Kast in uitvoering

Afgelopen maandag werd mijn hout keurig geleverd op een pallet door Gadero, precies voor de deur. Ik sleepte alles naar zolder en pakte mijn werktekening. Leuk, ik ga beginnen aan een volledig zelfgemaakte kast!

Hout

De kast op zolder met kinderspeelgoed had z’n langste tijd wel gehad. Het wankele gevaarte van ijzeren stangen en polyester doek van de Zweedse meubelboer was gehavend. Het werd tijd voor een stevige, grote kast.

Dankzij Gadero wordt het een zelfgetimmerde kast, made by me!

kast steigerhout maken diydiva

Plan

Aanvankelijk ging mijn voorkeur uit naar steigerhout, maar ik koos toch voor mooie vuren planken van eenzelfde formaat. Op internet vond ik wel wat bouwtekeningen, maar uiteindelijk tekende ik er zelf eentje. Want zonder goed plan vooraf ben je kansloos. Ik werk normaal graag “uit de losse pols”, zonder patroon of ontwerp. Maar met alleen een idee kom je niet zo ver. Je bestelt immers eerst de benodigde hoeveelheid hout, en wilt daarna alles op de juiste maat zagen.

werktekening kast steigerhout diydiva

Zagen

Mijn naaiatelier op zolder werd tijdelijk een werkplaats. Naaimachines verdwenen onder hun stofkap en mijn workmate, zaag en boor/schroefmachine namen hun plaats in.

Het was zó leuk om mijn kast te zien “groeien”. Kijk maar mee met de foto’s…

kast steigerhout maken diydiva

Hier heb ik de drie planken voor een zijwand al tegen elkaar gelijmd. (Houtlijm is echt sterk!) Zij worden verbonden door latjes waarop de planken gaan komen. Hierboven staat alles nog los. Met wat plankjes meet ik eerst na of mijn bouwtekening klopt. Dat was zo, dus kon ik gaan boren en schroeven.

Eerst boorde ik nog voor. Maar ik heb een boor en schroefmachine in één. Het is dan zo lastig als je steeds van boorkop naar schroevendraaier moet wisselen. Al snel merkte ik dat je in dit hout ook wel gelijk kunt schroeven.

Twijfel

O ja, ik had al eerder verteld dat ik twijfelde of het nu een grachtenpandkast of een strandhuisjeskast ging worden. Het was heel simpel. Toen ik het hout in het echt zag, wist ik het: dit is een strandhuisjeskast!

kast steigerhout maken diydiva

Het gaat hard hoor! Bovendien geeft het heel veel voldoening, om zelf lekker te zagen en te schroeven. Nu de deur erin hangen, dat is meestal lastig, hoorde ik. Wordt vervolgd weer…

Love, de DIY Diva.

2 Replies to “Kast in uitvoering”

Hoi, wat vind jij hiervan?