groene bolero, gemaakt van leer en gebreide bladeren maakte ik voor Knipster. Maar dat is nog niet alles!

Ik liet deze gehaakte bolero al wel zien in mijn blog over kledingtips als je op tv komt, maar vertelde niets over het patroon en wat mijn ervaringen waren met het haken van kleding van Zpagetti garen.Tijd voor Max diydiva

Zpagetti

Zpagetti is van merknaam een soortnaam geworden. Het staat voor dik garen, gemaakt van tshirtstof. De Action verkoopt het inmiddels ook, in vele kleurvarianten.

Het leuke van haken met zo’n dik garen is dat het ook zo ontzettend snel gaat. Ik had nog wat bolletjes staan die ik bij de Action had gekocht. Daarmee heb ik een “freestyle” bolero gehaakt, dus zonder patroon.bolero haken freestyle diydivaIk begon met een rondje. Vier schulpjes daar omheen maakte het tot een bloem. Die bloem werd het midden van twee rondjes in wit en donkerblauw. Dat heb ik omgehaakt tot een vierkant, dus eigenlijk een grote granny square. Daar omheen maakte ik de rand in blauw.

Het grote voordeel van haken ten opzichte van breien vind ik dat je makkelijker kunt samenvoegen. Natuurlijk, bij breien kan dat ook wel, door steken op te nemen. Maar met haken kun je prettiger freestylen.

Zwaar

Ik heb het patroon vrij luchtig gehouden, omdat het hesje anders erg zwaar zou worden. Dat draagt niet lekker. Met deze kleuren was ik ooit begonnen aan een gebreide trui. Ik dacht lekker gauw klaar te zijn, met dit dikke garen. De trui had zo’n beetje hetzelfde gewicht als een maliënkolder, je weet wel: zo’n ijzeren ridder tuniek. Dat is echt ondraagbaar.

Tip: maak geen trui van Zpagetti garen, dat wordt letterlijk te zwaar!

Zeeuws meisje

Het is haast kunst: die witte mouwtjes staan als een soort Zeeuws-meisje-kant omhoog.

bolero haken kant diydivaDeze creatie is weer een heel apart Mar10 ding geworden. Ik draag ‘m met een effen donkerblauw of rood shirtje eronder plus jeans, of met m’n stipjurk.

bolero gehaakt Zpagetti voorkant diydiva

Afhechten

Waar ik wel benieuwd naar ben: hoe hechten jullie Zpagetti af? Ik probeer zo lang mogelijk eindjes mee te haken en zo weg te stoppen. Maar dat kan niet overal. Nu heb ik geprobeerd draadjes ertussen te vlechten en tenslotte met naald en draad het eindje vast te zetten. Zijn er handiger manieren?

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.