zelf kast maken stijgerhout diydiva
decoratie,  hout

Kast is klaar!

Hoewel ik een DIY Diva ben, was het zelf maken een houten kast een nieuwe uitdaging voor mij. Maar het is gelukt!

Hout

Toen Gadero mij benaderde voor een samenwerking, draaiden “de raderen” op volle toeren: wat zou ik eens gaan maken van hout? Ik wilde iets praktisch, dat we echt nodig hadden. Maar tegelijkertijd ken ik mijn beperkingen. Ik heb immers meer handwerk- dan houtwerk ervaring…kast steigerhout maken diydiva

Kast

De keuze viel op een robuuste kast, ter vervanging van de flubberige constructie van polyesterdoek en metaal op wieltjes van de blauwgele woongigant. De kast zou op zolder komen te staan. Ik maakte zelf een bouwtekening, daarin twijfelde ik nog tussen grachtenpand- of strandhuisjeskast. Toen ik het hout (vuren planken in stijgerhout formaat) zag, wist ik het meteen: dit is het ultieme strandhuisje!werktekening kast steigerhout diydiva Ik koos ervoor een gewone, rechthoekige kast te maken, met een deur die er boven uitstak. kast steigerhout maken diydivaWant dit is mijn eerste echt zelfgemaakte kast. Ik wilde niet het gelijk erg moeilijk maken, met een verstek gezaagd dak. Daarom werd het deze eenvoudige oplossing.

kast stijgerhout diydiva Alhoewel… ik heb nog enige schuin afgezaagde planken. Als ik die op de achter-bovenkant plaats (ze staan los, achterop bovenstaande foto), en dan een dun triplexje als schuin dak? Met eventueel een mooi lijstje bovenop als afwerking? Dan heb ik nog een extra ruimte erbij… Misschien ooit, in de toekomst.

Deur

De afgelopen week ben ik druk bezig geweest met de deur en de afwerking. Ik lijmde de 3 planken voor de deur met houtlijm aan elkaar. Wat is dat spul sterk, zeg! Bovenaan zaagde ik een punt. Zo ging het echt op een strandhuisje lijken.

zelf kast steigerhout maken diydiva

Manlief, zoon van een timmerman, riep dat het afhangen van de deur het moeilijkste zou worden. Flink banggemaakt ging ik aan de slag. Het viel reuze mee! Ik moest wel improviseren, door een balk toe te voegen aan de constructie. Anders had ik niet genoeg “draairuimte” voor de deur. Gelukkig stond dat leuk, was het een goede aanvulling op de kast. Uiteraard plaatste ik voor de symmetrie ook aan de andere kant eenzelfde balk. Het uitmeten van de deurheng en duimheng was een eitje en lukte in mijn eentje, zonder sjouw- en vasthoud hulp. Gewoon wat losse plankjes onder de deur doen, zodat deze op de juiste hoogte komt. De bevestiging aan de kast (het draaipunt) heb je al vastgeschroefd, de hengsels hang je daarop en vervolgens teken je het af op de deur.

Enige probleem: de schroeven waren te klein en konden zo door de gaatjes van de ophanging er weer uit. Ik heb toen bij de bouwmarkt nog wat extra ringetjes gehaald, die dit probleem voorkwamen.

zelf kast maken stijgerhout diydiva

Verf

Op de deur wilde ik een reddingsboei. Met potlood tekende ik deze uit, met een bord als middelpunt. Daarna ging ik met rode en witte plakkaatverf aan de slag. Ik kon het speciale afplakband voor rondingen niet vinden, dus probeerde ik zo netjes mogelijk te schilderen. Dat lukte aardig. Ik ben heel tevreden over het resultaat.

Slot

Voor de sluiting had ik een schuifje van smal hout in gedachten, dat je kon draaien.

kast stijgerhout zelf maken diydiva

Het schuifje is met een spijker vastgezet. Een schroef leek mij minder “draaibaar”. Wel zal het mij benieuwen of dit blijft zitten of snel los komt.

Conclusie

De kast die ik maakte, is zwaar en robuust. Voor omvallen hoef ik niet bang te zijn, hij staat als een huis. De strandhuisjeskast is super, met veel bergruimte. Alle spulletjes (of beter: spelletjes) uit de oude kast passen erin en dan heb ik nog een hele lege plank over! Ik ben er heel blij mee. Hoewel hij verre van perfect uitgevoerd is, vind ik ‘m voor een eerste zelfgemaakte kast prima.

Kosten: het hout kreeg ik van Gadero. Een heel prettige samenwerking!

Tijd: nou, ik ben toch wel zeker zo’n 3-4 dagen hiermee bezig geweest. Reken dan wel 8 uur per dag…

Naaimachine of zaagmachine? : Ik kies niet! Ze zijn allebei leuk. Ik heb nog een beetje hout over. Laten wij nou net een smalle, hoge nis in onze hal hebben, waar ik met de resterende miniplankjes een geweldige schoenkast van kan maken… Kortom: op het blog van de DIY Diva zul je zowel zaagwerk gaan zien, maar ook naaiwerk. Want ik ben nu bezig met een leuk projectje voor een textiel-wedstrijd…

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.