diybruiloft van
diybruiloft,  jouwverhaal

De bruiloft van … Martine & Marco

Als kind zat ik al achter de naaimachine van mijn moeder, dus voor mij stond het vast: als ik ooit ging trouwen, zou ik zelf mijn eigen bruidsjurk naaien. Niet alleen vanwege het feit dat ik dan helemaal mijn eigen ontwerp kon maken, maar ook vanwege de kosten. Een jurk van enkele honderden of zelfs duizend Euro’s, die je slechts één dag draagt, dat wilde ik niet.

diybruiloft van

Save the date

De bruiloft liet even op zich wachten. De Knipmode met hét model (en bijbehorend patroon, niet zo’n apart bestelpatroon) bewaarde ik al sinds mei 1997, maar dé dag kwam pas in november 2008. In die elf jaar kwamen ook twee schattige dochters, die natuurlijk een zelfgemaakt bruidsmeisjesjurkje zouden dragen. Werk genoeg dus!

Vooropgesteld: ik ben geen coupeuse. In de afgelopen jaren naaide ik regelmatig kleding voor mijzelf, maar een echte professional zal ik nooit worden. Ik rommel nog weleens… Maar ik denk dat iedereen wel haar eigen bruidsjurk naaien kan, als je een beetje ervaring hebt en niet alleen het allersimpelste hebt genaaid, maar ook weleens een blazer of iets dergelijks.

zelf trouwjurk naaien diydiva

Ik heb eerst de jurk uit oude katoenen lakens gemaakt. Eigenlijk hoefde ik weinig te veranderen, het patroon leek op mijn lijf getekend! Wat ook meespeelde, is dat ik wist dat ik geen honderdduizend knoopjes op mijn rug wilde, zoals in het oorspronkelijke patroon. Nee, ik wilde een rijglint door lusjes, waarmee je ook wat makkelijker kunt smokkelen qua kilo’s… Voor mij geen dieet voor dé grote dag!

Stof

Mijn stof kwam gewoon van de zaterdagmarkt. Met 6 meter wit satijn en blauw tule voor mijn sluier fietste ik zo’n 20 Euro armer tevreden naar huis. Achteraf gezien had ik moeten opletten wat betreft de kwaliteit, de zwaarte van het satijn. Ooit had ik voor verkleedkleren veel dikker satijn in diezelfde stoffenkraam gekocht, dan voor mijn jurk. Op zich kon het wel, maar het verschil is simpel: mijn bruidsjurksatijn kreukte veel meer… Dus die tip wil ik toekomstige jurkennaaisters meegeven, goedkoop blijft toch altijd duurkoop. Kies een zware kwaliteit satijn! Voor de onderjurk (de trouwdag was in november) gebruikte ik blauw velours de panne. De gewatteerde stof met wintersportprint voor mijn bolero was een restje dat ik had liggen.

Vanwege de voordeligheid had ik ook een ruime hoeveelheid stof genomen. Voor 2 jurken (mij en de meiden) had ik 6 meter satijn. Met een metertje extra kun je foutjes opvangen en eventueel nog tasjes naaien.
Bij mij ging het mis met het persen van het voorpand. De strijkbout bleek toch iets te warm en schroeide het satijn. Met wat extra stof kun je dan opnieuw zo’n pand knippen.

Het was leuk om mijn jurk te zien groeien. Ik naaide op zolder, zodat vriendlief geen sneakpeak kon nemen. Daar kon ik ook op mijn gemak passen, hetgeen de voorpret vergrootte.
De laatste keer paste ik mijn jurk bij mijn zus, want iemand moest toch ook de sluiting even uitproberen. Dat lukt je namelijk niet in je eentje.

Tip 1

Om bh bandjes uit beeld te houden, had ik heel simpel een wit lintje binnen aan mijn schoudernaad met de hand vastgezet. Dat kon dan met een strikje om de bh band worden gedaan. Ook daarvoor heb je iemand nodig bij het aankleden…

Tip 2

Om de sleep netjes recht te laten lopen op de grond, had ik in de naad wat ruimte gehouden, om daar baleinen in te doen, van ongeveer 20 cm lang. Die kun je ook doorknippen…

Achteraf vind ik mijn zoom een tikkie slordig. Gewoon een zigzag en omzomen maar… Gestreken en wel zag het er netjes uit, maar als je het omdraaide…

Veel zelfgemaakt

Verder maakte ik mijn sluier, een bolero met wit bontrandje, een bijpassend blauw bontjasje, een kleinere versie van mijn bruidsjurk voor de oudste, en een eigen pakje voor de jongste. Zij maakte trouwens op de creche mijn bruidsboeket van papier. Het ringenkussen was ooit een gewoon kussen, genaaid door oudste, met nu 2 lintjes erop genaaid. Daarnaast heb ik zelf mijn schoenen bekleed met dezelfde stof als de jurk van jongste. Mijn tasje was doorzichtig, met een satijnen voering van mijn jurkstof.

ringkussen diydiva

Het gaf veel voldoening alles zelf te maken. (Als ik het teruglees denk ik, wat veel… ). Daarnaast maakt het een bruiloft een stuk voordeliger, zeker als het op een dinsdagochtend (gratis!) plaatsvindt… Ik heb genoten van elke minuut!

De bruiloft van... tagWil jij ook een gastblog schrijven over de zelfgemaakte dingen van jouw bruiloft? Dat kan! Stuur mij via ‘contact’ een berichtje.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: