merklap diydiva
borduren,  borduren historisch,  handwerken

Crochet along deken: een moderne merklap!

merklap diydiva
Merklappen zijn mijn favorieten: hierin komen namelijk mijn twee grootste passies samen, namelijk geschiedenis en handwerken. Hierboven zie je een lap uit het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, nabij Barneveld. Dit werkstuk is uit 1905 en gemaakt op de Kinkerschool in Amsterdam. Toch jammer dat schoolkinderen tegenwoordig niet meer leren borduren, breien enz.

Toen ik gisteravond bij kantklosles was, kwam het gesprek op de nieuwe aktie van de Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK): het kantje van de maand. Elke maand komt er een nieuw kantje online, om zelf na te klossen. Borduursters zijn momenteel bezig met ‘een randje per week’. Dit is allemaal in navolging van de crochet along deken. Daarbij wordt iedere week een nieuwe steek uitgelegd, om weer een rij aan je deken mee te haken. Dat levert prachtige werkstukken op. Kijk maar naar onderstaande deken, die ik tegenkwam op het blog ‘In het rose huisje’ van Gerrie.

Het is een nieuwe ‘rage’. Voor elke vorm van handwerken is er nu een manier gevonden om een soort proeve van bekwaamheid te laten zien: kijk eens wat ik kan. Dus eigenlijk is dit een moderne vorm van de merklap geworden… Grappig he, dat moderne dingen toch banden met het verleden hebben?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.