kerstboom kaart diydiva tutorial
kaarttutorial,  kerstkaart,  kerstmis

Prachtige staande kerstboomkaart tutorial

Het is handig om nu flink aan de slag te gaan met kerstkaarten maken. Dan heb je alvast een voorraadje en hoef je niet begin december nog als een gek te gaan knutselen… Sowieso is deze staande kaart of schuifkaart een ontwerp waarvan het handig is er gelijk een paar van te maken, als je eenmaal de werkwijze snapt, kun je de rest veel sneller maken.

kerstboom kaart diydiva tutorialDe volgende kaart is één van mijn favorieten: de kerstboomkaart. Deze kerstkaart komt plat uit de envelop en gaat omhoog als je aan het lintje trekt. Hij is niet moeilijk om te maken. Je moet gewoon even de formaten en de logica erachter kennen.

De formaten van de kaart zijn op onderstaande foto te zien. In feite heb je drie delen nodig: het bovenstuk dat gevouwen wordt, het schuifstuk en de bodemplaat. Die bodemplaat kun je ook aan het einde wat ruimer dan het bovenstuk opplakken (met een paar milimeter ruimte rondom) en dan pas afknippen/snijden. De zwarte lijnen zijn de snij/kniplijnen.
Natuurlijk kun je ook andere formaten gebruiken, let wel op dat alles in de envelop past… Maar dan meet je gewoon van alle zijkanten 2 cm af, dat wordt dan het middenstuk dat omhoog komt.tutorial staande kaart diydiva Het schuifmechaniek zit heel eenvoudig in elkaar. Kijk maar:

tutorial schuifkaart diydivaZo plak je ze op elkaar:

schuifkaart diydivaAls je de basiskaart hebt gemaakt, dan komt het leukste werk: decoreren. Deze kerstboom kreeg natuurlijk slingers van glitterlijm en plakparel ballen, en een kerstwens. De eersten kwamen van de Action, de tweede uit mijn printer. Het lintje van het schuifstuk kocht ik bij de Xenos. Het is door een perforatorgaatje gedaan en vastgelijmd.

Het schuifstuk dat ik hier heb, is smaller dan van de bouwtekening. Het was een restje dat ik nog graag wilde gebruiken… Dat is dus ook mogelijk. Hier zie je trouwens duidelijk hoe de bodemplaat een paar milimeter uitsteekt en waarom je niet rondom aan vier kanten moet lijmen (dan schuift ’t niet meer…).

Ik heb hier een kerstboom gebruikt die ik met een snijmal en speciale embossingsmachine heb gemaakt. Maar natuurlijk kun je ook zelf een kerstboom tekenen op groen papier en die gebruiken. Of iets heel anders: wat dacht je van een sneeuwpop? Of heb je nog een beter idee? Laat het mij weten!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.