kerstdorp,  kerstmis

Kerstdorp voorbereiding begint weer

Al een paar jaar zet ik in december een gezellig kerstdorp in de huiskamer. Ik begon ermee in 2011, met een vrij eenvoudig dorp op een tafeltje: het is een Hollands stadje, met zelfgekleide schaatsers en grachtenpanden.

kerstdorp diydiva

Verleden

De jaren daarna, in 2012 en 2013 heb ik echte Duits-Oostenrijkse skidorpjes gemaakt. Mijn voorraad paste al lang niet meer op een tafeltje. Dankzij een houten constructie om de vensterbank te verbreden kon ik alles mooi voor het raam zetten.
De basis was een berg van papier maché, gemaakt op kippengaas. Daarmee begin ik altijd in september. De afgelopen jaren kon ik dan nog lekker in de zon aan de tuintafel knoeien, plus dat je lekker de tijd hebt om de berg goed te laten drogen en te beschilderen.

Heden

Terwijl ik bezig was met mijn laatste dorp in 2013, kwam het idee voor volgend jaar al op: dan wordt het een oud-Hollands dorpje. In 2011 was dat ook al mijn thema. Verder werd duidelijk dat ik het liefst zelf de huisjes maak. Dat is toch veel leuker (en goedkoper!) dan die grote Lemax, Dickensville of andere merkkolossen. Daarmee is mijn dorp met 3 huizen gelijk vol…
kerstdorp zelf maken diydivaHet is weer september, het is weer warm buiten, dus… zou ik eigenlijk aan de slag moeten met papier maché. Het probleem is eigenlijk dat ik niet zo goed weet hoe ik het dit jaar ga aanpakken. Ik wil weer grachten maken, maar ik heb ook al mijn piepschuimplaten (zo’n 5 cm dik), die altijd mijn basis vormen. Eigenlijk wil ik daar niet in gaan snijden, want als ze heel blijven, kan ik ze steeds opnieuw blijven gebruiken. Bergen van papier maché heb ik niet nodig. Hmm, misschien moet ik dit jaar maar eens een hele bodemplaat van pm gaan maken, dan kan ik ook mooi grachten en grachtenmuren gaan ontwerpen…

Probleem

Het komt er dus op neer dat ik eigenlijk geen flauw idee heb hoe ik het ga aanpakken… Welk kerstdorp ga ik maken? Hebben jullie nog tips? Of ben je zelf al met je kerstdorp (in gedachten) bezig?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.