singer naaimachine diydiva
handnaaimachine

Bevrijdingsfeest en een leuke ontmoeting!

Afgelopen jaren bezocht de DIY Diva bevrijdingsfeesten. Soms was dat afzien. Ik herinner mij een braderie uit 2015 waarbij de politie vanwege de enorme storm aan de luifels van de kraampjes hing, zodat niet alles in de achterliggende singel geblazen werd… Soms was het helemaal top, zoals in 2016 toen ik in het hoekje van het “Amerikaanse legerkamp” een meisje in vintagekleding achter een handnaaimachine van Singer trof!

singer naaimachine diydiva

Eigenlijk wel jammer dat de stroomgenerator van nu zo duidelijk op de foto erbij staat… 😉

Re-enactment

Vorig jaar vierden wij 5 mei in Brielle. Op verschillende hoeken van de wallen van dit historische stadje waren legerkampen te vinden. Duitsers, Engelsen, Fransen en Amerikanen zaten daar gezellig in het zonnetje met hun tenten vol historische spullen en natuurlijk ook veel jeeps, motoren en prikkeldraad wegversperringen.

singer naaimachine diydiva

Samen met de jongste liep ik natuurlijk naar dit meisje toe voor een praatje. Deze Singer had ze helemaal opgeknapt, want hij deed het wel toen ze ‘m kreeg, maar hij liep zwaar. Met veel naaimachineolie en schoonmaaktijd werd de machine weer soepel. Alleen het onderplaatje (voor het transport van de stof) moet waarschijnlijk vervangen gaan worden. Het grote voordeel van zo’n naaimachine is dat je geen stroom nodig hebt en dus ook makkelijk ermee buiten kunt gaan zitten.

Je kunt de machine opklappen (van de houten doos), waardoor je het mechaniek ziet. Bovendien zit vooraan een ronde zilverkleurig schijf, die je kunt wegschuiven, ook om bij het mechaniek te komen.

Zij wist er veel vanaf. Leuk! Op de website van Singer schijn je het machinenummer in te kunnen voeren, dat op de machine staat, waarna je de historische informatie kunt lezen uit welk jaar je naaimachine stamt.

Zelf kopen

Natuurlijk begon het gelijk bij mij te kriebelen om ook zo’n vooroorlogs machientje te scoren op Marktplaats… Ik wist toen nog niet dat ik 3/4 jaar later er eentje via via zou krijgen! Want zelf heb ik nu een honderdjarige Stoewer handnaaimachine!

Als je net als ik begint te watertanden van zo’n oude machine, let dan op bij de koop of je een “gewoon” spoelhuis, zoals moderne naaimachines, of iets met een cylindersysteem hebt. Ik kreeg er eentje, met cylinderspoeltjes en dat betekent dat er nauwelijks vervangende exemplaren daarvoor zijn als dat kapot gaat…

Maar voorlopig doet de mijne het nog prima. Ik heb er net een hele Knipster outfit op genaaid!

Knipster Do it with denim matrozenjurk dediydiva 2017

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.