peperkoek kersthuis diydiva

Kerstknutselen met kinderen

Gezellig, de kinderen hebben kerstvakantie. Maar soms slaat de verveling toe… Gelukkig heb je net het blog van de DIY Diva bekeken en weet je ze af te leiden met een leuke kerstknutsel!

Rudolf

We beginnen met een kerstknutsel voor de kleintjes. Voor Rudolf, het rendier met de rode neus heb je een halve wc-rol nodig, die je verft met bruine plakkaatverf. Laat dit drogen en lijm daarna de oogjes, rode bolletjesneus en bruine pijpenrager vast.

kerst knutselen kleuters diydiva

O dennenboom…

Een heel simpele DIY, waarvoor je alleen een rolletje washitape nodig hebt. Gewoon decoratief plakband kan ook, maar is er later lastiger af te halen… Deze boom maakte ik met 2 setjes van 3 rolletjes kerstwashi van de Action, voor 1,20 Euro in totaal.


Voor het bovenste deel ga je op een stoel staan, de onderste takken kunnen de jongsten prima zelf plakken. Leuk als gewone decoratie, maar ook om de kerstkaarten uit te stallen!

Kerstlichtjes maken

kerstlichtje maken kinderen diydiva

Een leeg potje is genoeg. Versieren kan met lijm en glitters (en je blijft stofzuigen), of een tekening op wit papier die je met plakband om het potje doet. Deze versie kwam uit school: een uitgeprikte tekening, met doorzichtig gekleurd papier erachter geplakt. Gebruik een electrisch waxinelichtje.

Creatief met paperclips

kerstknutselen met kinderen diydiva

Met paperclips en karton kun je leuke schaatsjes of een arreslee maken.

Kerstmenu’s stempelen

zelfgemaakte stempel kerstkaart diydiva

Van een gum of een aardappel maak je een driehoekje, dat je vervolgens stempelt tot een hele kerstboom!

Kerstboom

Hiervoor moet je eerst zelf aan de slag. Voor deze kerstboom haal je van internet plaatjes van sterren van verschillende formaten. Die zet je in een word-document op 1 A4. Print dit uit op stevig groen papier en laat de kids de sterren zelf uitknippen. Dan is het tijd te versieren met lijm en glitters. Prik nu met een lange satéprikker door het midden van elke ster en doe tussen het papier steeds een houten kraal. De onderkant zet je vast in een stukje zelfdrogende klei.

Kerststukjes maken

Voor deze DIY is iets meer voorbereiding nodig. Bij de Action koop je voor enkele dubbeltjes een stuk oase. Vervolgens ga je de tuin in voor groen (conifeer, skimmia, gewoon groen, hulst etc.) en haal je bij het tuincentrum enkele losse dennentakken en mos. Ik bewaar al jaren de decoratie van kerststukken, dus ik heb zelf een leuke voorraad. Maar anders koop je iets bij het tuincentrum of kijk je rond bij de Action. IJzerdraad is handig voor de bevestiging van losse decoraties in het oase. Een vaas of mandje heb je zelf wel.

Het is ontzettend leuk om samen met kinderen kerststukjes te maken, als je het volgende beseft:

  1. Kinderen zijn enorm snel klaar hiermee. Een kwartier is lang…
  2. Bereid je voor op de meest kitscherige stukken, veel kerstmannen enzo.
  3. De kaarsen gaan alleen aan onder permanent toezicht van een volwassene. Of beter: hou ruimte voor een electrisch waxinelichtje en gebruik geen vuur.

Peperkoekhuisje

peperkoek huis maken diydiva

Ik sluit af met onze ultieme topper dit jaar! Een peperkoekhuisje is een DIY voor een paar dagen. Ideaal om te starten op kerstavond! Lees eerst de 5 tips voor een geslaagd peperkoekhuis op mijn blog…

Bewaren

Bewaren