hoedje met voile diydiva
hoofdzaken

Hoofdzaken

Hoofdbrekens bracht dit zelfgemaakte grijze hoedje mij. Hoe kon ik deze voile in een mooie vorm brengen? Inmiddels heb ik al diverse keren de voile losgetornd en opnieuw genaaid, maar zonder goed resultaat. Zo ga ik dit superhoedje natuurlijk nooit dragen… Uiteindelijk vond ik de oplossing!

hoedje met voile diydiva

Oma

Mijn oma droeg nog hoedjes, niet alleen naar de kerk, maar ook gewoon als ze op pad ging. Een flinke poos na haar overlijden kreeg ik opeens via mijn tante twee exemplaren, waaronder bovenstaand zwarte exemplaar rechts op de foto. Ik ben er geweldig blij mee. Nieuw hoedenelastiek was wel nodig, dat was verdroogd.

Mijn oma’s hoedje, eveneens met voile, gaf duidelijkheid over mijn stewardessendopje. Met die voile zou nooit mooi worden, omdat deze weliswaar leuk met noppen is, maar nooit stevig genoeg zou zijn om te modelleren.

Zelf hoeden maken

Ik maakte mijn hoedje enige jaren geleden tijdens een cursus. Dat is een aanrader hoor, zo leuk om te doen. Belangrijk is dat je diverse hoedenmallen van hout hebt, nou, die had de juf wel!

De gekozen mal maak je vervolgens met breed elastiek op de juiste maat voor je hoofd. Je stoomt boven een fluitketel met kokend water een vilten hoedenbasisvorm. Dat vilt vorm je vervolgens steeds om die mal tot je tevreden bent over het resultaat. Daarna laat je het vilt drogen. Dan naai je ripsband aan de binnenkant. (Jawel, je hoort in elk plooitje daarvan een miniscuul steekje met de hand te maken.) Tenslotte ga je de hoed versieren, in mijn geval dus met voile. De verkeerde voile..

hoedenmode maison chic Rotterdam diydiva

Hoeden dragen

Ik ben altijd al een hoeden- en pettenkind geweest. Ook op de fiets zet ik in de zomer vaak een petje op om geen zonnensteek te krijgen.

Ik heb een leuke collectie hoeden: naast bovengenoemde drie heb ik een knalrode van de H&M, een donkergroene van de V&D en van de Action twee (zwart en wit) rieten zomerhoeden. Maar met uitzondering van de zonnehoedjes op het strand draag ik ze eigenlijk bijna nooit. Het is lastig op de fiets en als ik met mijn meiden op stap ben, willen ze natuurlijk geen opvallende moeder.

Ik wil mijn capsule garderobe ook zo gaan inrichten, dat heel duidelijk is welke kleding perfect gestyled zou kunnen worden met een leuk hoedje… 😉 Want nu moet ik eerst gaan denken waarbij ik een hoed kan dragen.

De oplossing

Terugkerend op mijn vervelende voile, daardoor draag je een hoed ook niet zo snel, als ‘ie je niet bevalt. Toen ik vorige keer op de Verzamelaarsjaarbeurs was, liep ik tegen de oplossing aan!

strikjesvoile diydiva

Er stond al gelijk bij de ingang een geweldige kraam van een Vlaamse mevrouw, met een enorme hoeveelheid fournituren, waaronder stevig voile (ook wel russian netting genoemd). Ik heb gelijk een flink stuk “strikjesvoile” gekocht en kreeg er nog een beschadigd restje gratis bij. Daarmee ga ik aan de slag. Je hoort nog van me…

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.