Ikoon schilderen plus kerstmis bloghop!

Tegenwoordig ben ik niet meer zo’n reiziger, maar destijds heb ik een groot deel van het Oostblok bezocht. In 1993 bezocht ik Moskou en Sint Petersburg. Op de foto zie je mij op het Rode Plein, rechts, in een refashion spijkerbroek. De pijpen zijn afgeknipt en afgezet met een geweldig restje stof met zwemmers in een zwembad. Op foto’s uit de vorige eeuw (analoog genomen) vallen helaas dit soort details weg, anders had het leuk geweest voor een outfit post 😉 Tijdens mijn reizen heb ik mij verwonderd over de ikonen in de kerken daar en ben ik ervan gaan houden!

Rode Plein 1993 diydiva

Ikonen

Het was een groepsreis, met een “verantwoord” kantje: enkele dagen hielpen wij mee met het opknappen van een kerkje in Moskou. Als dank voor onze hulp kregen we aan het einde van de priester een ingezegende ikoon. Het is een klein stukje hout, met een papieren afbeelding erop. Op zich is het een onooglijk ding, maar ik heb ‘m nog steeds, zelfs na mijn grote opruimactie… Het heeft waarde voor mij! Tijdens de reis bezochten we heel veel kerken en kloosters en zagen we ontzaglijk veel ikonen. Voor mij als nuchtere Hollandse was vooral de rijke versiering op de schilderijen, met plakken goud en edelstenen heel apart om te zien. Maar aangezien ik net een ekster ben op het gebied van blingbling vond ik het toch mooi.

Workshop

Onlangs kwam er een mooie kans voorbij. Bij de lokale kerk is nu een “centrum ter bezinning en inspiratie” geopend. Ter ere daarvan was er een introductiedag van de vele workshops die daar gegeven gaan worden. Ik koos voor ikonen schilderen door Thea van Haarlem! Na een korte toelichting, mochten de deelnemers zelf aan de slag. Rondom de hoofdjes plakten we met lijm echt bladgoud op. Wat een gepriegel! Het is heel lastig om dat glad te krijgen. Verder was het eigenlijk meer inkleuren dan schilderen, maar dat vond ik ook leuk om te doen.

Ikonen schilderen diydiva

De tijd die ingepland was voor het schilderen was echter veel te kort… Dus ik ben ’s middags terug gegaan toen dezelfde workshop opnieuw werd gegeven. Samen met twee anderen van de ochtendsessie ging ik in de herhaling. Een beetje in de turbomodus heb ik toen de ikoon afgemaakt.

Normaal wordt een ikoon geschilderd op een voorbewerkte plank. Bij deze introductie werd niet op hout, maar aquarelpapier gewerkt. De verf komt niet uit tubes, maar maak je zelf. De verf pigmenten (hieronder op de foto in de kokertjes) leng je aan met een eiergeel mengsel en soms ook met alcohol.

Ikonen schilderen diydiva

Het schilderen is een vorm van meditatie. Je doet het niet met de radio aan, maar in stilte en rust. Zo kun je onthaasten maar ook je bezinnen, omdat je tot rust komt. Dat is voor mij iets dat echt past bij kerstmis, net als deze afbeelding van Maria met Het Kind.

 

Lijstje

Manlief werkt bij een organisatie waar nog echt oog is voor mensen. Dat zie je ook jaarlijks terugkeren in de kerst attenties. Dit jaar kregen ze onder andere een fotolijstje van sloophout van Goodtogive.

Normaal is dat echt niet mijn stijl: ik hou van netjes en goed afgewerkt. Maar bij deze ikoon klopte het lijstje helemaal! Dit was trouwens een gevalletje “toeval bestaat niet”. Want door omstandigheden was ik in mijn lunchpauze niet naar de Action geweest om zelf een fotolijstje te kopen voor bij mijn ikoon. Toen ik ’s avonds thuiskwam, hadden we dus deze gekregen: perfect voor de ikoon. Deze kerst hangt ‘ie bij ons aan de muur!

 

Bloghop

Voor het eerst in mijn leven doe ik mee aan een bloghop! Met z’n drieën leek het leuk om onze lezers te laten zien wat ons deze dagen bezighoudt. Daarom raad ik je absoluut aan om een kijkje te nemen op de blogs van:

Tessa op http://www.thediylife.nl/

en

Dineke op http://www.talkingaboutlifeandstyle.nl/

Morgen verschijnt het laatste bericht in deze Blogmasweek. Tot dan!

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.