Ileen Montijn tot op de draad diydiva
kado,  review

Vakantie leesvoer

“Tot op de draad. De vele levens van oude kleren” en “Handwerken zonder grenzen”, dat klinkt goed, nietwaar? De DIY Diva laat je meegenieten van lekker vakantie leesvoer!

Tot op de draad

Uitgeverij Atlas Contact zond mij een recensie exemplaar van het nieuwste boek van Ileen Montijn, “Tot op de draad. De vele levens van oude kleren”. Ileen Montijn tot op de draad diydivaIk installeerde mij op de steiger bij ons vakantiehuisje in de zon, met een kop thee onder handbereik en las. (Hoe vind je trouwens mijn echte Groninger sokken?) En las en las, want dit boek leest lekker weg. Verleden en heden, van vodden tot vintage, Montijn schrijft over de kleding van zowel de elite als de gewone man. Ileen Montijn tot op de draad diydivaDeze foto is heel toepasselijk: het boek, bovenop mijn vakantietas. Die is gemaakt van een oude postzak compleet met reparatieplakkertje dat er al opzat.

Mijn favoriete hoofdstuk is “toveren met naald en draad”, waaruit ik de nodige inspiratie voor nu haalde! De foto’s (uiteraard zijn de moderne foto’s in kleur) mogen hier ook niet onvermeld blijven. Ik ben gek op refashions met jurken “voor” en “na” verbouwing.stoplap borg VerhildersumStoplappen worden eveneens in het boek beschreven. Toen we de borg Verhildersum in Leens bezochten, zagen we er eentje liggen! Boek en vakantie kwamen zo heel dicht bij elkaar!

Grappig dat ook Pieke Stuvel zijdelings voorbij kwam in “Tot op de draad”. Ik las haar boek in december vorig jaar en maakte dit voorjaar een shirt daaruit. Op vakantie draag ik dat nu veel. Het fungeerde van de week zelfs als zomerhoedje…

roodwit Pieke Stuvel uit een stuk shirt diydiva
Mijn nieuwste shirt

Op Ameland werd het nog warmer dan verwacht en ik had mijn pet niet bij me. Die draag ik altijd, om een zonnesteekachtige koppijn ’s avonds te voorkomen. Ik knoopte het gestreepte shirt met lange mouwen om mijn hoofd, als een soort overjarige piraat. De flap hing nu in mijn nek, om te voorkomen dat die zou verbranden. Gelukkig had ik vanochtend een hemd onder mijn Pieke shirt aangedaan.

Het zal vast een grappig gezicht zijn geweest op het eiland: voorop een enthousiaste 11jarige, in flink tempo fietsend op kop, gevolgd door een piratenmoeder en dan vader. Met zo’n 50 meter daarachter een minder enthousiaste net-volwassene, mopperend dat wij te hard reden…

Handwerken zonder grenzen

Mijn andere leesvoer, “Handwerken zonder grenzen” kocht ik in Dokkum. Eigenlijk zocht ik naar “Cards and scrap”, maar die ontbrak daar in de boekhandel. Ik kende het handwerkblad niet, maar het is leuk. Net als mijn blog is er een brede voorkeur voor veel verschillende technieken. In dit nummer (201) kun je lezen over breien, haken, borduren, vilten en quilten. Ook de Vrouwen van nu (voorheen de plattelandsvrouwen) zag ik in een advertentie voorbijkomen, met aandacht voor het behoud van oude technieken. Ik maakte voor het eerst kennis met hen op het Leidse textielfestival in 2015.

Textielfestival 2015 Leiden Pieterskerk diydivaIk heb zo’n vermoeden dat ik mij langzaam maar zeker in de richting van de Vrouwen van nu ga bewegen, wat betreft de creatieve afdeling daarvan…

Genoeg afdwaling: het tijdschrift Handwerken zonder grenzen is leuk en net als “Tot op de draad” een aanrader als vakantieleesvoer!

Vakantieleesvoer

Hebben jullie nog meer leestips, voor als we de volgende keer in een leuk stadje nog een boekhandel zien?

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.